Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA sú presvedčené, že Čína uvažuje o dodávke zbraní Rusku, tvrdí riaditeľ CIA

.tasr .svet

Americkí predstavitelia v posledných dňoch opakovane varovali Peking pred dodávkami zbraní a inej vojenskej pomoci Rusku.

USA sú presvedčené, že Čína uvažuje o dodávke zbraní Rusku, tvrdí riaditeľ CIA SITA/AP Photo/Markus Schreiber

spojené štáty sú presvedčené, že Čína zvažuje poskytnutie zbraní na podporu ruských síl bojujúcich na Ukrajine. Uviedol to riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns, informovala TASR na základe správy agentúry AFP.

Takýto krok Číny by bol „veľmi riskantný a nerozumný“, povedal Burns v rozhovore pre televíziu CBS. „Veľmi dúfam, že to neurobia.“

Jeho slová sú – spolu s nedeľňajším podobným vyjadrením amerického poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana – najnovším varovaním USA pre Čínu, aby neposkytovala zbrane Rusku.

Burns a Sullivan spresnili, že Spojené štáty zatiaľ nezachytili známky takejto dodávky. „Ešte sme nevideli, že by prijali konečné rozhodnutie,“ povedal Sullivan v televízii CNN.

Podľa denníka Wall Street Journal Čína uvažuje, že dodá Moskve drony a muníciu. Takýto krok, ktorý Peking popiera, by mohol mať významný vplyv na rok trvajúcu vojnu Ruska proti Ukrajine.

Americkí predstavitelia v posledných dňoch opakovane varovali Peking pred dodávkami zbraní a inej vojenskej pomoci Rusku.

Burns uviedol, že americký minister zahraničných vecí Antony Blinken i prezident Joe Biden „považovali za dôležité dať veľmi jasne najavo, aké dôsledky by to malo“ pre Čínu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite