Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Berlíne sa uskutočnilo zhromaždenie vyzývajúce na mierové rokovania s Ruskom

.tasr .svet

Zhromaždenie, ktoré sa uskutočnilo deň po výročí začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, zorganizovali nemecká poslankyňa spolu s novinárkou a aktivistkou za práva žien.

V Berlíne sa uskutočnilo zhromaždenie vyzývajúce na mierové rokovania s Ruskom SITA/AP Photo/Markus Schreiber

najmenej 10-tisíc ľudí sa v sobotu zhromaždilo v Berlíne pred Brandenburskou bránou a žiadalo zahájenie mierových rokovaní s Ruskom na ukončenie vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Zhromaždenie, ktoré sa uskutočnilo deň po výročí začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, zorganizovali nemecká poslankyňa z krajne ľavicovej strany Die Linke Sahra Wagenknechtová a Alice Schwarzerová, novinárka a aktivistka za práva žien.

Ľudia sa zhromaždili pred Brandenburskou bránou aj napriek mrazivému počasiu. Niektorí účastníci niesli vlajky s holubicami mieru. Nemecká polícia zaznamenala na zhromaždení o 14.00 h zhruba 10.000 ľudí, na pokojný priebeh dohliadalo 1400 policajtov.

Na zhromaždení bolo zakázané zobrazovanie provojnových symbolov ako vojenské uniformy, písmeno Z, ktoré je symbolom ruskej invázie na Ukrajinu, i ruské a sovietske vojenské vlajky, napísala berlínska polícia na sociálnej sieti. 

Wagenknechtová a Schwarzerová nedávno zverejnili Manifest za mier, v ktorom žiadali nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby zastavil „eskaláciu dodávok zbraní“ a vyzvali na zahájenie mierových rokovaní s Ruskom.

Kritici zhromaždenia tvrdia, že organizátorky sú naivné vo vzťahu k realite vojny. Podľa Scholza je potrebné pochopiť, že „ruský prezident Vladimir Putin v súčasnosti akceptuje len jednu formu vyjednávania, a to, že niekto bezpodmienečne kapituluje“.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite