Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vláda českého premiéra Fialu pokračuje, poslanci jej nedôveru nevyslovili

.tasr .svet

Za návrh na vyslovenie nedôvery vláde hlasovalo 81 poslancov, zatiaľ čo 102 bolo proti. Na zvrhnutie vlády bolo pritom potrebných101 hlasov.

Vláda českého premiéra Fialu pokračuje, poslanci jej nedôveru nevyslovili SITA/Úrad vlády SR/Ľuboš Bilačič

vláda českého premiéra Petra Fialu môže ďalej vládnuť s dôverou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Opozícii sa ju totiž zvrhnúť nepodarilo, ako sa aj očakávalo. Mimoriadna schôdza o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde, ktorá bola zvolaná na žiadosť hnutia ANO, trvala dva dni. Rozprava a následné hlasovanie sa skončili v stredu – tri minúty pred polnocou. TASR o tom informuje na základe správy televízie ČT24.

Schôdza sa začala v utorok dopoludnia a zatiaľ čo v noci na stredu mala prestávku, ďalší deň si už poslanci odhlasovali, že v rokovaní môžu pokračovať aj po polnoci. Nakoniec však s rozpravou a hlasovaním skončili krátko pred ňou, a po polnoci už na programe ostalo len ukončenie schôdze a oficiálne zrátanie výsledkov.  

Za návrh na vyslovenie nedôvery vláde hlasovalo 81 poslancov, zatiaľ čo 102 bolo proti. Na zvrhnutie vlády bola pritom potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov Snemovne, a teda prinajmenšom 101 hlasov.

Vzhľadom na väčšinu kresiel, ktoré má v Snemovni (108) koaličná vláda, a dokonca aj ospravedlnenia niektorých opozičných zákonodarcov bolo už vopred v podstate jasné, že pokus o zvrhnutie vládneho kabinetu nebude úspešný.

Opozičné hnutie ANO iniciovalo hlasovanie o vylovení nedôvere vláde už druhýkrát v tomto volebnom období. Český Deník N informoval, že samotný predseda ANO a súčasný kandidát na prezidenta Andrej Babiš sa však na hlasovaní nezúčastnil. 

Minister kultúry Martin Baxa označil ešte v stredu ráno celú schôdzu za „absurdné divadlo“, ktoré podľa jeho slov usporiadal Babišov volebný štáb v rámci jeho prezidentskej kampane. ANO tieto tvrdenia poprelo. Opozícia pritom deklarovala, že chce vládnemu kabinetu vysloviť nedôveru, lebo podľa nej neplní programové vyhlásenie a sľuby, ktoré dal občanom.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite