Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruskí poslanci si zrušili povinnosť preukazovať majetok

.tasr .svet

Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, v stredu odhlasovala návrh zákona, ktorý ruší povinnosť poslancov zverejňovať svoje výročné správy o príjme a majetku.

Ruskí poslanci si zrušili povinnosť preukazovať majetok Duma.gov.ru/Wikiepedia

tento krok môže výrazne oslabiť transparentnosť, píše tlačová agentúra AFP.

 Z oznámenia na webovej stránke Štátnej dumy vyplýva, že po 1. marci už nebude možné priradiť verejne dostupné vyhlásenia o majetku ku konkrétnym poslancom. Tí však budú naďalej každý rok povinní predložiť priznanie o príjmoch daňovým úradom a na základe týchto údajov informácií bude zverejnený akýsi výpis, avšak so zachovaním ochrany osobných údajov. Uviedol to poslanec Pavel Krašeninnikov na webe Štátnej dumy.

Návrh zákona bol schválený v treťom a záverečnom čítaní v dolnej komore parlamentu. Ešte ho musí schváliť horná komora parlamentu, Rada federácie, a podpísať ho ruský prezident Vladimir Putin – to je však obvykle už len formalita.  

„Fakticky sa vraciame k sovietskemu modelu boja proti korupcii, keď môžu konať len orgány činné v trestnom konaní,“ povedal politológ Alexej Makarkin pre denník Kommersant.

Putin vydal vlani v decembri dekrét, ktorým po dobu trvania takzvanej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine zrušil povinnosť poslancov nahlasovať svoje príjmy a majetok. Medzinárodná organizácia Transparency International (TI) zaradila Rusko na 136. miesto zo 180 krajín v Indexe vnímania korupcie za rok 2021.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite