Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Viac ako polovica Čechov nechce posilňovať vojenskú pomoc Ukrajine

.tasr .svet

Česko podľa väčšiny obyvateľov nemá posilňovať vojenskú pomoc Ukrajine. Proti takémuto konaniu sa v najnovšom prieskume agentúry Median pre Český rozhlas vyslovilo 58 percent respondentov.

Viac ako polovica Čechov nechce posilňovať vojenskú pomoc Ukrajine SITA/AP Photo/Michael Sohn

proti posilňovaniu vojenskej pomoci Ukrajine boli väčšinou ženy, voliči SPD (Sloboda a priama demokracia), jej poslanca Jaroslava Baštu alebo Andreja Babiša z hnutia ANO. Naopak, viac ako tretina ľudí so zvýšením vojenskej pomoci súhlasila.

Podľa prieskumu prezidentských kandidátov Petra Pavla, Pavla Fischera alebo Danušu Nerudovú volili najmä mladší ľudia a ľudia s vysokoškolským vzdelaním. Prieskum sa uskutočnil medzi 16. a 18. januárom a agentúra Median oslovila viac ako tisícku ľudí, uvádza Český rozhlas.

Ministerka obrany ČR Jana Černochová v piatok v Nemecku vyhlásila, že Česko bude v zbrojnej pomoci napadnutej Ukrajine pokračovať a tempo dodávok chce ešte zintenzívniť. Rusko v pondelok opäť varovalo, že ak Západ pošle Ukrajine tanky, zaplatí za to ukrajinský ľud.

Nemecko zatiaľ stále odoláva diplomatickému tlaku v súvislosti s rozhodnutím, či povolí iným krajinám Ukrajine poslať tanky Leopard 2 nemeckej výroby. Pre zdržanlivý postoj Nemecka sú Kyjev a ostatní spojenci stále viac frustrovaní.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite