Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Použitie jadrových zbraní na Ukrajine je nepravdepodobné, myslia si estónske tajné služby

.tasr .svet

Šéf estónskych tajných služieb Kaupo Rosin napísal, že Rusko má stále dosť zbraní, munície i vojakov na vedenie vojny na Ukrajine, ich nedostatok podľa neho zatiaľ nehrozí.

Použitie jadrových zbraní na Ukrajine je nepravdepodobné, myslia si estónske tajné služby SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

použitie taktických jadrových zbraní vo vojne na Ukrajine je „nepravdepodobné“ z dôvodu, že by mali nízku vojenskú efektivitu, uviedli v stredu estónske tajné služby vo výročnej správe. TASR správu prevzala z britského denníka The Guardian.

Šéf estónskych tajných služieb Kaupo Rosin napísal, že Rusko má stále dosť zbraní, munície i vojakov na vedenie vojny na Ukrajine, ich nedostatok podľa neho zatiaľ nehrozí. „Zatiaľ majú stále dostatok paliva na udržanie vojnovej mašinérie v chode... Rusku tak skoro nedôjde potrava pre delá, výzbroj zo sovietskej éry ani propagandou vyvolaný imperializmus, “citovala jeho vyjadrenie britská spravodajská stanica Sky News.

Rosinove slová sú v kontraste s vyhláseniami iných západných predstaviteľov vrátane riaditeľa britských tajných služieb GCHQ Jeremyho Fleminga, ktorý vlani v októbri povedal, že Rusku vo vojne na Ukrajine čoraz väčšmi dochádza munícia.                         

„Zdá sa, že Putin stále verí, že čas bude hrať v prospech Ruska... a bude môcť Ukrajinu 'dobombardovať' až k rokovaciemu stolu. “uviedli estónske tajné služby.

Napísali tiež, že výzva, ktorú Rusko aj naďalej predstavuje, iba zdôrazňuje potrebu, aby západní spojenci pokračovali v podpore Ukrajiny.

Možnosť vojenského konfliktu medzi Severoatlantickou alianciou a Ruskom by sa zvýšila, keby Moskva na Ukrajine dosiahla svoje ciele, píše sa v správe. „Víťazstvo Ukrajiny vo vojne proti Rusku by preto zlepšilo aj regionálnu bezpečnosť, “dodali tajné služby. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite