Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spojené štáty ohlásili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu

.tasr .svet

Nový balík bude obsahovať muníciu aj mostné tanky, ktoré uľahčia ukrajinskej armáde prekonávanie riek a ďalších prekážok.

Spojené štáty ohlásili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu SITA/AP Photo/Susan Walsh

spojené štáty pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 400 miliónov dolárov (376 miliónov eur). Oznámil to v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Nový balík bude obsahovať muníciu aj mostné tanky, ktoré uľahčia ukrajinskej armáde prekonávanie riek a ďalších prekážok. TASR o tom informuje na základe správy stanice Sky News.

Mostné tanky typu AVLB nemajú klasickú vežu s kanónom. Na tankovom podvozku nesú rozložiteľný kovový mostný systém a budú vyslané na frontovú líniu. Sky News uvádza, že takýto typ obrneného vozidla, ktoré dokáže uložiť most aj v problematickom teréne, bude na Ukrajinu doručené vôbec prvýkrát.

Britský vojenský expert Michael Clarke uviedol, že ide „na 90 percent o útočnú zbraň“ používanú pri postupe vpred, na rýchle prekonanie malých prekážok. USA podľa očakávaní Clarka pošlú Ukrajine osem takýchto tankov.

„Tento balík pomoci zahŕňa ďalšiu muníciu pre americké raketomety HIMARS a húfnice, ktoré Ukrajina účinne využíva na obranu, ako aj muníciu do bojových vozidiel pechoty Bradley, mostné tanky, muníciu na demoláciu a ďalšie vojenské vybavenie, výcvik a ďalšiu podporu,“ uvádza Blinken vo vyhlásení, z ktorého cituje denník The Guardian.

Reuters uvádza, že zasielaná munícia má zvýšiť ukrajinské zásoby pred očakávanou jarnou ofenzívou. Nová pomoc pochádza zo zásob americkej armády a na jej zaslanie na Ukrajinu stačilo odobrenie zo strany prezidenta, súhlas amerického Kongresu nebol potrebný.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite