Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vojny podobné tej na Ukrajine sú zločinom proti Bohu a ľudstvu, tvrdí Pápež František

.tasr .svet

Pápež František v pondelok uviedol, že vojny podobné tej na Ukrajine, pri ktorých sú obývané oblasti vystavené bezhlavému ničeniu, sú zločinom proti Bohu a ľudstvu.

Vojny podobné tej na Ukrajine sú zločinom proti Bohu a ľudstvu, tvrdí Pápež František SITA/AP Photo/Andrew Medichini

františek to povedal v každoročnom prejave k diplomatom akreditovaným vo Vatikáne, v ktorom hodnotí situáciu vo svete. Pápež v ňom hovoril o vojne na Ukrajine sprevádzanej smrťou a ničením či útokmi na civilnú infraštruktúru, pre ktoré vyhasínajú životy nielen v dôsledku ostreľovania a násilia ale tiež hladu a mrazivej zimy.

„Každý vojnový čin, ktorý smeruje k bezhlavému ničeniu celých miest alebo rozsiahlych oblastí s jej obyvateľmi je zločinom proti Bohu a zaslúži si silné a jednoznačné odsúdenie,“ dodal.

V príhovore pripomenul kubánsku jadrovú krízu z roku 1962. „Nanešťastie aj dnes vzrastá jadrová hrozba a svet opäť cíti strach a utrpenie“. Znovu zopakoval svoju výzvu na úplný zákaz jadrových zbraní, pričom už len ich držbu za účelom odstrašenia označil za nemorálnu.

Hlava katolíckej cirkvi v príhovore tiež uviedla, že v rozličných krajinách na americkom kontinente prichádza k oslabovaniu demokracie. Pripomenul udalosti v Brazílii, kde stovky podporovateľov bývalého prezidenta Jaira Bolsonara v nedeľu vtrhli do vládnych budov.

„V mnohých oblastiach sveta je znakom oslabenia demokracie zvýšená politická a sociálna polarizácia, čo nepomáha pri riešení urgentných problémov občanov,“ cituje pápeža agentúra AFP. Pripomenul aj situáciu v Peru, kde pri protivládnych protestoch zahynulo už najmenej 22 ľudí, a znepokojujúcu situáciu na Haiti, ktoré čelí násiliu gangov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite