Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francúzsky súd nariadil aukčnému domu vrátenie obrazu ukoristeného nacistami

.tasr .svet

Parížsky súd v piatok nariadil aukčnému domu Christie's so sídlom v Londýne, aby obraz ukradnutý nacistami počas druhej svetovej vojny vrátil dedičom jeho majiteľa, bratranca spisovateľa Marcela Prousta.

Francúzsky súd nariadil aukčnému domu vrátenie obrazu ukoristeného nacistami Wikimedia Kajúca sa Magdaléna od holandského maliara Adriaena van der Werffa (1659-1722).

okupačné nemecké sily v októbri 1942 zhabali Lionelovi Hauserovi obraz Kajúca sa Magdaléna od holandského maliara Adriaena van der Werffa (1659-1722), uvádza sa v súdnom rozhodnutí.

Hauser, ktorý pochádzal z francúzskej židovskej rodiny, utiekol po vpáde nemeckých vojsk na juh Francúzska. Bol vzdialeným bratrancom a dôverníkom Prousta, autora románu Hľadanie strateného času, majstrovského diela 20. storočia.

Až do roku 2017 nebolo známe, kde sa obraz nachádza, kým jeho majiteľ nepožiadal londýnsky aukčný dom o jeho predaj.

Christie's predal rovnaké dielo v roku 2005 za 60 000 libier (68 000 eur). Aukčný dom tentoraz preskúmal pôvod obrazu a zistil, že bol súčasťou Hauserovej zbierky – a bol tiež uvedený na zozname diel ulúpených vo Francúzsku počas vojny.

Podľa francúzskych médií sa Christie's obrátil na Hauserových dedičov a navrhol im rozdelenie zisku z predaja, ale tí túto ponuku odmietli. Súd tiež nariadil, aby Christie's zaplatil dedičom 10 000 eur a odhalil totožnosť súčasného majiteľa obrazu, miesto, kde sa dielo aktuálne nachádza, ako aj záznamy o jeho predaji.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite