Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež František vyzval veriacich, aby sa modlili za mier na Ukrajine

.tasr .svet

Pápež František po modlitbe Anjel Pána v piatok napoludnie vyzval veriacich, aby sa modlili za mier na Ukrajine a počas homílie na slávnosť Zjavenia Pána poprial požehnané sviatky východným kresťanom.

Pápež František vyzval veriacich, aby sa modlili za mier na Ukrajine SITA/AP Photo/Andrew Medichini

„nech narodenie Spasiteľa prinesie ukrajinskému národu útechu a nádej a inšpiruje ku konkrétnym krokom, ktoré môžu viesť k ukončeniu bojov a k mieru,“ povedal pápež.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi apeloval na ľudí, aby nepodľahli apatii či pohodlnosti a nesnažili sa utíšiť svoj nepokoj rôznymi upokojujúcimi prostriedkami duše, za ktoré označil napríklad produkty konzumu, „vábenie rozkoše, či modloslužbu blahobytu“.

Celebrovaním piatkovej omše pápež uzavrel vianočné oslavy v rímskokatolíckej cirkvi. Zároveň vyslovil vianočné priania východným cirkvám, ktoré podľa juliánskeho kalendára slávia narodenie Ježiša Krista v piatok 7. januára a nie 25. decembra.

„Srdečne zdravím spoločenstvá východných cirkví, katolícke aj pravoslávne, ktoré zajtra slávia Boží hod vianočný, a najmä bratov a sestry mučeného ukrajinského ľudu,“ povedal pápež.

Katolícki veriaci si počas sviatku Zjavenia Pána (Troch kráľov) pripomínajú mudrcov z Východu – postavy z Evanjelia podľa Matúša – ktoré navštívili Ježiša krátko po jeho narodení v Betleheme a priniesli mu dary.

Pápež František v homílii citoval tiež slová zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý bol vo štvrtok pochovaný v krypte pod vatikánskou Bazilikou svätého Petra. Putovanie Mudrcov bolo vyjadrením ich vnútornej cesty, vnútornej púte ich srdca, povedal s tým, že „mudrci sa nezastavia, aby sa pozreli na oblohu a rozjímali nad svetlom hviezdy, ale vydávajú sa na riskantnú cestu, ktorá vopred nezaručuje istotu na cestách s presnou mapou v ruke“. Tak je to podľa jeho slov aj s vierou. Bez neustálej cesty a dialógu s Pánom nie je možné rásť, zdôraznil.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite