Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na pohreb Benedikta XVI. prichádzajú tisíce ľudí

.tasr .svet

Poctu zosnulému emeritnému pápežovi počas troch dní vystavenia jeho tela v Bazilike svätého Petra prišlo vzdať približne 200-tisíc ľudí.

Na pohreb Benedikta XVI. prichádzajú tisíce ľudí SITA/AP Photo/Ben Curtis

na námestie svätého Petra vo Vatikáne vo štvrtok ráno začali prichádzať tisíce smútiacich ľudí, aby sa zúčastnili na pohrebe emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý počas svojho života urobil historický krok, keď z postu hlavy katolíckej cirkvi odišiel do dôchodku. Polícia odhaduje, že na pohrebe sa zúčastní zhruba 100-tisíc ľudí. Pôvodne podľa talianskych médií, ktoré citovali plány v oblasti bezpečnostných opatrení, polícia rátala s účasťou približne 60-tisíc ľudí.

Pohreb bude viesť pápež František. Keďže Benedikt si želal jednoduchý obrad, Vatikán na pohreb oficiálne pozval len zástupcov Talianska a Nemecka a prezidenti Sergio Mattarella a Frank-Walter Steinmeier potvrdili svoju účasť. Ostatné hlavy štátov a vlád sa rozhodli prijať ponuku Vatikánu, že na pohrebe budú ako súkromné osoby.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite