Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež Ján Pavol II. ešte ako arcibiskup údajne zakrýval zneužívanie detí kňazmi

.tasr .svet

Dnes vyšli veľmi smutné, nie však nové informácie o pápežovi Jánovi Pavlovi II., ktorý ešte ako arcibiskup Krakowa Karol Wojtyła kryl kňazov – pedofilov vo svojej arcidiecéze.

Pápež Ján Pavol II. ešte ako arcibiskup údajne zakrýval zneužívanie detí kňazmi wikipedia/eric draper

zosnulý poľský pápež Ján Pavol II. vedel o sexuálnom zneužívaní detí poľskými katolíckymi kňazmi roky predtým, než sa stal pápežom, a pomáhal tieto prípady zakrývať. V utorok o tom informovala tlačová agentúra PAP, ktorá sa odvolala na nedeľnú reportáž súkromnej poľskej televízie TVN24.pl. Rovnako o tom informovalo aj poľké médium wiez.pl.

Televízia v špeciálnej reportáži predložila dôkazy o tom, že keď bol Ján Pavol II. ešte ako kardinál Karol Wojtyla arcibiskupom v Krakove, vedel o kňazoch, ktorí sa dopustili sexuálneho zneužívania, ale neurobil proti nim primerané kroky. V správe televízia uviedla, že „namiesto obetí chránil predovšetkým inštitúciu (katolícku cirkev)“.

Tlačová agentúra AFP tiež v nedeľu s odvolaním sa na poľskú televíziu TVN informovala, že za reportážou stojí investigatívny novinár Michal Gutowski. Práve on povedal, že keď Karol Wojtyla pôsobil v úrade arcibiskupa Krakova, vedel o prípadoch pedofilných kňazov v radoch cirkvi. Takýchto kňazov premiestnil do iných diecéz – jedného až do Rakúska –, aby zabránil vypuknutiu škandálu, dodal Gutowski.

Wojtyla napísal v prospech kňaza obviňovaného zo zneužívania odporúčací list viedenskému arcibiskupovi kardinálovi Franzovi Königovi, ale o obvineniach sa nezmienil, uviedol Gutowski.

Počas vyšetrovania sa Gutowski rozprával s obeťami pedofilných kňazov, ich rodinami a bývalými zamestnancami arcidiecézy.

Investigatívny novinár sa odvoláva na dokumenty bývalej tajnej polície SB z obdobia komunistického režimu a na vzácne cirkevné dokumenty, ku ktorým sa mu podarilo dostať.

Gutowski však dodal, že krakovská arcidiecéza mu odmietla sprístupniť svoj vlastný archív.

Poľská cirkev už v minulosti odmietla poskytnúť dokumenty justícii či verejnej komisii vyšetrujúcej prípad zneužívania neplnoletých kňazmi.

Jeden z Gutowského zdrojov pod podmienkou zachovania anonymity uviedol, že osobne Wojtylovi povedal o pedofilných činoch týkajúcich sa jedného kňaza v roku 1973.

„Wojtyla sa najprv chcel uistiť, že to nie je klamstvo,“ vysvetlil zdroj. „Žiadal, aby sa to nikde nenahlásilo – povedal, že si s tým poradí,“ dodal zdroj. Vtedajší kardinál vyslovene požiadal, aby sa táto aféra držala v tajnosti.

Bývalý americký katolícky kňaz, odborník na cirkevné právo a autor jednej z prvých správ o zneužívaní katolíckymi kňazmi v USA Thomas Doyle vyhlásil, že Gutowského investigatívna reportáž je prelomová. 

Odvysielanie tejto reportáže v tradične katolíckom Poľsku prišlo krátko po tom, čo podobné obvinenia priniesol v Poľsku pôsobiaci holandský novinár Ekke Overbeek. Jeho kniha Maxima culpa má ísť v Poľsku do predaja tento týždeň, informovala agentúra AFP.

"Táto kauza nám katolíkom znova pripomína, že je našou kresťanskou a ľudskou povinnosťou obhajovať predovšetkým obete, nie páchateľov pedofílie. Cirkev nie je korporát, ktorý treba za každú cenu chrániť, ale živou komunitou, ktorú treba neustále očisťovať," myslí si redaktor .týždňa Michal Oláh.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite