Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Katedrálu Notre Dame v Paríži otvoria pre verejnosť v decembri 2024

.sita .svet

Rekonštrukcia katedrály Notre-Dame v Paríži napreduje dostatočne rýchlo na to, aby sa mohla znova otvoriť turistom a veriacim už koncom roku 2024.

Katedrálu Notre Dame v Paríži otvoria pre verejnosť v decembri 2024 SiefkinDR/Wikipedia

rekonštrukcia po ničivom požiari z 15. apríla 2019 sa začala minulý rok. Nasledovala po viac ako dvoch rokoch prác na stabilizovanie a zabezpečenie katedrály pre rekonštrukciu. Úrady sa rozhodli rekonštruovať ikonický chrám z 12. storočia do podoby, akú mal pred požiarom, čo zahŕňa aj 93-metrov vysokú vežu, ktorá na Notre-Dame pribudla v 19. storočí a zrútila sa pri požiari. Philippe Jost, výkonný riaditeľ vládnej agentúry dohliadajúcej na rekonštrukciu, poznamenal, že výsledok „bude verný pôvodnej architektúre“ jednak preto, že sa „držíme zaniknutých tvarov katedrály“, ako aj preto, že sa „držíme aj pri materiáloch a stavebných metódach“ stredoveku.

Francúzsky generál Jean-Louis Georgelin, ktorý má na starosti projekt rekonštrukcie, uviedol, že tento rok sa pomaly začne nad katedrálou týčiť aj spomenutá ikonická veža. „Návrat veže na parížsku oblohu bude podľa môjho názoru symbolom toho, že vyhrávame bitku o Notre-Dame,“ skonštatoval.

Ministerka kultúry Rima Abdul-Malak upozornila, že rekonštrukcia bude pokračovať, aj keď do katedrály budú môcť chodiť turisti a veriaci. „V roku 2025 sa budú ešte konať nejaké renovačné práce,“ zdôraznila.

V utorok sa v podzemnom zariadení pred katedrálou otvorí bezplatná výstava, ktorá priblíži súčasné operácie v katedrále a odborné znalosti a zručnosti pracovníkov. Obsahuje aj pozostatky z požiaru a umelecké diela z katedrály.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite