Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet zdolá súčasné hrozby, vyhlásil Zelenskyj v Davose

.tasr .svet

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu žiadal medzinárodné spoločenstvo o rýchle prijímanie rozhodnutí a vyjadril presvedčenie, že svet zdolá súčasné hrozby.

Svet zdolá súčasné hrozby, vyhlásil Zelenskyj v Davose SITA?AP Photo/Markus Schreiber

„čas, ktorý svet využíva na premýšľanie, teroristický štát využíva na zabíjanie,“ povedal Zelenskyj, ktorý prostredníctvom videokonferencie vystúpil na zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose. „Ukrajina a jej spojenci tomu odolávajú už takmer jeden rok a počas tohto obdobia sa potvrdilo, že všetky naše pohotové kroky priniesli pozitívne výsledky, “vyhlásil.

Otvorenie hraníc európskych krajín pre Ukrajincov, dohody o vývoze obilia, jednota v oblasti energií podľa Zelenského zachránili milióny životov – nielen na Ukrajine. „Celý svet potrebuje takúto rýchlosť v rozhodnutiach a činoch,“ zdôraznil.

Svet podľa jeho slov váhal v roku 2014, keď Rusko anektovalo Krym, i v roku 2022, keď Moskva „bez váhania “začala vojnu.„ Svet nesmie váhať dnes a ani nikdy, “ povedal Zelenskyj.

Takisto vyjadril presvedčenie, že hoci jeho krajina vojnu nezačala, ukončí ju. Medzinárodné spoločenstvo požiadal, aby pokračovalo v dodávkach zbraní pre Ukrajinu.

Pripomenul okrem toho, že na zasadnutí WEF po prvý raz vystúpil pred tromi rokmi, keď svet bojoval s ochorením COVID-19, v čom zvíťazil. „Teraz svet bojuje proti Putinovi. O tri roky budeme v Davose hovoriť o nových výzvach a hrozbách,“ povedal Zelenskyj. To podľa neho znamená, že dovtedy definitívne prekonáme súčasné hrozby.

Ukrajinský prezident si na začiatku svojho prejavu minútou ticha uctil obete stredajšej havárie vrtuľníka v meste Brovary neďaleko Kyjeva, pri ktorom prišlo o život 14 ľudí vrátane ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite