Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéfka Európskeho parlamentu vyzvala, aby sa prístupové rokovania s Ukrajinou začali už tento rok

.tasr .svet

Konečné rozhodnutie bude závisieť od vlád členských štátov EÚ. Niektoré sú však skeptické a majú obavy, či sa Ukrajina bude vedieť zotaviť z vojnového konfliktu.

Šéfka Európskeho parlamentu vyzvala, aby sa prístupové rokovania s Ukrajinou začali už tento rok SITA/Daina Le Lardice, European Parliament via AP

predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová v sobotu počas návštevy západoukrajinského mesta Ľvov apelovala na to, aby bolo Ukrajine umožnené začať rokovania o členstve v EÚ ešte tento rok. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Dúfam, že prístupové rokovania by sa mohli začať už tento rok,“ povedala šéfka EP Metsolová. „Budúcnosť Ukrajiny je v Európskej únii,“ zdôraznila.

AFP pripomína, že Brusel udelil Ukrajine štatút kandidátskej krajiny vlani v júni, štyri mesiace po vypuknutí ruskej invázie. Proces vstupu do 27-členného eurobloku však zvyčajne trvá aj niekoľko rokov.

Konečné rozhodnutie bude závisieť od vlád členských štátov EÚ. Niektoré sú však skeptické a majú obavy, či sa Ukrajina bude vedieť zotaviť z vojnového konfliktu a či v blízkej budúcnosti dokáže prijať potrebné demokratické a protikorupčné reformy.

Metsolová však vyjadrila optimistický postoj: „Tempo, akým Verchovna rada (parlament) Ukrajiny a vláda dosahujú pokrok čo sa týka žiadosti o vstup do EÚ je pôsobivé.“

Šéfka EP sa v sobotu stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a predsedom ukrajinského parlamentu Ruslanom Stefančukom. Podľa vyhlásenia Kyjeva hovorili okrem iného o vyhliadkach na uskutočnenie mierového summitu za širokej účasti krajín globálneho juhu.

„Ukrajina si kladie za cieľ čo najskôr dokončiť implementáciu odporúčaní Európskej komisie a začať rokovania o vstupe do EÚ už v tomto roku, “uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach po stretnutí s Metsolovou.

Agentúra DPA píše, že šéfka EP vyzvala tiež na rozšírenie dodávok zbraní pre ukrajinské sily. "Členské štáty (EÚ) by mali seriózne zvážiť poslanie bojových lietadiel na Ukrajinu, povedala.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite