Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Denný počet nakazených v Číne môže dosiahnuť v piatok rekord 3,7 milióna

.tasr .svet

Denný počet prípadov koronavírusovej nákazy v Číne by mohol v piatok dosiahnuť rekordných 3,7 milióna, uviedli nezávislí výskumníci z londýnskej spoločnosti Airfinity.

Denný počet nakazených v Číne môže dosiahnuť v piatok rekord 3,7 milióna SITA/AP Photo/Dake Kang

vo štvrtok ich citovala tlačová agentúra DPA. Krajina po ukončení politiky nulovej tolerancie voči ochoreniu covid-19 zápasí s masívnou vlnou týchto infekcií. Počet úmrtí na covid by mohol potom o desať dní dosiahnuť až 25.000 denne, uviedla vo svojej najnovšej predpovedi analytická spoločnosť Airfinity so sídlom v Londýne.

V tom časovom bode by mohla mať vlna covidu, ktorá sa v Číne začala v decembri, už vyše pol milióna obetí na životoch, dodali výskumníci vo svojich odhadoch. Airfinity tiež odhaduje, že počet mŕtvych na covid by mohol do konca apríla stúpnuť na 1,7 milióna.

Čína ukončila svoju politiku nulovej tolerancie voči covidu 7. decembra – po takmer troch rokoch obmedzujúcich opatrení, ktoré patrili k najprísnejším na svete a ich súčasťou boli lockdowny, povinná karanténa, hromadné testovanie i sledovanie kontaktov.

Zrušenie tejto prísnej politiky rozpútalo v Číne vlnu prípadov infikovaných, pričom len za prvé tri decembrové týždne dostalo covid 248 miliónov ľudí, čiže 18 percent obyvateľstva, odhadla uvedená analytická spoločnosť v Londýne. Súčasná vlna covidu bude podľa očakávania trvať až do marca či apríla. Robiť predpovede je však ťažké, pretože čínske úrady prestali zverejňovať údaje o koronavíruse, analyzuje DPA.

Airfinity predpovedala, že vrchol nákazy príde začiatkom marca, keď bude denne zaznamenaných 4,2 milióna nových infekcií, pričom obzvlášť budú zasiahnuté vidiecke oblasti Číny. Odborníci sa obávajú predovšetkým veľkého výskytu prípadov v menších mestách a vo vidieckych oblastiach pred čínskym Novým rokom.

Pri príchode sviatku čínskeho lunárneho Nového roka už tradične milióny ľudí cestujú po celej krajine na návštevu svojich rodín. Tento rok pripadajú podľa čínskeho kalendára novoročné sviatky na 22. januára.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite