Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Médiá plné katastrofických scenárov

.dáta bez pátosu .svet

Majiteľom/predstaviteľom rafinériek drukovali aj analytici: nedostatok/katastrofa/palivá za 2 eurá, ak vôbec budú. Plačkovia dostávajú štandardne veľký priestor a bombastické titulky už rok​ strašia podnikateľov a aj obyvateľov.

Dáta bez pátosu: Médiá plné katastrofických scenárov

opakovane sa snažíme prinášať svetlo do sveta energií, citujeme veľké analytické domy a upokojujeme. Oproti maximám cien palív 1,95 eur/liter v roku 2022 u nafty aj u benzínu sme dnes u oboch o takmer 40 centov nižšie (-20 %).

posúďte sami, čo všetko boli poplašné správy

1. Problémom podľa šéfa Slovnaftu bude nedostatok nafty, príčiny sú logistické vzhľadom na vybudované dopravné trasy. „Od januára bude veľký problém s nedostatkom dieselu, bude trvať niekoľko mesiacov, možno aj roky, kým sa všetko dostane na normálnu úroveň. Európa bude čeliť nedostatku dieselu a čiastočne bude problém aj nahradiť ruskú ropu inou ropou,“ očakáva Világi. Slovnaft napríklad nebude môcť od 5. februára vyvážať zhruba 20 percent nafty do Rakúska. (12. december 2022)

2. Dramatické zdražovanie?

Pesimistické scenáre niektorých analytikov naznačujú, že situácia s cenami pohonných hmôt sa v roku 2023 zmení. Za naftu by si ľudia mohli priplatiť tak, že liter nafty môže stáť 2 eurá.

„Existuje veľmi veľké riziko, že to sa môže stať realitou, keďže 25. februára budúceho roka vstúpi do platnosti dodatočné embargo na dovoz ropných produktov z Ruska. Keďže sme do Európy dovážali zhruba polovicu nafty práve z Ruska, existuje veľké riziko, že bude nedostatok dieslu v Európe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite