Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lavrov v Iraku rokoval o sankciách Západu proti ruským ropným spoločnostiam

.tasr .svet

Opatrenia Západu Lavrov medzičasom kritizoval a označil ich za „protizákonné“.

Lavrov v Iraku rokoval o sankciách Západu proti ruským ropným spoločnostiam SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa v pondelok v Bagdade stretol so svojím irackým rezortným kolegom Fuádom Husajnom. Témou rozhovoru boli dlhy Iraku voči ruským ropným spoločnostiam, ktoré vznikli z dôvodu sankcií uvalených Spojenými štátmi na Rusko po začiatku vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Sankcie by nemali byť uvalené aj na Irak len preto, že spolupracuje s ruskými firmami,“ uviedol Husajn a prisľúbil, že o problematike sankcií bude rokovať počas svojej stredajšej návštevy Washingtonu.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu Spojené štáty a Európska únia uvalili sankcie na ruských predstaviteľov, banky a finančné inštitúcie, čo v rozvojových krajinách vyvolalo obavy v súvislosti s transakciami, ktoré sa týkajú Ruskej federácie.

Husajn uviedol, že ruské ropné a plynárenské spoločnosti, ktoré svoju činnosť vykonávajú aj v Iraku, stále čakajú na spracovanie niekoľkých platieb. Nespresnil však, o aké čiastky ide. Dodal, že s Lavrovom hovorili o tom, ako sa k tejto situácii postaviť vo svetle sankcií uvalených na Rusko a potrebe ochrániť iracké banky.

Šéf irackého rezortu diplomacie avizoval, že v nadchádzajúcich mesiacoch sa uskutoční stretnutie spoločného výboru pre bilaterálne vzťahy s Ruskom, ktorý sa problematikou bude zaoberať.

Lavrov medzičasom kritizoval opatrenia západných krajín, ktoré označil za „protizákonné“, a zdôraznil, že je dôležité „ochraňovať legálne ekonomické vzťahy pred tlakom zo strany Západu“.

Husajn zároveň uviedol, že podporuje prímerie a mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite