Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pápež František odsúdil vykorisťovanie a kolonializmus v Afrike

.tasr .svet

Pápež František počas prvého dňa návštevy Konžskej demokratickej republiky (KDR) bohatej na nerastné suroviny odsúdil ekonomický kolonializmus v Afrike.

Pápež František odsúdil vykorisťovanie a kolonializmus v Afrike SITA/AP Photo/Gregorio Borgia

pápež v prejave v prezidentskom paláci v hlavnom meste Kinshasa naznačil, že dejiny KDR sú poznačené konfliktmi a cudzou nadvládou. „Politické vykorisťovanie vystriedal hospodársky kolonializmus, ktorý bol rovnako zotročujúci,“ vyhlásil 86-ročný František s odkazom na pohnutú históriu KDR.

„Výsledkom je, že táto krajina, ktorá je masívne drancovaná, nemá dostatočný úžitok zo svojich obrovských zdrojov,“ povedal pápež po taliansky konžským politikom a iným hodnostárom. „Prestaňte dusiť Afriku  nie je to baňa, ktorú treba vyťažiť, ani územie, ktoré treba vydrancovať,“ dodal.

KDR, v minulosti známa ako Belgické Kongo a Zair, má zhruba 100 miliónov obyvateľov a nachádza sa v centrálnej časti Afriky. Krajina získala nezávislosť od Belgicka v roku 1960. Napriek obrovským zásobám nerastných surovín, dreva a sladkej vody zostáva jednou z najchudobnejších krajín sveta.

Podľa Svetovej banky (WB) žijú približne dve tretiny tamojších obyvateľov z menej ako 2,15 dolára na deň. Východnú časť krajiny sužuje konflikt; od konca roku 2021 tam povstalci z hnutia M23 obsadili rozsiahle územia. František vo svojom prejave zároveň podporil pokračujúce mierové úsilie v regióne.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite