Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biden prelet čínskeho balóna označil za porušenie medzinárodného práva

.tasr .svet

Použitie tohto údajne špionážneho balóna Čínou v utorok slovne odsúdili aj americkí zákonodarcovia, píše agentúra AFP.

Biden prelet čínskeho balóna označil za porušenie medzinárodného práva SITA/U.S. Navy via AP

americký prezident Joe Biden vo štvrtok označil prelet čínskeho špionážneho balóna cez vzdušný priestor USA za „totálne porušenie medzinárodného práva“. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Chcem povedať, pozrite, je to absolútne porušenie medzinárodného práva. Je to náš vzdušný priestor, “povedal Biden v rozhovore pre americkú stanicu Telemundo prostredníctvom tlmočníka. Prezident dodal, že keď takýto objekt vnikne do vzdušného priestoru USA, môžu s ním americké úrady robiť, čo chcú.

Použitie tohto údajne špionážneho balóna Čínou v utorok slovne odsúdili aj americkí zákonodarcovia, píše agentúra AFP. Snemovňa reprezentantov Kongresu jednohlasne prijala rezolúciu, ktorá odsudzuje použitie prieskumného balóna Komunistickou stranou Číny nad územím Spojených štátov a označuje ho za „drzé porušenie zvrchovanosti “USA.

Americké letectvo zostrelilo počas uplynulého víkendu veľký biely balón, o ktorom sa Washington domnieva, že bol používaný na špionáž. Peking priznal, že balón pochádza z Číny, no trvá na tom, že mal civilné využitie, najmä v oblasti meteorológie.

Telemundo je americká televízna stanica, ktorá vysiela v španielskom jazyku. Biden sa vo štvrtkovom rozhovore na tému opätovnej kandidatúry v prezidentských voľbách vyjadril, že zatiaľ ešte nie je pripravený svoje rozhodnutie oznámiť.

Očakáva sa, že Biden to oficiálne oznámi v najbližších týždňoch alebo mesiacoch po svojom prejave o stave Únie, s ktorým v Kongrese vystúpil v utorok 7. februára, napísala stanica CNN v reakcii na vyjadrenia pre Telemundo.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite