Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Švédske predsedníctvo bude presadzovať podporu Ukrajine a jej smerovanie do EÚ

.tasr .svet

Švédske predsedníctvo bude podporovať hospodársku a vojenskú podporu Ukrajine a jej smerovanie do Európskej únie (EÚ).

Švédske predsedníctvo bude presadzovať podporu Ukrajine a jej smerovanie do EÚ Council of Europe

informovala o tom v stredu veľvyslankyňa Švédskeho kráľovstva v Rakúsku, Slovinsku a na Slovensku Annika Markovicová na tlačovej konferencii Zastúpenia Európskej komisie v SR. 

Kľúčovými témami švédskeho predsedníctva v Rade EÚ sú zelenšia ekonomika, bezpečnosť, jednota, konkurencieschopnosť a demokratické hodnoty/právny štát. 

Ako uviedla Markovicová, v rámci prvého bodu chce Švédsko presadzovať dlhodobý rast s tým, že podpora zelenej ekonomiky je bezpečnejšia, robí európske štáty slobodnejšie a podporovať budú ústup členských štátov od fosílnych palív. V rámci programu jednota chcú Švédi podporovať robustnú európsku ochranu a obrannú politiku.  Presadzovať chcú vojenskú a hospodársku podporu Ukrajine a jej vstup do EÚ.

V rámci konkurencieschopnosti je prioritou švédskeho predsedníctva podpora európskych hodnôt vychádzajúcich zo základov a princípov európskeho spoločenstva. Program podpory demokratických hodnôt vychádza z myšlienky nezávislého súdnictva a funkčných európskych inštitúcií, ktoré sú zárukou dôvery medzi členskými štátmi EÚ, uzavrela Markovicová.

Švédsko prevzalo predsednícku štafetu v Rade EÚ od Českej republiky 1. januára. Švédi predsedajú Rade EÚ už tretíkrát. Rotujúce predsedníctvo sa strieda každých šesť mesiacov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite