Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA a Japonsko posilnia bezpečnostnú spoluprácu

.tasr .svet

Spojené štáty a Japonsko ohlásili v stredu novú iniciatívu zameranú na posilnenie ich bezpečnostnej spolupráce. Stalo sa tak v čase, keď Čína a Severná Kórea začínajú predstavovať hrozbu v súvislosti s rastúcim napätím v indopacifickom regióne.

USA a Japonsko posilnia bezpečnostnú spoluprácu SITA/AP Photo/Alex Brandon Japonský minister zahraničných vecí Hayashi Yoshimasa (vľavo) si podáva ruku s ministrom zahraničia Antonym Blinkenom

„tešíme sa z dnešného historické rozhodnutia spojenectva zameraného na optimalizáciu pozície amerických síl v Japonsku,“ uviedol minister zahraničných vecí Lloyd Austin na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom a ich rezortnými kolegami z Japonska Jošimasom Hajašim a Jasukazuom Hamadom.         

Plánované kroky USA a Japonska prispejú k „posilneniu odstrašovania v tomto regióne a umožnia účinnejšie brániť Japonsko a jeho ľud,“ povedal Austin.

Pôjde najmú o zmeny v prítomnosti amerických vojakov na japonskom ostrove Okinava do roku 2025. Austin povedal, že v „stále náročnejšom bezpečnostnom prostredí“ sa Japonsko a Spojené štáty dohodli na reorganizácii 12. delostreleckého pluku v Japonsku na 12. námorno-pobrežný pluk. Podľa šéfa amerického rezortu obrany bude „smrteľnejší, agilnejší a schopnejší“.

O ďalších plánoch v oblasti bezpečnosti budú podľa DPA v piatok na stretnutí v Bielom dome rokovať americký prezident Joe Biden a japonský premiér Fumio Kišida.

Japonsko len nedávno ohlásilo rozsiahle posilňovanie svojich obranných schopností v reakcii na snahu Číny posilniť svoj vplyv v indopacifickom regióne a hrozbu zo strany Severnej Kórey, ktorá vlani vykonala bezprecedentné množstvo zbraňových skúšok.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite