Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový subvariant koronavírusu zatiaľ pre Európu nepredstavuje veľké riziko

.tasr .svet

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tento týždeň upozornila, že subvariant XBB.1.5 doposiaľ najinfekčnejšou formou koronavírusového variantu omikron.

Nový subvariant koronavírusu zatiaľ pre Európu nepredstavuje veľké riziko SITA/Martial Trezzini/Keystone via AP

nový koronavírusový subvariant XBB.1.5, ktorý sa rapídne šíri v USA, nepredstavuje pre väčšinu obyvateľov Európy veľké riziko. Uviedlo to v piatok podľa agentúry DPA Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), ktoré však zároveň varovalo, že toto hodnotenie sa môže v najbližších týždňoch zmeniť. 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tento týždeň upozornila, že subvariant XBB.1.5 doposiaľ najinfekčnejšou formou koronavírusového variantu omikron. Aktuálne sa rýchlo šíri v Spojených štátoch, kde počas prvého januárového týždňa (do 7.1.) predstavoval 26,7 percenta zaznamenaných prípadov nákazy. 

V Európe je zatiaľ výskyt subvariantu XBB.1.5 relatívne nízky, ale stále narastá a podľa modelov by sa tam v priebehu najbližších mesiacov mohol stať dominantným. 

ECDC v piatkovom hodnotení uviedlo, že riziko, ktoré prestavuje omikronový subvariant XBB.1.5 pre väčšinovú populáciu krajín Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), zahŕňajúceho krajiny EÚ a Island, Lichtenštajnsko a Nórsko, je zrejme len nízke. 

Stredné až vysoké riziko hrozí len zraniteľným skupinám obyvateľstva, ako sú starší a nezaočkovaní ľudia alebo osoby s oslabeným imunitným systémom. 

„V súvislosti s XBB.1.5 stále existujú viaceré nejasnosti, takže toto hodnotenie sa môže ešte v priebehu nadchádzajúcich týždňov zmeniť zároveň s tým, ako budú prichádzať nové informácie,“ varovalo ECDC, ktoré je jednou z agentúr Európskej únie. 

Podľa matematických modelov by sa subvariant XBB.1.5 mohol stať dominantným v krajinách EHP v priebehu jedného až dvoch mesiacov. Podľa ECDC však zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by XBB.1.5 vyvolával ťažší priebeh ochorenia covid-19 než predchádzajúce varianty omikronu. 

Nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI) vo štvrtok uviedol, že XBB.1.5 sa zatiaľ našiel len v zhruba jednom percente laboratórne skúmaných vzoriek.

WHO v piatok skrátila odporúčanú dobu karantény pre osoby nakazené ochorením covid-19. U symptomatických prípadov WHO najnovšie odporúča už len desaťdňovú a u osôb bez príznakov päťdňovú izoláciu. Doposiaľ boli odporúčané doby karantény 13, respektíve desať dní.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite