Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Argentínu začína znepokojovať počet Rusiek, ktoré tam prichádzajú rodiť deti

.tasr .svet

Argentínske úrady začína znepokojovať množstvo tehotných Rusiek, ktoré v poslednom období prichádzajú do krajiny, aby tam porodili a získali tak argentínsky pas.

Argentínu začína znepokojovať počet Rusiek, ktoré tam prichádzajú rodiť deti SITA/AP Photo/Ghaith Alsayed

„ich počet je každý deň veľmi veľký, len minulú noc bolo v poslednom lete spoločnosti Ethiopian Airlines 33 tehotných ruských občianok, ktoré boli približne v 32., 33. či 34. týždni tehotenstva,“ uviedla v piatok riaditeľka argentínskeho migračného úradu Florencia Carignanová  

Argentínske imigračné úrady zakázali len tento týždeň vstup do krajiny šiestim tehotným Ruskám s tým, že nepravdivo uviedli, že sú turistky, uviedla Carignanová. Niektoré zo žien sa však proti rozhodnutiu imigračných úradov odvolali a napokon im bol vstup povolený.

Vlani prišlo do Argentíny celkovo 21 575 ruských občanov vrátane asi 10 500 tehotných žien. Počet prichádzajúcich tehotných Rusiek pritom narastá najmä v posledných mesiacoch. „V posledných troch mesiacoch prišlo 5819 žien, ktoré mali zakrátko porodiť,“ uviedla Carignanová.

Dieťa, ktoré sa narodí na území Argentíny dostane okamžite argentínske občianstvo a pre rodičov detí s argentínskym občianstvom je následne jednoduchšie toto občianstvo taktiež získať.

Argentína v súčasnosti vyšetruje, či neexistuje nejaká zločinecká organizácia, ktorá do Argentíny privádza tehotné Rusky. Podľa mnohých však chcú Rusky v Argentíne rodiť najmä pre pomerne voľné imigračné zákony, fakt, že Rusi nepotrebujú na vstup do Argentíny víza a lacná zdravotná starostlivosť. Argentínsky pas im následne umožní cestovať do mnohých krajín bez víz.

„Nemáme problém s ľuďmi akejkoľvek národnosti, ktorí chcú prísť do Argentínu žiť, vychovávať tu deti a investovať do Argentíny. Problém je, že títo ľudia prídu, odídu a už sa do Argentíny nevrátia a odídu s pasom,“ uviedla Carignanová.

Argentína je tradične otvorená pre migrantov, no imigračné úrady začali mať obavy po tom, čo Slovinsko zadržalo troch údajných ruských špiónov s argentínskymi pasmi. "Ak nezačneme kontrolovať, komu dávame pasy, tak od nás Argentínčanov budú všade žiadať víza a naše pasy nebudú v iných krajinách považovať za dôveryhodné," povedala Carignanová.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite