Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výbuch plynovodu v Litve pravdepodobne spôsobili defekty vo zvaroch

.tasr .svet

Výbuch plynovodu na severe Litvy spôsobila s najväčšou pravdepodobnosťou technická porucha, uviedol v sobotu šéf miestnej sústavy plynovodov.

Výbuch plynovodu v Litve pravdepodobne spôsobili defekty vo zvaroch SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis

„jednou z (možných príčin) explózie boli defekty vo zvare potrubia, ale vyšetrovanie poskytne všetky odpovede v priebehu niekoľkých dní,“ povedal Nemunas Biknius, šéf spoločnosti AB Amber Grid, ktorá plynovod prevádzkuje. „Nemyslím si, že ide o nejaký druh úmyselnej činnosti. Myslím si, že ide o nehodu,“ dodal.

Po výbuchu v piatok večer plamene šľahali do výšky 50 metrov. Nevyžiadal si žiadne obete, ale 250 obyvateľov  neďalekej dediny Valakeliai preventívne evakuovali. Požiar sa podarilo uhasiť do polnoci a v sobotu ráno sa obyvatelia mohli vrátiť. Zároveň sa začali práce na oprave poškodeného potrubia.

Plynovod prepravuje plyn z baltského prístavu Klaipeda v Litve do susedného Lotyšska. V reakcii na inváziu na Ukrajinu Litva v apríli 2022 úplne prerušila dovoz ruského plynu. Teraz  ho dováža prostredníctvom terminálu na kvapalný zemný plyn v Klaipede, ktorý v rámci diverzifikácie dodávok postavili pred desiatimi rokmi. Kapacita terminálu presahuje potreby Litvy a umožňuje dodávky do susedných krajín.

SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite