Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Počet mŕtvych po zemetrasení v Turecku a Sýrii presiahol 22-tisíc

.sita .svet

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan oznámil, že evidujú najmenej 18 991 mŕtvych. Ďalších 75 523 osôb v Turecku utrpelo zranenia.

Počet mŕtvych po zemetrasení v Turecku a Sýrii presiahol 22-tisíc SITA/AP Photo/Can Ozer

katastrofické zemetrasenie v Turecku a Sýrii si vyžiadalo už viac ako 22-tisíc mŕtvych. Informuje o tom spravodajský web CNN. Uvedený počet obetí znamená, že pondelňajšie zemetrasenie sa zaradilo medzi desať najsmrteľnejších za ostatných 20 rokov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan oznámil, že evidujú najmenej 18 991 mŕtvych. Ďalších 75 523 osôb v Turecku utrpelo zranenia. V Sýrii, na vládou aj povstalcami kontrolovaných oblastiach, hlásia prinajmenšom 3 384 úmrtí a 5 245 zranených.

Záchranári, domáci aj zo sveta, pokračujú v pátracích a záchranných operáciách. Nádej, že z trosiek vytiahnu živých ľudí, sa však znižuje, keďže od zemetrasenia uplynuli už štyri dni a teploty v oblasti sú nízke.

Silné zemetrasenie s magnitúdom 7,8 zasiahlo Turecko a Sýriu v pondelok ráno a nasledovali po ňom desiatky následných otrasov. Zrútili sa tisícky budov a desaťtisíce ľudí prišli o strechu nad hlavou. Turecké ministerstvo sociálnych vecí v piatok informovalo, že v prípade 263 detí, ktoré záchranári vytiahli spod trosiek, sa nevedia skontaktovať s ich rodičmi.

Erdoğan, ktorý pokračuje v návšteve po zasiahnutých oblastiach, vyhlásil, že vláda do roka znova postaví zrútené budovy. „Medzičasom ponúkneme 10-tisíc tureckých lír našim občanom. Navyše občanom, ktorí nie sú ubytovaní v stanoch, ktorí nechcú zostať v stanoch, zabezpečíme, aby sa mohli presťahovať do bytových jednotiek a uhradíme im nájomné,“ oznámil s tým, že ak by ľudia preferovali ubytovanie v hoteli, zabezpečia im aj to.

Po prvý raz do zóny zemetrasenia v piatok vycestoval aj sýrsky prezident Baššár al-Asad. V druhom najväčšom meste krajiny Aleppo, navštívil univerzitnú nemocnicu a stretol sa so záchranármi v jednej z tamojších zničených štvrtí, informuje agentúra AP. Počas jeho krátkeho vystúpenia pred novinármi obvinil západné krajiny z toho, že politizujú sýrsku humanitárnu krízu po zemetrasení.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite