Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Europarlament zakázal aplikáciu TikTok

.tasr .svet

Zákaz používania aplikácie TikTok sa podľa vyjadrenia nemenovaného predstaviteľa EP pre Reuters bude vzťahovať aj na súkromné ​​zariadenia s pripojením na e-mailový servis europarlamentu a iným komunikačným sieťam inštitúcie.

Europarlament zakázal aplikáciu TikTok SITA/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

európsky parlament (EP) sa v utorok z bezpečnostných dôvodov rozhodol zakázať čínsku videoaplikáciu TikTok na mobilných telefónoch svojich zamestnancov. Informuje o tom spravodajca TASR.

Po Európskej komisii a Rade Európskej únie je EP poslednou euroinštitúciou, ktorá prijíma takéto opatrenie. Zákaz používania aplikácie TikTok sa podľa vyjadrenia nemenovaného predstaviteľa EP pre Reuters bude vzťahovať aj na súkromné zariadenia s pripojením na e-mailový servis europarlamentu a iným komunikačným sieťam inštitúcie.

EK a Rada EÚ prikázali svojom funkcionárom a zamestnancom odinštalovať aplikáciu TikTok pre obavy v oblasti kybernetickej bezpečnosti. TikTok vlastní čínska spoločnosť ByteDance. V ostatných rokoch sa dostala na Západe pod prísny dohľad pre obavy, že by mohla Pekingu poskytovať prístup k citlivým údajom používateľov.

Kongres USA už vlani v decembri schválil zákaz používania TikToku na služobných zariadeniach svojich zamestnancov. Biely dom z dôvodu hrozby pre národnú bezpečnosť v pondelok nariadil zamestnancom federálnych úradov, aby si do 30 dní túto aplikáciu odinštalovali zo všetkých pracovných zariadení. Aj Kanada v pondelok oznámila, že zakazuje používanie aplikácie TikTok na služobných mobilných telefónoch a iných zariadeniach.

Aplikáciu už zakázala aj India, v EÚ k tomuto kroku samostatne pristúpilo Dánsko. Holandsko vlani v novembri odporučilo ministerstvám a vládnym agentúram, aby sa aplikácii TikTok vyhýbali a zastavili na nej úradnú komunikáciu. Má to platiť dovtedy kým spoločnosť ByteDance neupraví svoju politiku ochrany údajov.

Aplikácia TikTok má v 32 krajinách Európy asi 15 miliónov užívateľov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite