Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko tvrdí, že termín rokovaní s USA o kontrole jadrových zbraní nie je známy

.tasr .svet

Rusko tvrdí, že zatiaľ nebol stanovený nový termín pre rokovania so Spojenými štátmi o obnovení inšpekcií jadrových zbraní na základe Novej dohody START.

Rusko tvrdí, že termín rokovaní s USA o kontrole jadrových zbraní nie je známy SITA/AP Photo/Charlie Riedel

vyplýva to z pondelkového vyjadrenia námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Moskva a Washington mali vlani v novembri v Egypte rokovať o obnovení inšpekcií na základe dohody START, ktorá obmedzuje počet jadrových zbraní oboch krajín. Rusko však rokovania vtedy odložilo a zatiaľ ani jedna strana neoznámila nový termín stretnutia.

Riabkov povedal, že na rokovania v súčasnosti nie sú vhodné podmienky. „Situácia, úprimne povedané, neumožňuje stanoviť nový termín... berúc do úvahy trend eskalácie v rétorike aj činoch Spojených štátov, “citovala jeho slová ruská agentúra Interfax.

Vo vzájomných vzťahoch panuje v súčasnosti najväčšie napätie za ostatných niekoľko desaťročí, k čomu významne prispela ruská agresia voči Ukrajine. Moskva vlani v novembri uviedla, že „nemá inú možnosť“ ako zrušiť rozhovory s USA o obnovení inšpekcií na základe Novej dohody START. Jej platnosť vyprší vo februári 2026, pripomína Reuters.

Vzájomné inšpekcie boli pozastavené v roku 2020 pôvodne pre pandémiu ochorenia covid-19. Odvtedy sa Washingtonu a Moskve nepodarilo dosiahnuť dohodu o ich obnovení.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite