Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Europarlament vyzval Gruzínsko na omilostenie bývalého prezidenta Saakašviliho

.sita .svet

Europarlament v rezolúcii vyjadril vážne obavy o Saakašviliho zhoršujúce sa zdravie, keďže údajne veľmi schudol a možno vo väzbe utrpel aj otravu ťažkými kovmi.

Europarlament vyzval Gruzínsko na omilostenie bývalého prezidenta Saakašviliho SITA/ALEXEY CHUMACHENKO/POLARIS/PROFIMEDIA 5. december 2017, Kyjev: Ukrajinská polícia sa pokúsila zatknúť Micheila Saakašviliho, gruzínskeho exprezidenta.

rovnako vyzval úrady, aby ho prepustili a umožnili mu získať riadnu liečbu v zahraničí. Okrem toho vyzval aj prezidentku Salome Zurabišvili, aby využila jej ústavnú právomoc na omilostenie, čo by podľa europoslancov znížilo politickú polarizáciu v Gruzínsku.

Zaobchádzanie so Saakašvilim je podľa europoslancov lakmusový test toho, ako Gruzínsko rešpektuje európske hodnoty a ako pristupuje k jeho deklarovaným ašpiráciám v Únii. Pokrok krajiny v oblasti európskych reforiem sa musí vrátiť do centra politiky, zdôrazňujú v rezolúcii. Úrady majú podľa EP, zodpovednosť za to, aby zabezpečili zdravie a pohodu Saakašviliho, poskytli mu primeranú zdravotnú starostlivosť a rešpektovali jeho základné práva a osobnú dôstojnosť v súlade s ústavou krajiny a medzinárodným záväzkom.

Rezolúcia tiež zdôrazňuje fundamentálnu rolu oligarchu Bidzinu Ivanišviliho pri väzbe niekdajšieho prezidenta „ako súčasť osobnej vendety“. Parlament preto zopakoval svoju výzvu Rade Európskej únie a demokratickým partnerom, aby zvážili uvalenie sankcií na Ivanišviliho pre jeho rolu v „zhoršovaní politického procesu v Gruzínsku“.

Saakašvili, ktorý bol prezidentom v období 2004-2007 a 2008-2013, v roku 2013 odišiel do exilu na Ukrajinu a získal tam občianstvo. V Gruzínsku ho odsúdili na šesť rokov väzenia za zneužívanie moci. Zatkli ho 1. októbra 2021, keď sa po niekoľkých rokoch vrátil do Gruzínska, aby povzbudil opozíciu pred komunálnymi voľbami v krajine.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite