Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pavel v inauguračnom prejave odsúdil manipulácie a šírenie strachu

.tasr .svet

Výsledok januárových prezidentských volieb podľa neho ukázal, že ľudia dávajú prednosť pravde pred nenávistnými útokmi a prekresľovaním reality.

Pavel v inauguračnom prejave odsúdil manipulácie a šírenie strachu SITA/AP Photo/Petr David Josek

nový český prezident Petr Pavel chce do najvyššej ústavnej funkcie v krajine priniesť dôstojnosť, rešpekt, slušnosť a ďalšie hodnoty, ktoré podľa neho v posledných rokoch zjavne strácali na dôležitosti. Vo svojom inauguračnom prejave vo štvrtok ďalej vyhlásil, že aj v českej politike sa často presadzovali populisti, ktorých úspech sa opieral o manipulácie a šírenie strachu, pričom on na to nikdy nepristúpi. Informuje o tom TASR.

„Spoločnosť nie je rozdelená, skôr si zvykla viac hovoriť o tom, čo ju rozdeľuje. Výsledok volieb ukázal, že ľudia preferujú pravdu a slušnosť,“ vyhlásil.

Vo funkcii plánuje byť aktívny hneď od začiatku. Avizoval, čoskoro zverejní svoj plán konkrétnych cieľov na prvých sto dní v úrade. Podľa vlastných slov je pripravený radšej byť kritizovaný za príliš aktívny štart, než byť pasívny.

Rola prezidenta je podľa neho najťažšia tam, kde sa končia jeho právomoci, preto je pripravený spolupracovať na riešení jednotlivých problémov s ďalšími predstaviteľmi štátu.

Zopakoval, že ako prezident bude pracovať najmä v podhradí, aby bol bližšie k ľuďom. Chce, aby sa Pražský hrad viac otvoril občanom a kultúrnym či iným akciám. 

Na zaistenie dlhodobej prosperity je potrebné znížiť infláciu a schodok verejných financií, zdôraznil. Vyzdvihol zároveň potrebu orientovať českú ekonomiku na inovácie a moderné technológie.

V časti prejavu o zahraničnej politike vyhlásil, že Česká republika je krajinou strednej veľkosti s unikátnou polohou v strede Európy a má tak často striedmejší pohľad na svet než štáty s mocenskými ambíciami. Česko teda môže byť v zahraničnej politike hráčom stmeľujúcim štáty podobnej rozlohy s rozumným uvažovaním – a takých je podľa neho v Európe väčšina. 

Ako pokračoval, Ukrajina ukázala, že odhodlanie je viac než sila agresora. Jednotný stredoeurópsky hlas je dôležitý, aby pomohol Ukrajine k víťazstvu nad ruskou agresiou.

Nečakajme, kým väčšie štáty prídu s riešeniami, vyzval. „Kde je napísané, že tými rozumnejšími a schopnejšími sú vždy tí najväčší?“ položil si rečnícku otázku. 

Pavel chce, aby jeho krajinu v zahraničí vnímali ako spoľahlivého partnera s vlastnými názormi, ktorý dokáže veci ovplyvniť k lepšiemu. Je potrebné udržať si pokoru, ale potrebná je aj odvaha a vízia, dodal.

Po prejave na spoločnej schôdzi oboch komôr parlamentu vo Vladislavskej sále vystúpil Pavel aj s manželkou Evou na balkóne na Treťom nádvorí Pražského hradu. Priaznivci ho privítali potleskom.

Pavel zároveň na hradnom balkóne odhalil prezidentskú štandardu. „To je tá štandarda, ktorá bola z Hradu odnesená. Bola zreštaurovaná a teraz sa na Hrad vracia ako symbol hodnôt,“ vyhlásil počas odhaľovania nový prezident.

Štandardu ukradla počas mandátu predchádzajúceho prezidenta Miloša Zemana diverzne umelecká skupina Ztohoven a vymenila ju za červené trenírky.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite