Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Holandsko zatvorí svoj konzulát v Petrohrade a vyhostí ruských diplomatov

.tasr .svet

Holandská vláda zároveň obmedzí počet ruských diplomatov na veľvyslanectve Moskvy v Haagu.

Holandsko zatvorí svoj konzulát v Petrohrade a vyhostí ruských diplomatov SITA/AP PHOTO/DAVID CLIFF Ilustračná foto.

„rusko sa stále pokúša tajne – pod rúškom diplomacie – dostať agentov (svojich) tajných služieb do Holandska. To nemôžeme dovoliť a ani nedovolíme,“ uviedol holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra. „Rusko zároveň odmieta udeliť víza holandským diplomatom, ktorí by mali pracovať na (holandskom) konzuláte v Petrohrade či ambasáde v Moskve,“ dodal. 

Holandská vláda v tejto súvislosti informovala, že sa rozhodla obmedziť počet diplomatov na ruskej ambasáde v Haagu tak, aby zodpovedal počtu diplomatov na holandskom veľvyslanectve v  Moskve. „Istý počet (ruských) diplomatov bude preto musieť opustiť krajinu do dvoch týždňov,“ avizovalo holanské ministerstvo zahraničných vecí bez konkrétneho počtu. 

Holanská vláda taktiež naradila do utorka zatvorenie ruského obchodného úradu v Amsterdame. 

Agentúra DPA uvádza, že hoci Hoekstra presne nekonkretizoval počet ruských diplomatov, ktorí majú Holandsko opustiť, hovoril o približne desiatich. 

Holandsko vyhostilo vlani v marci pre podozrenie zo špionáže 17 ruských diplomatov. Moskva reagovala odvetným krokom a ako pripomína agentúra AP vyhostila 15 holandských diplomatov. Obe krajiny sa odvtedy síce dohodli na prijatí nových diplomatov, Rusko však podľa Hoekstru odmietlo Holanďanom dosiaľ vydať víza. Holandský konzulát v Petrohrade sa tak podľa jeho slov zatvorí pre nedostatok personálu, pričom stať by sa tak malo v pondelok. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite