Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Scholz si je istý, že Putin svoje stanovené ciele na Ukrajine nedosiahne

.tasr .svet

Scholz v prejave kritizoval súťaž medzi niektorými krajinami, založenú na tom, kto môže Ukrajine dodať lepšie zbrane. Podľa neho to poškodzuje jednotu medzi spojencami.

Scholz si je istý, že Putin svoje stanovené ciele na Ukrajine nedosiahne SITA/AP Photo/Markus Schreiber

po takmer roku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu je isté, že Moskva tam nedosiahne svoje ciele, uviedol v stredu nemecký kancelár Olaf Scholz v prejave v Spolkovom sneme (Bundestagu). TASR prevzala správu z agentúry AFP.

„(Prezident Vladimir) Putin nedosiahne svoje ciele – ani na bojisku a ani prostredníctvom nadiktovaného mieru. Aspoň toľko je isté po roku vojny,“ povedal Scholz.

Zároveň uistil Ukrajinu, že jej budúcnosť je v Európskej únii. „Ukrajina patrí do Európy, jej budúcnosť je v Európskej únii. A tento sľub platí,“ uviedol pred summitom lídrov EÚ v Bruseli.

Scholz v prejave kritizoval súťaž medzi niektorými krajinami, založenú na tom, kto môže Ukrajine dodať lepšie zbrane. Podľa neho to poškodzuje jednotu medzi spojencami. 

„Túto súdržnosť zachovávame a posilňujeme tým, že rozhodnutia najskôr dôverne pripravíme – a až potom ich oznámime,“ povedal s odkazom na spoluprácu s americkým prezidentom Joeom Bidenom pri rozhodnutí o poskytnutí tankov pre Kyjev.

Nemecko, Dánsko a Holandsko ohlásili v utorok spoločný plán dodania minimálne 100 tankov staršieho typu Leopard 1 na Ukrajinu v rámci úsilia „podporiť Ukrajinu v jej úsilí odolávať ruskej agresii“. Berlín ešte predtým v januári povolil dodávky moderných tankov Leopard 2 na Ukrajinu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.   

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite