Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéf Pentagónu Austin nečakane pricestoval do Iraku

.tasr .svet

Návšteva má preukázať odhodlanie Washingtonu zachovať svoju vojenskú prítomnosť v krajine.

Šéf Pentagónu Austin nečakane pricestoval do Iraku SITA/AP Photo/Sergei Grits

americký minister obrany Lloyd Austin v utorok pricestoval na vopred neohlásenú návštevu Iraku. TASR správu prevzala z agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na nemenovaného vysokého predstaviteľa amerického ministerstva obrany.

„Som tu, aby som opätovne potvrdil strategické partnerstvo USA a Iraku v období, keď smerujeme k bezpečnejšiemu, stabilnejšiemu a suverénnemu Iraku,“ uviedol Austin.

Návšteva má preukázať odhodlanie Washingtonu zachovať svoju vojenskú prítomnosť v krajine. Spojené štáty majú tiež všeobecne záujem o strategické partnerstvo s Bagdadom, povedal zmienený predstaviteľ novinárom pod podmienkou zachovania anonymity. 

Reuters pripomína, že Austin pôsobil ako posledný veliteľ amerických síl v Iraku v rokoch 2010 – 2011. Invázia vedená Spojenými štátmi tam v roku 2003 zvrhla režim irackého diktátora Saddáma Husajna.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite