Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dnes sa uskutočnil pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI.

.tasr .svet

Emeritný pápež Benedikt XVI. zomrel na Silvestra vo veku 95 rokov. V roku 2013 sa stal prvým pápežom po približne 600 rokoch, ktorý odstúpil z úradu.

Dnes sa uskutočnil pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI. SITA/AP Photo/Antonio Calanni

na Námestí svätého Petra vo Vatikáne sa vo štvrtok začal pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI. Pohrebnú omšu celebruje úradujúci pápež František, informuje TASR.

Na pohreb prišli mnohé hlavy štátov a príslušníci kráľovských rodov, ako aj desiatky kardinálov, biskupov a stovky iných duchovných, ale tiež predstavitelia židovskej náboženskej obce v Ríme a moslimskej obce v Taliansku i tisícky bežných ľudí. Slovensko zastupuje premiér Eduard Heger. 

Nad námestím sa vznáša hmla, dážď sa však v priebehu omše na námestí neočakáva. Teplota dosahuje sedem stupňov Celzia.

Podľa agentúry ANSA sa v dave objavili transparenty v nemčine: „Danke Benedikt“ (Vďaka, Benedikt). Reportér talianskej tlačovej agentúry taktiež uviedol, že jedného z veriacich nablízku počul volať: „Santo subito!“ (Ihneď svätý). Na pohrebe Benediktovho predchodcu Jána Pavla II. – neskôr svätorečeného – v roku 2005 toto heslo kričali mnohí prítomní veriaci. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite