Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vyšetrovateľ obvinil za výbuch v Bejrúte expremiéra aj generálneho prokurátora

.tasr .svet

Výbuch v bejrútskom prístave, ktorý zabil 220 ľudí, zranil ďalších 6500 osôb a zničil rozsiahle časti Bejrútu. Vyšetrovanie okrem politikov brzdilo aj Iránom podporované radikálne hnutie Hizballáh.

Vyšetrovateľ obvinil za výbuch v Bejrúte expremiéra aj generálneho prokurátora SITA/AP Photo/Bilal Hussein, File

libanonský sudca vyšetrujúci ničivý výbuch v prístave v Bejrúte z roku 2020 obvinil zo zodpovednosti generálneho prokurátora, vtedajšieho premiéra a ďalších súčasných aj bývalých vysokopostavených predstaviteľov. V utorok o tom informovali súdne zdroje. Dokazujú to aj súdne predvolania, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra Reuters, informuje TASR..

Sudca Tárik Bítár v pondelok nečakane obnovil vyšetrovanie, ktoré dovtedy blokovali politici a rôzne právne kľučky, pomocou ktorých sa snažili vyhnúť vypočúvaniu. 

Výbuch 4. augusta 2020 spôsobili stovky ton zle uskladneného dusičnanu amónneho. Z lode boli vyložené už v roku 2013 a za porušenie bezpečnostných predpisov sa doteraz nezodpovedal žiaden vysokopostavený predstaviteľ.

Vyšetrujúci sudca Bítár obvinil expremiéra Hasána Dijába a bývalých ministrov z možného úmyselného zabitia. Uvádza sa to v súdnych predvolaniach, do ktorých Reuters v utorok mohol nahliadnuť. 

Obvinil aj generálneho prokurátora Ghasána Uwajdáta, šéfa spravodajskej služby generálmajora Abbása Ibráhíma, niekdajšieho armádneho veliteľa Jeana Kahwadžího a ďalších predstaviteľov bezpečnostných zložiek a justície, uviedli súdne zdroje.

Podľa sudcu nekonali pri nakladaní s dusičnanom amónnym zodpovedne. Všetci už predtým obvinení popreli spáchanie trestných činov a proti najnovšiemu obvineniu už protestoval generálny prokurátor Uwajdát, píše agentúra AFP.

Výbuch v bejrútskom prístave, ktorý zabil 220 ľudí, zranil ďalších 6500 osôb a zničil rozsiahle časti Bejrútu. Vyšetrovanie okrem politikov brzdilo aj Iránom podporované radikálne hnutie Hizballáh. 

Táto skupina ľudí viedla kampaň proti Bítárovi a dokonca obvinila Washington, že zasahuje do vyšetrovania. Vodca Hizballáhu Sajjid Hasan Nasralláh opakovane vyzýval v roku 2021 na jeho odvolanie a nahradenie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite