Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA vyzvali Putina, aby uznal realitu a stiahol ruské sily z Ukrajiny

.tasr .svet

Spojené štáty v piatok reagovali na komentáre ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý ofenzívu na Ukrajine až po niekoľkých mesiacoch trvania verejne a v rozpore s oficiálnou rétorikou Kremľa nazval „​vojnou“​.

USA vyzvali Putina, aby uznal realitu a stiahol ruské sily z Ukrajiny SITA/Russian Presidential Press Office, Sputnik Pool Photo via AP

washington ho vyzval, aby uznal realitu a stiahol vojenské sily z Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Putin na štvrtkovej tlačovej konferencii vyslovil slovo "vojna", keď poznamenal, že verí tomu, že sa čo najskôr skončí. Používanie tohto slova v súvislosti s vojnou na Ukrajine je však v Rusku trestané. Boje a vojenské operácie, ktoré sa začali po vpáde ruskej armády na územie Ukrajiny, sa v Rusku smú označovať len slovným spojením „špeciálna vojenská operácia“.

Ruský komunálny poslanec Nikita Juferev v tejto súvislosti žiada generálnu prokuratúru a ministerstvo vnútra, aby začali trestné stíhanie Putinovi, a to pre podozrenie zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde. 

„Od 24. februára Spojené štáty a zvyšok sveta vedia, že Putinova 'špeciálna vojenská operácia' je nevyprovokovanou a nespravodlivou vojnou proti Ukrajine. Konečne, po 300 dňoch, nazval Putin vojnou tým, čím je,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí USA. „Ako ďalší krok v uznaní reality ho vyzývame, aby túto vojnu skončil stiahnutím svojich síl z Ukrajiny,“ dodal.

Rezort diplomacie USA zdôraznil, že nech je Putinova terminológia čo sa týka ofenzívy na Ukrajine akákoľvek, "agresia Ruska voči zvrchovanej susednej krajine viedla k smrti, deštrukcii a vysídľovaniu".

AFP pripomína, že ruský súd v decembri uznal za vinného zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde opozičného politika Iľju Jašina  a odsúdil ho na osem rokov a šesť mesiacov väzenia. Jašin vo svojom vysielaní na platforme YouTube hovoril o zabíjaní civilistov v ukrajinskom meste Buča.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite