Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 44. týždeň vojny (19.12. – 25.12.2022)

.redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 44. týždeň vojny (19.12. – 25.12.2022) SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Správy z predchádzajúceho dňa (25.12.2022):

15:00 Putin tvrdí, že sú pripravení rokovať o vojne na Ukrajine

Ruský vodca Vladimir Putin vyhlásil, že Moskva je pripravená rokovať o ukončení vojny na Ukrajine. Zároveň však v štátnej televízii obvinil Kyjiv a Západ z toho, že rokovania odmietajú. Je nepravdepodobné, že by Putinove vyjadrenia predstavovali skutočný posun vpred, keďže Rusko stále nie je ochotné stiahnuť svoje jednotky z Ukrajiny, informuje spravodajský portál Sky News s tým, že to je práve podmienka Kyjiva pre návrat k rokovaniam.

„Verím, že konáme správnym smerom, bránime svoje národné záujmy, záujmy našich občanov, našich ľudí. A nemáme inú možnosť, len chrániť našich občanov,“ povedal Putin.

Na Putinove vyjadrenia reagoval poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, podľa ktorého sa ruský vodca „musí vrátiť späť do reality“. „1. Rusko samo zaútočilo na Ukrajinu a zabíja občanov. Neexistujú žiadne iné "krajiny, motívy, geopolitika" 2. Rusko nechce rokovania, ale snaží sa vyhnúť zodpovednosti. To je zrejmé, takže sa presúvame k tribunálu,“ napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Moskva trvá na tom, že jej „špeciálna vojenská operácia“ je zameraná na ochranu rusky hovoriacich ľudí na Ukrajine. Ukrajina a Západ tvrdia, že cieľom ruskej invázie je dostať krajinu pod kontrolu.

12:30 V Chersonskej oblasti na Štedrý deň zomrelo 16 ľudí

Predstavitelia v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny po sobotňajších ruských útokoch vyzývajú ľudí, aby darovali krv pre zranených. Gubernátor oblasti Jaroslav Januševyč informoval, že v sobotu v oblasti prišlo o život 16 ľudí. Medzi nimi sú obete ranného ruského ostreľovania aj traja členovia pohotovostných zložiek, ktorí zomreli pri odmínovávaní oblasti. Ostreľovanie si vyžiadalo tiež asi 68 zranených. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Januševyč uviedol, že na Štedrý deň Rusko zaútočilo na mesto Cherson 41-krát. Pod paľbou sa podľa jeho slov ocitli domy, priemyselné budovy, zdravotnícke zariadenia a bytové domy.

11:00 Rusko prišlo už o viac ako 102-tisíc vojakov

Rusko prišlo počas vojny na Ukrajine už zhruba o 102 050 vojakov. Len za posledných 24 hodín pritom ukrajinské ozbrojené sily zabili 620 ruských vojakov. Informuje o tom portál Kyiv Independent s odvolaním sa na Facebook generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl.

Ruské straty podľa ukrajinského generálneho štábu od 24. februára predstavujú aj 3 011 tankov, 6 010 bojových obrnených vozidiel, 4 635 vozidiel a palivových nádrží, 1 991 delostreleckých systémov, 418 odpaľovacích raketových systémov, 212 systémov protivzdušnej obrany, 267 vrtuľníkov, 283 lietadiel, 1 706 dronov či 16 lodí.

8:30 Nebudeme čakať na zázrak, pretože si ho vytvárame sami, vyhlásil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu v emotívnom vianočnom posolstve vyzval obyvateľov Ukrajiny, ktorí sú nútení znášať útrapy vojny rozpútanej Ruskom, aby boli odvážni a vytrvali.

"Veríme, že slzy vystrieda radosť, že po zúfalstve príde nádej a že smrť bude porazená životom," povedal Zelenskyj. Ako v noci na nedeľu informovala agentúra DPA, vo videu, ktoré bolo na sociálnych sieťach zverejnené na Štedrý deň, Zelenskyj stojí v tme na ulici s vianočným stromčekom a osvetlenej len pár svetlami.

Vo svojom vianočnom príhovore Zelenskyj pripomenul zlomové okamihy vojny - obranu oceliarní Azovstaľ v stále okupovanom prístavnom meste Mariupol či obsadenie miest pri Kyjeve ruskými jednotkami, stiahnutie ruských jednotiek z Hadieho ostrova alebo úspechy protiofenzívy ukrajinských ozbrojených síl, keď oslobodili mestá Izium či Cherson.

V príhovore Zelenskyj spomenul aj Ukrajincov, ktorí sa pred vojnou uchýlili do zahraničia alebo musia stráviť Vianoce v ruskom zajatí. Prisľúbil, že "všetkým ukrajinským ženám a mužom vrátime ich slobodu."

Zelenskyj priznal, že po útokoch ruskej armády na energetickú infraštruktúru Ukrajiny ulice a domy tento rok možno nebudú svietiť tak jasne ako zvyčajne, ale zdôraznil, že "žiadny ruský dron ani raketa nedokázali zlomiť ducha Vianoc." 

"Aj v úplnej tme sa nájdeme, aby sme sa pevne objali. A ak nebude kúrenie, zahrejeme sa pevným objatím," vyhlásil Zelenskyj.

"Sviatky oslávime! Ako vždy. Budeme sa usmievať a radovať sa. Ako vždy. Je tu len jeden rozdiel: nebudeme čakať na zázrak, pretože si ho vytvárame sami," dodal ukrajinský prezident podľa britskej stanice BBC.

DPA pripomenula, že na Ukrajine sa Božie narodenie slávi nielen 25. decembra, ale aj 7. januára, keď si ho pripomínajú pravoslávni kresťania.  Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že pre vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine čoraz viac ľudí na Ukrajine slávi kresťanské sviatky v rovnaké dni ako veriaci západných cirkví.

7:00 Sobotňajšie ostreľovanie Chersonu si vyžiadalo desať obetí

Sobotňajšie ostreľovanie juhoukrajinského mesta Cherson ruskou armádou si vyžiadalo desať obetí na životoch. Informovala o tom v nedeľu britská stanica BBC, ktorá aktualizovala pôvodnú bilanciu o piatich obetiacg.

Šéf prokyjevskej administratívy Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč súčasne uviedol, že počet ľudí zranených v dôsledku ostreľovania Chersonskej oblasti vzrástol na 68. Najmenej 18 z nich utrpeli vážne zranenia. Medzi ranenými je aj šesťročné dieťa.

Vzhľadom na vývoj situácie Januševyč vyzval obyvateľov obcí na brehu rieky Dneper kontrolovanom ukrajinskými jednotksmi, aby sa evakuovali.

Fotografie následkov ostreľovania centra Chersonu zverejnil v sobotu na sociálnych sieťach aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Útok, ku ktorému došlo na Štedrý deň, označil za teror a zabíjanie pre zastrašovanie a potešenie.

Podľa BBC boli pri ostreľovaní Chersonu poškodené objekty civilnej infraštruktúry vrátane bytových domov, administratívnych budov a áut.

SITA/Kherson Region Administration via AP

Správy z predchádzajúceho dňa 24.12.2022:

16:00 Rusko sa možno snaží zaútočiť na severnú Ukrajinu z Bieloruska

Rusko vykazuje potenciálne náznaky, že má zámer zaútočiť na severnú Ukrajinu z Bieloruska, tvrdí americká nezisková organizácia Inštitút pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone.

Náznaky, že Rusko by mohlo zaútočiť z Bieloruska, vychádzajú podľa ISW zo zriadenia poľnej nemocnice na bieloruskom území. "Poľné nemocnice nie sú nutné pre vojenské cvičenia a môžu naznačovať prípravu na bojovú operácu," domnieva sa ISW.

"Aj objavenie sa poľných nemocníc v Bielorusku začiatkom roka 2022 bolo jedným z posledných indikátorov spozorovaných predtým, než Rusko začalo v plnom rozsahu inváziu," píše ISW. Bieloruský vládca Alexandr Lukašenko, ktorý je politicky i finančne závislý od Moskvy, už umožnil, aby základne armády jeho krajiny mohli slúžiť na útoky proti Ukrajine a Kyjev považuje Bielorusko za stranu napomáhajúcu ukrajinskej vojne, analyzuje DPA na základe správy ISW.

Lukašenko pricestoval v sobotu do Moskvy a s Putinom sa opäť stretne 26. a 27. decembra na neformálnom summite Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ). Inštitút pre štúdium vojny pokladá za možné, že rozmiestnenie ruských jednotiek v Bielorusku je taktikou na odvrátenie pozornosti ukrajinskej armády od obrany Donbasu.

Rusko by potom mohlo začať ofenzívu v Luhanskej oblasti na východnej Ukrajine alebo kdekoľvek inde, zamýšľa sa ISW. Podobne sa v piatok vyjadril aj šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov. Aktivity Ruska v Bielorusku by podľa neho mohli byť súčasťou zavádzacej kampane. Ukrajina si je však podľa neho svoje severné hranice schopná obrániť.

14:40 Ruský útok na Cherson si vyžiadal mŕtvych a zranených

Ruský útok na centrum ukrajinského mesta Cherson si v sobotu vyžiadal civilné obete. Prokuratúra Chersonskej oblasti uviedla, že najmenej osem ľudí zomrelo a ďalších 17 civilistov utrpelo zranenia. Gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč zase oznámil, že najmenej sedem ľudí zomrelo a 58 obyvateľov, je zranených, z toho 18 vážne. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Prezident Volodymyr Zelenskyj útok na Cherson odsúdil s tým, že je to teror a „zabíjanie pre zastrašovanie a potešenie“. Na mieste útoku podľa Zelenského neboli žiadne vojenské zariadenia. „Toto nie je vojna, podľa definovaných pravidiel,“ vyjadril sa tiež ukrajinský líder a vyhlásil, že „svet musí vidieť a pochopiť, proti akému absolútnemu zlu bojujeme“.

12:00 Podoľak vyzval na zničenie tovární na výrobu iránskych dronov

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak vyzval na „likvidáciu“ iránskych tovární vyrábajúcich drony a rakety, ako aj na zatknutie ich dodávateľov. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že Irán „nehanebne ponižuje inštitúciu medzinárodných sankcií“ a je treba prejsť k deštruktívnejším nástrojom.

Ako informuje spravodajský portál Sky News, Kyjiv obviňuje Teherán z toho, že dodal Moskve 1 700 dronov Šáhid-136, ktoré od septembra používa na útoky na Ukrajine. Zároveň viní Irán z toho, že plánuje Rusku dodať viac zbraní. Irán obvinenia popiera.

11:30 Zelenskyj varoval Ukrajincov, aby aj počas sviatkov boli ostražití

 Ukrajinský prezident vyzval Ukrajincov, aby boli aj počas sviatkov ostražití. „Prosím, pamätajte, kto proti nám bojuje. V nadchádzajúcej sviatočnej sezóne môžu byť ruskí teroristi znova aktívnejší. Pohŕdajú kresťanskými hodnotami a akýmikoľvek hodnotami vôbec,“ povedal Volodymyr Zelenskyj vo svojom večernom piatkovom prejave. Zároveň požiadal Ukrajincov, aby si navzájom pomáhali a postarali sa o seba. Svoj prejav Zelenskyj ukončil v ruštine a povedal: „Ešte jedna vec: ruskí občania musia jasne pochopiť, že teror nikdy nezostane bez odpovede“. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

8:40 Ukrajina odhaduje, že úroda obilia klesla pre ruskú inváziu o 40 percent

Ukrajina odhaduje, že v dôsledku ruskej invázie poklesla jej úroda obilia oproti vlaňajšku o približne 40 percent. Pre agentúru AFP to v piatok uviedol šéf zväzu ukrajinských pestovateľov obilia Serhij Ivaščenko.

Do konca roka Ukrajina očakáva úrodu obilia 65-66 miliónov ton. Vlani to bolo rekordných 106 miliónov ton, priblížil Ivaščenko. "Hlavným dôvodom (poklesu) je vojna," zdôraznil s tým, že invázia viedla okamžite k nedostatku palív a znemožnila siatie. Ako dodal, na produkciu mali negatívny dosah aj ruská okupácia viacerých ukrajinských regiónov, boje a ničenie infraštruktúry.

Niekoľko mesiacov trvajúca ruská blokáda prístavov, kde sa nachádzalo ukrajinské obilie, podľa slov Ivaščenka "prerušila cyklus". Poľnohospodári nemali dlho nijaký príjem, čo potom spôsobilo, že nemali ani dostatok peňazí na nákup hnojív. Množstvo úrody sa preto znížilo dokonca aj tam, kde bolo možné pôdu napriek vojne naďalej obrábať. "Zvyčajne zasejeme obilie na zhruba viac než 25 miliónov hektároch. Tento rok sme zožali len nad 18-19 miliónov hektárov," poznamenal Ivaščenko.

SITA/Joseph Cress/Iowa City Press-Citizen via AP

Po tom, čo sa Moskva z dohody dočasne stiahla, bola v novembri o 120 dní predĺžená. Odvtedy vyplávalo z ukrajinských prístavov podľa Kyjeva 580 lodí s približne 15 miliónmi ton obilnín. 

Správy z predchádzajúceho dňa 23.12.2022:

20:00 Zelenskyj: Moja návšteva USA bola iba výnimkou; otvorím nové ambasády v Afrike

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vystúpil v Kyjeve s príhovorom na stretnutí s ukrajinskými veľvyslancami. Išlo o jeho prvé verejné vystúpenie od návratu zo Spojených štátov cez Poľsko. Zdôraznil, že jeho návšteva v USA bola výnimkou a cestovať do zahraničia nebude. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News a americká televízia CNN. 

„Nemám možnosť chodiť na zahraničné návštevy – jednoducho na to nemám čas,“ povedal Zelenskyj, pričom svoju návštevu v USA označil ako „nasadenie latky“.

Ukrajinský prezident potom adresoval výzvu zahraničným partnerom, že ak sú pripravení chopiť sa realizácie ukrajinského mierového plánu, môžu o tom osobne rokovať s ním.

SITA/AP Photo/Carolyn Kaster

V prejave Zelenskyj hovoril aj o „mohutnom finančnom balíku“, ktorý Spojené štáty pripravujú pre Ukrajinu, a uviedol aj jeho výšku – 45 miliárd dolárov.

Zelenskyj tiež povedal, že sa bude snažiť získať pre Ukrajinu väčšiu podporu aj v Afrike. Oznámil preto, že otvorí desať nových veľvyslanectiev na tomto kontinente – celkovo ich tam Ukrajina bude mať 30. Nové ambasády budú mať za úlohu posilniť aj obchodné styky.

Tlačová agentúra Reuters napísala, že Zelenskyj sa zrejme bude snažiť využiť ukrajinské zásoby obilnín na boj proti chudobe a hladu v Afrike v tých oblastiach, ktorých podporu potrebuje získať.

„Musíme napraviť vzťahy s desiatkami afrických krajín,“ povedal už predtým Zelenskyj. „Na budúci rok ich musíme posilniť,“ doplnil a Afriku označil za miesto, „kde sú naše záujmy zatiaľ zastúpené menej, než potrebujeme“.

18:20 Kyjevu chýba 50 percent elektriny

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev má približne o 50 percent elektrickej energie menej, než potrebuje, informovali v piatok tamojší predstavitelia. Dodali, že prednostne je elektrina dodávaná do nemocníc a na prevádzku vodovodných sietí. TASR prevzala správu z portálu britskej televízie Sky News.

Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba v piatok popoludní uviedol, že práce na obnovení dodávok elektriny pokračujú 24 hodín denne. Energetickú infraštruktúru tam poškodzuje ostreľovanie Ruska, ktoré Ukrajina i Západ obviňujú, že využíva zimu a tmu ako zbraň proti civilistom.

Na niektorých miestach majú ľudia prúd len štyri hodiny denne, potom úrady musia elektrinu vypnúť aj cielene.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko otvoril po celom meste celkovo 632 núdzových centier s generátormi, ktoré obyvateľom pomáhajú počas výpadkov elektriny. Môžu sa tam zohriať či nabiť si mobilný telefón.

17:25 Holandsko poskytne Ukrajine 2,5 miliardy eur, Zelenskyj sa Ruttemu poďakoval 

Holandsko poskytne Ukrajine v roku 2023 pomoc vo výške 2,5 miliardy eur, oznámila v piatok holandská vláda. TASR prevzala správu z portálu britskej televízie Sky News.

Táto suma bude využitá na vojenskú pomoc, obnovu kľúčovej infraštruktúry a vyšetrovanie možných vojnových zločinov.

Holandský premiér Mark Rutte na Twitteri napísal: „Keďže Rusko pokračuje vo vojne proti Ukrajine, Holandsko poskytne Ukrajine pomoc. Vojenskú, humanitárnu a diplomatickú. V roku 2023 na to vyčleníme 2,5 miliardy eur. Ukrajina sa na Holandsko môže spoľahnúť. Práve sme to potvrdili v rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.“

O telefonickom rozhovore referoval na Twitteri aj Zelenskyj. Poďakoval sa Holandsku za pomoc „v boji proti agresorovi“. 

„Ceníme si podporu Holandska! Pokračujeme v spolupráci na posilnení obranyschopnosti, energetickej stability a obnove dôležitej infraštruktúry,“ napísal ukrajinský prezident.

14:40 Ruské sily ostreľujú frontovú líniu na juhu a Ukrajinci mieria na koncentrácie ruských jednotiek

Ukrajinská armáda hlási ťažké ostreľovanie zo strany ruských síl na frontovej línii v Záporožskej oblasti, pričom podľa nej zasiahli najmenej desiatku sídel. Zároveň pritom informuje o vlastných zásahoch ruských základní hlboko na okupovanom území. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Medzi zasiahnutými v Zaporižžii boli podľa ukrajinských ozbrojených síl mestá Huljajpole a Novoandrijivka. „Nepriateľ sústreďuje svoje hlavné snahy na udržanie okupovaných hraníc, zatiaľ čo ostreľuje pozície ukrajinských obrancov pozdĺž celej kontaktnej línie tankovými zbraňami, raketami a delostrelectvom,“ informovali. Polícia dostala takmer 30 hlásení o poškodení civilného majetku, dodali.

Ukrajinci však zároveň potvrdili, že pred troma dňami zasiahli „koncentráciu“ ruských jednotiek za frontovou líniou v Chersonskej oblasti. Úder zasiahol okres Skadovsk pri hraniciach s Krymom. „Do 140 ruských vojakov utrpelo zranenia a zničených bolo osem nákladných áut Kamaz s muníciou,“ uviedla ukrajinská armáda. Ďalší úder z 20. decembra v Chersone si tiež podľa nich vyžiadal do 150 mŕtvych Rusov a ďalších 50 vraj utrpelo zranenia pri útoku, ktorého cieľom bola nepriateľská letecká základňa neďaleko Kachovky. „Zničených bolo do 20 kusov vojenského vybavenia rôzneho typu,“ konštatovali tiež ozbrojené sily.

12:45 Väčšina Poliakov je za vyzbrojovanie Ukrajiny v boji proti Rusku, ukázal prieskum

Zruba 77,5 percenta poľskej verejnosti je za to, aby Poľsko pokračovalo vo vyzbrojovaní Ukrajiny v jej boji proti ruskej agresii, ukázal najnovší prieskum. TASR správu prevzala z agentúry PAP, ktorá o tom informovala v piatok.

Denník Rzeczpospolita, ktorý si prieskum objednal u agentúry IBRiS, zdôraznil, že Poľsko doteraz poslalo Ukrajine zbrane v hodnote viac dve miliardy dolárov.

„Poľsko patrí medzi popredné krajiny podporujúce ukrajinských vojakov,“ napísali uvedené noviny. „Údaje z Kielského inštitútu pre svetovú ekonomiku (IfW) ukazujú, že v deklarovanom množstve zbraní pre nášho východného suseda sme s hodnotou 1,82 miliardy eur na štvrtom mieste,“ všíma si Rzeczpospolita.

Prieskum podľa denníka preukázal, že 77,5 percenta respondentov sa vyslovilo za posielanie zbraní a výzbroje pre ukrajinských vojakov. Proti sa vyslovilo 18,3 percenta a len 4,2 percenta svoj názor na predmetnú otázku nevyjadrilo.

10:50 Británia: Rozšírenie radov ruskej armády bude v čase vojny na Ukrajine ťažké 

Plány na zvýšenie početného stavu ruskej armády by podľa britských vojenských expertov mohli predstavovať dosť veľkú úlohu, uviedlo v piatok britské ministerstvo obrany v najnovšom vyhlásení k vojne na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA. 

Plány predložené ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi počítajú s personálnym zvýšením armády o 30 percent, teda na 1,5 milióna vojakov. „Zostáva nejasné, ako chce Rusko nájsť regrútov na dosiahnutie takéhoto zvýšenia v čase, keď sú jeho jednotky pod doposiaľ nevídaným tlakom na Ukrajine,“ uviedlo ministerstvo.

Informácie pochádzajúce od spravodajských služieb Spojeného kráľovstva, ktoré zverejňuje britské ministerstvo obrany už od začiatku vojny na Ukrajine z februára tohto roka s cieľom oponovať ruským správam a posilňovať podporu Ukrajiny na Západe. Moskva však obviňuje Londýn z cielenej dezinformačnej kampane.

Pozrite si dnešné informácie britského ministerstva o vojne na Ukrajine: 

10:30 Putin prvý raz verejne nazval boje na Ukrajine vojnou

Ruský vodca Vladimir Putin vo štvrtok použil slovo „vojna“, keď hovoril o konflikte na Ukrajine. Po desiatich mesiacoch od spustenia invázie sa tak na verejnosti prvý raz odchýlil od starostlivo dodržiavaného označovania agresie ako „špeciálnej vojenskej operácie“. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„Naším cieľom nie je točiť zotrvačníkom vojenského konfliktu, ale, naopak, ukončiť túto vojnu,“ povedal Putin novinárom v Moskve po stretnutí Štátnej rady a dodal, že sa „o to snažili a budú v tom pokračovať“.

Putinovi kritici upozorňujú, že použitie slova „vojna“ v súvislosti s inváziou na Ukrajinu je v Rusku od marca v podstate protizákonné. Ruský vodca vtedy podpísal zákon, ktorý zakazuje „šírenie falošných informácií“ o invázii a ruskej armáde, za čo hrozí až 15 rokov väzenia. To, že slovo teraz použil samotný Putin, preto nezostalo bez povšimnutia.

Mestský poslanec z Petrohradu Nikita Juferev, ktorý pre svoj protivojnový postoj ušiel z Ruska, vo štvrtok oznámil, že požiadal ruské úrady, aby stíhali Putina za „šírenie falošných informácií o armáde“. „Nevyšiel žiadny dekrét, ktorý by ukončil špeciálnu vojenskú operáciu a nebola vyhlásená žiadna vojna,“ napísal Juferev na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter a dodal, že „za také slová o vojne už odsúdili niekoľko tisíc ľudí“.

8:20 Ruské jednotky sa údajne pokúsili o útok v oblasti, kde sa od jari nebojovalo 

Ukrajinské jednotky vo štvrtok odrazili útok ruských vojakov pri obci Vysoke v Sumskej oblasti na východe Ukrajiny, kde od jari neprebiehali žiadne bojové akcie. Vo svojom každodennom súhrne o tom v piatok ráno, v 303. deň vojny, informoval generálny štáb ukrajinskej armády, uviedla britská stanica BBC.

Vysoke sa nachádza na východe Sumskej oblasti susediacej s ruskou Belgorodskou oblasťou.

Rusko a Ukrajina sa síce neustále navzájom obviňujú z cezhraničného ostreľovania na tomto úseku frontu, ale od ústupu ruskej armády zo Sumskej, Černihivskej a Kyjevskej oblasti v jarných mesiacoch v tejto časti ukrajinského územia nedošlo k žiadnemu pohybu vojsk.

Ukrajinský generálny štáb nezverejnil podrobnosti k obnoveniu bojov. Úrady Sumskej oblasti vo svojej stručnej správe žiadny útok nehlásili, dodala BBC.

Zo správy ukrajinského generálneho štábu ďalej vyplýva, že situácia na frontoch sa zásadne nezmenila: Ruské jednotky sa naďalej pokúšajú postupovať v oblasti Bachmutu a v okolí Donecka, ako aj na niektorých miestach pozdĺž línie Svatove — Kreminna.

Informácie z predchádzajúceho dňa (22.12.2022):

20:50 Výbuch auta zabil na juhu Ukrajiny starostu dediny dosadeného Moskvou

Pri výbuchu auta zahynul vo štvrtok starosta juhoukrajinskej dediny Ľubymivka okupovanej Ruskom. Informovali o tom Moskvou dosadené miestne úrady. Ide o najnovší zo série útokov proti miestnym predstaviteľom kolaborujúcim s Moskvou. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP a portálu britskej televízie Sky News.

„Dnes následkom explózie auta tragicky zahynul Andrej Nikolajevič Štepa, pravý vlastenec svojej rodnej krajiny,“ napísali Ruskom dosadené úrady na sociálnej sieti Telegram. Z jeho smrti obvinili ukrajinských teroristov.

Ruská štátna tlačová agentúra TASS napísala, že podľa záchranných služieb boli výbušniny umiestnené v aute. Štepa bol proruským starostom dediny Ľubymivka na ľavom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti.

Na sociálnych sieťach sa začali šíriť údajné zábery smrtiaceho výbuchu, ale pravosť týchto videí zatiaľ nebolo možné overiť, dodal portál Sky News.

19:13 Rusko tvrdí, že námorné cvičenia s Čínou sú odpoveďou na agresívnu politiku USA

Spoločné námorné cvičenia Ruska a Číny sú reakciu na čoraz agresívnejšie správanie americkej armády v ázijsko-tichomorskom regióne, uviedol vo štvrtok náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

„Táto spolupráca je prirodzenou reakciou na agresívne budovanie vojenského potenciálu USA v regióne... Cvičenia, ktoré vedieme, sú prísne v súlade s medzinárodným právom,“ povedal Gerasimov.

Rusko nedávno oznámilo, že od 21. do 27. decembra sa niekoľko jeho vojenských lodí zapojí do spoločných vojenských manévrov pri čínskom pobreží. Ich cieľom je posilniť vojenskú spoluprácu medzi Moskvou a Pekingom. „Účelom týchto cvičení je zvýšiť bojovú pripravenosť síl oboch krajín a schopnosť odolávať novým výzvam a hrozbám“, vysvetlil náčelník ruského generálneho štábu.

Čína a Rusko v poslednom čase zintenzívnili spoločné vojenské cvičenia navzdory desaťročiam vzájomnej nedôvery a považujú ich už za súčasť zosúlaďovania svojej zahraničnej politiky, napísal britský denník The Guardian. Niekoľko týždňov pred začiatkom ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu deklaroval Peking neobmedzené priateľstvo s Ruskom.

18:03 Ruská armáda sa sústreďuje na úplne oslobodenie Doneckej oblasti

Ruská armáda sa v bojoch na Ukrajine sústredí na úplne oslobodenie Doneckej oblasti, uviedol vo štvrtok náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Situácia na fronte sa stabilizovala a hlavné úsilie našich jednotiek sa teraz sústreďuje na dokončenie oslobodenia územia Doneckej ľudovej republiky (DĽR),“ povedal Gerasimov. Dodal, že frontová línia sa tiahne cez 815 kilometrov.

Ruská armáda „zasiahla viac ako 1300 kritických cieľov... čím výrazne znížila bojový potenciál ukrajinských ozbrojených síl,“ pokračoval.

Veliteľ generálneho štábu ruských ozbrojených síl poznamenal, že v bojových podmienkach prvýkrát použili aj hypersonické strely vrátane rakiet Kinžal. Cieľom útokov je naďalej poškodzovať dopravnú a energetickú infraštruktúru hlboko na ukrajinskom území.

Epicentrom bojov je v súčasnosti východne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ktorú Rusko nezákonne anektovalo, pripomína AFP. Moskva sa po sérii porážok pred príchodom zimou uchýlila k útokom na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, v dôsledku ktorých sú milióny Ukrajincov bez tepla a elektriny.

16:58 Zelenskyj sa cestou z USA stretol s poľským prezidentom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa cestou z USA na Ukrajinu stretol s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Zelenskyj na komunikačnej platforme Telegram zverejnil fotografiu so svojím poľským kolegom, ku ktorej napísal, že si zhrnuli rok, „ktorý priniesol historické výzvy v dôsledku rozsiahlej vojny“. Politici tiež diskutovali o strategických plánoch do budúcnosti, bilaterálnych vzťahoch a interakciách na medzinárodnej úrovni v roku 2023. Informuje o tom spravodajský portál televízie CNN.

Príspevok sprevádzalo aj video, v ktorom je vidno ako Zelenskyj vystupuje z lietadla v poľskom Rzeszówe. Nie je jasné, kedy ukrajinský prezident dorazil do Poľska.

14:46 Lukašenko tvrdí, že manévre bieloruskej armády neboli zamerané proti Ukrajine

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok uviedol, že nedávne cvičenia bieloruskej armády neboli zamerané na Ukrajinu. Odmietol aj tvrdenia, že o rozmiestnení bieloruských ozbrojených zložiek na hraniciach, ktoré označil za konšpiračné teórie TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Lukašenko na stretnutí s predstaviteľmi armády okrem toho vyhlásil, že nemôže vylúčiť riziko použitia násilia voči Bielorusku, ktorého by sa neho mohli dopustiť bližšie nešpecifikované susedné štáty.

SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

„Kto chce mier, musí sa pripraviť na vojnu,“ dodal bieloruský prezident, pričom upozornil, že vojenské cvičenia bieloruskej armády sa týkali len územia Bieloruska a nikoho neohrozovali.

Agentúra Reuters pripomína, že Bielorusko v uplynulých týždňoch zintenzívnilo svoju vojenskú aktivitu. Tamojšia armáda vykonala neohlásenú previerku bojovej pripravenosti vojakov a do Bieloruska prišli aj ruské jednotky, ktoré tam začali vojenské cvičenia. Ukrajinské predstavitelia sa obávajú, že by tieto manévre mohli byť prípravou na možný ďalší ruský útok na Ukrajinu z územia Bieloruska.

Lukašenko sa v pondelok v bieloruskej metropole stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Kyjev toto stretnutie označil za politické divadlo.

13:15 Dvojica talianskych novinárov sa v Chersone dostala pod paľbu ruskej armády

Taliansky novinár na voľnej nohe Claudio Locatelli a fotoreportér Niccolo Celesti utrpeli v pondelok  zranenia, keď sa v juhoukrajinskom meste Cherson dostali po paľbu ruskej armády. V tom čase boli v aute označenom ako novinárske. TASR o tom informuje na základe vyhlásenia Medzinárodnej a Európskej federácie novinárov (IFJ-EFJ), ktorým sa v odsúdení tohto úmyselného útoku pripojila k Národnej federácii talianskej tlače (FNSI).

IFJ-EFJ vo vyhlásení pripomína, že Ukrajina je v roku 2022 na prvom mieste rebríčka krajín nebezpečných pre prácu novinárov. Počas tohto roku totiž na Ukrajine pri výkone svojho povolenia prišlo o život 12 novinárov a pracovníkov médií.

Locatelli 20. decembra zdieľal na svojom účte na Facebooku video, v ktorom uviedol, že jeho vozidlo bolo predchádzajúci deň zámerne terčom útoku ruských jednotiek. „Auto bolo dobre označené, nebol tam nikto iný. Útok na nás bol vzhľadom na miesto a dynamiku zámerný,“ povedal. Dodal, že streľba prišla z východného brehu rieky Dneper, kde je rozmiestnená ruská armáda.

Streľba na novinárov je podľa Locatelliho neospravedlniteľná. Doplnil, že z incidentu aj s kolegom vyviazli takmer bez zranení.

11:51 Bielorusko má pravdepodobne významnú rolu pri výcviku ruských záložníkov

Bieloruská armáda pravdepodobne „prevzala významnú, ale diskrétnejšiu úlohu pri výcviku tisícov“ ruských záložníkov. Vo svojej štvrtkovej správe o vojne na Ukrajine to uvádza britské ministerstvo obrany s tým, že by to mohlo byť „pokusom čiastočne napraviť nedostatok ruských vojenských cvičiteľov", pričom mnohí sú už nasadení na Ukrajine alebo zahynuli v boji. Krajiny majú dlhú históriu vojenskej spolupráce, výcvik mobilizovaného ruského personálu Bielorusmi však podľa Londýna „predstavuje obrat úloh“. 

„Bieloruské sily sú Ruskom tradične považované za menejcenné ako ruské sily a ich zamestnanie ako cvičiteľov je znakom prepätia v rámci ruského vojenského systému,“ cituje ministerstvo spravodajský portál Sky News.

10:50 Kyjev tvrdí, že straty ruskej armády na Ukrajine presiahli 100 000

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl tvrdí, že straty ruskej armády na Ukrajine už presiahli hranicu 100 000 mužov. Uvádza sa to v najnovšej zvodke generálneho štábu zverejnenej vo štvrtok britskou stanicou BBC, informuje TASR.

BBC pritom upozorňuje, že zo zvodky nie je jasné, koho ukrajinská armáda do tejto bilancie zahrnula, či iba padlých alebo všetky straty: padlých, ranených a nezvestných. V infografike, ktorú ukrajinský generálny štáb aktualizuje a zverejňuje na sociálnych sieťach každý deň, príslušný riadok sprevádza titulok vyradený personál.

Podľa BBC ruská armáda a Národná garda mohli počas bojov na Ukrajine zaznamenať viac ako 20 000 padlých a celkové nenávratné straty Ruska –zahŕňajúce zabitých, ťažko zranených a nezvestných vojakov – by mohli predstavovať najmenej 90 000.

BBC vo svojej správe súčasne upozorňuje, že zverejnené údaje nie je v čase vojny možné overiť z nezávislých zdrojov. Začiatkom decembra BBC v spolupráci s ruským webom Mediazona a dobrovoľníkmi na základe analýzy otvorených zdrojov potvrdili smrť 10 002 ruských vojakov na Ukrajine.

BBC doplnila, že ukrajinská aj ruská strana pravidelne hlásia údaje o stratách protivníka, ale informácie o svojich vlastných padlých, ranených a nezvestných zverejňujú len zriedka. Ruský minister obrany Sergej Šojgu napríklad hovoril o ruských stratách naposledy v septembri, keď povedal, že od začiatku vojny na Ukrajine padlo 5937 ruských vojakov.

8:43 Kyjev bude mať začiatkom roka elektrinu najviac desať hodín denne

Najnovšia vlna ruských útokov dronmi bola zameraná špeciálne na elektrickú sieť v Kyjeve a spôsobila značné škody na celom systéme, spresnil v ukrajinskej televízii Charčenko, ktorý je zároveň riaditeľom Výskumného energetického centra.

„Vzhľadom na povahu škôd sa domnievam, že obyvatelia Kyjeva by sa mali pripraviť na to, že dobrou správou bude, ak počas nasledujúcich dvoch až troch týždňov budú mať domácnosti elektrinu štyri až šesť hodín (denne),“ dodal.

Hlavná stanica v Kyjeve, 19.12.2022.SITA/AP Photo/Vasilisa StepanenkoHlavná stanica v Kyjeve, 19.12.2022.

Neustále prerušovanie dodávok elektriny však podľa Charčenka poškodilo malé rozvodne. „Opravárenské čaty nemôžu byť všade. Pri rozhodovaní, či opravovať niečo, čo dodáva elektrinu 30 domom, alebo rozvodňu zásobujúcu tri domy, sa často volí možnosť, kde sa dá pripojiť viac ľudí. Sú teda ojedinelé situácie, kedy ľudia skutočne trpia,“ vysvetlil Charčenko.

7:47 Pri ostreľovaní v Donbase utrpel ranenia bývalý šéf Roskosmosu Rogozin

Mesto Doneck je pod kontrolou ruskej armády a leží v regióne Donbas, ktorý sa stal epicentrom ostrých bojov medzi ruskou a ukrajinskou armádou.

Pri stredajšom ostreľovaní ukrajinskou armádou pritom podľa ruských médií utrpel na predmestí Donecka zranenia aj Rogozin. Tento bývalý ruský vicepremiér poskytuje v ukrajinských oblastiach - Doneckej a Luhanskej, na ktoré si Moskva nárokuje -, vojenské poradenstvo.

Podľa agentúry TASS, ktorá cituje jedného z Rogozinových asistentov, utrpel bývalý šéf Roskosmosu zranenia chrbta a bol hospitalizovaný. Jeho stav však nie je životohrozujúci. Druhým raneným vysokopostaveným proruským predstaviteľom je Vitalij Chocenko, predseda vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Obaja muži utrpeli zranenia pri ostreľovaní hotela v okrajových častiach Donecka, ktorý sa stal cieľom vysokopresných zbraní. V čase útoku sa v hoteli nachádzal aj ruský poslanec parlamentu, podľa ktorého útočníci nekonali náhodne, ale dostali tip.

Správy z prechádzajúceho dňa (21.12.2022):

23:00 Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj mali spoločnú tlačovú konferenciu

Americký prezident Joe Biden prisľúbil v utorok Ukrajine a jej obyvateľom, že v boji proti Rusku nebudú nikdy sami a Spojené štáty budú stáť po ich boku tak dlho, ako to bude potrebné. Šéf Bieleho domu to povedal počas tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským vo Washingtone.

21:00 Zelenskyj poďakoval Američanom za podporu; Bidenovi odovzdal vojenskú medailu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu poďakoval Spojeným štátom za podporu. Povedal to počas stretnutia so svojím americkým kolegom Joeom Bidenom v Bielom dome. TASR informuje na základe správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

Zelenskyj je vo Washingtone na svojej prvej zahraničnej ceste od začiatku ruskej invázie na Ukrajine a to, že môže byť v Bielom dome, označil za veľkú česť.

"Vďaka od našich obyčajných ľudí vašim obyčajným ľuďom, Američanom. Veľmi si vás vážim. Myslím, že je naozaj ťažké pochopiť, čo máme na mysli, keď hovoríme, že si to vážime," povedal Zelenskyj. Následne odovzdal Bidenovi vojenskú medailu od vojaka z ukrajinského mesta Bachmut, kde v súčasnosti prebiehajú tvrdé boje.

SITA/AP Photo/Patrick Semansky

20:40 Biden prijal Zelenského v Bielom dome, začali rokovať

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prišiel v stredu do Bieleho domu, kde má s americkým prezidentom Joeom Bidenom rokovať o podpore USA pre Ukrajinu. TASR informácie prevzala z agentúry AP a webovej stránky stanice BBC.

Biden Zelenského privítal v spoločnosti svojej manželky Jill Bidenovej, píše BBC. Štátnici si podali ruky a zapózovali pre fotografov. Následne zamierili do priestorov Bieleho domu a ich stretnutie v Oválnej pracovni by malo trvať približne dve hodiny.

Ide o prvú zahraničnú cestu Zelenského od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári. Ukrajinský líder odletel do USA v stredu z Poľska, kam prišiel z Ukrajiny vlakom.

SITA/AP Photo/Andrew Harnik

USA v stredu oznámili, že Kyjevu dodajú systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. Pôjde o súčasť balíka v hodnote 1,85 miliardy dolárov, avizovaného v spojitosti s návštevou Zelenského vo Washingtone.

20:00 Rusi v Chersonskej oblasti úmyselne ostreľovali označených talianskych reportérov

Dvaja talianski novinári a vojnoví korešpondenti uviedli, že sa na nich „úmyselne zamerali“ ruské ozbrojené sily v Chersonskej oblasti, keď pokrývali dianie blízko frontovej línie. Informuje o tom spravodajský portál denníka The Guardian.

Nezávislý reportér Claudio Locatelli, ktorý od začiatku ruskej invázie informuje o vojne na Ukrajine, uviedol, že ich auto bolo označené ako „Press“ a že paľba prišla z východného brehu rieky Dnipro, kde sa sústreďujú ruské sily. „Naše auto bolo riadne označené,“ povedal a dodal, že naokolo nebol nikto iný.

Taliani sú presvedčení, že to bol zamýšľaný útok a zdôraznili, že streľba na novinárov je neospravedlniteľná. Paľba poškodila auto novinárov, pričom Locatelli hlásil ľahké zranenie. „Stratil som trochu krvi, ale rana je zanedbateľná,“ povedal Locatelli, ktorého na juhu Ukrajiny sprevádza kolega Niccolo Celesti.

Ukrajinská polícia začala vyšetrovať incident a útok označila za „potenciálny vojnový zločin“.

19:00 Zelenskyj pricestoval do USA, mieri na stretnutie s Bidenom a do Kongresu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu pricestoval do Spojených štátov, kde sa má stretnúť s americkým prezidentom Joeom Biden a vystúpiť na pôde Kongresu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Predstaviteľ amerických úradov pre AP potvrdil, že lietadlo Vzdušných síl USA s ukrajinským prezidentom na palube pristálo na Andrewsovej leteckej základni v štáte Maryland, neďaleko Washingtonu. Ide o Zelenského prvú zahraničnú cestu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára tohto roka.

Biden má privítať Zelenského v Bielom dome o 14.00 h miestneho času (20.00 h SEČ). Po približne dvojhodinovom  rozhovore bude nasledovať tlačová konferencia (22.30 h SEČ). O 19.30 h washingtonského času (štvrtok 1.30 h SEČ) vystúpi Zelenskyj s príhovorom pred členmi oboch komôr Kongresu.

Zelenskyj do USA vycestoval bezprostredne po tom, ako v utorok navštívil ukrajinských vojakov v meste Bachmut na frontovej línii, ktoré je v súčasnosti epicentrom prudkých bojov.  "Oficiálna cesta pána Zelenského do Spojených štátov, ktorá sa začala bezprostredne po jeho návšteve (momentálne) najhorúcejšieho ohniska vojny – Bachmutu – je vysoko symbolická. A mimoriadne významná," uviedol Podoľak pre Reuters. 

"Po prvé, samotná návšteva, ako aj úroveň plánovaných stretnutí jednoznačne svedčia o vysokej miere dôvery medzi oboma krajinami. Po druhé, sa tým konečne skončia pokusy ruskej strany... dokázať údajne narastajúce ochladzovanie v našich (ukrajinsko-amerických) bilaterálnych vzťahoch," tvrdí ďalej poradca Zelenského. Podľa jeho slov sa ruské vyobrazenie americko-ukrajinských vzťahov "ani zďaleka neblíži" realite. "Spojené štáty jednoznačne podporujú Ukrajinu," dodal v tejto súvislosti. 

Podoľak si myslí, že Zelenskyj bude schopný ukázať americkej politickej elite "skutočný rozsah" vojny na Ukrajine, jej skutočný charakter a dôležitosť jej riadneho ukončenia – teda za správnych podmienok. Dôležitým bodom návštevy je podľa slov poradcu prezidenta vojenská pomoc, najmä dodávky zbraní. 

"Zbrane, zbrane, zbrane. Je dôležité osobne vysvetliť, prečo potrebujeme určité druhy zbraní. Najmä obrnené vozidlá, najnovšie aj systémy protiraketovej obrany a rakety dlhého doletu," povedal najvyšší ukrajinský predstaviteľ. 

Zelenskyj má podľa Podoľaka USA ukázať, prečo by poskytnutie takýchto zbraní Ukrajine neviedlo k eskalácii vojny, ale výrazne znížilo vojenské kapacity Ruska. 

"Domnievam sa, že táto návšteva nepochybne zaktivizuje a zoptimalizuje kľúčové oblasti vojenskej spolupráce, viac zmobilizuje politickú podporu oboch strán a jasnejšie načrtne budúcnosť v prípade, že sa táto vojna neskončí korektne," dodal Podoľak. 

11:15 Ruské sily sa dostávajú do pouličných bojov, na ktoré sú slabo vycvičené

Ruská armáda a žoldnieri z Wagnerovej skupiny urobili malé pokroky na východnom okraji mesta Bachmut v Doneckej oblasti. Vo svojej novej správe o vojne na Ukrajine to uvádza britské ministerstvo obrany. Podľa neho má teraz ruská pechota pravdepodobne základňu vo východných priemyselných oblastiach mesta a občas postúpi do obytnej štvrte, pričom pokračujú pouličné boje. Na tie sú však bojovníci nedostatočne vycvičení. „Pri bojoch v zastavaných oblastiach vyžadujúcich vysoko vycvičenú pechotu s vynikajúcim vedením juniorov je nepravdepodobné, že by tento typ boja zvýhodnil slabo vycvičených bojovníkov Wagnerovej skupiny a mobilizovaných záložníkov ruskej armády,“ konštatuje podľa spravodajského portálu Sky News ministerstvo.

V oblasti Bachmutu sa intenzívne bojuje od júna, pripomína rezort. Frontové línie však boli primárne v otvorenej krajine okolo východných prístupov k mestu. Vo vojne od postupu Ruska do Lysyčanska a Sjevjerodonecka v júli sa vyskytlo málo zdĺhavých rozsiahlych bojov v zastavaných oblastiach, uvádza tiež ministerstvo.

10:40 Svetová banka schválila nový balík pomoci pre Ukrajinu

Svetová banka v utorok oznámila, že schválila nový balík pomoci Ukrajine v hodnote 610 miliónov dolárov, ktoré sú určené na zabezpečenie chodu základných služieb a podporu zdravotnej starostlivosti počas prebiehajúcej vojny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Nový balík pomoci bol schválený v čase, keď ruská invázia "má naďalej ničivé ekonomické a humanitárne dôsledky", uviedol vo vyhlásení prezident Svetovej banky David Malpass. Vojna podľa neho zasiahla zdravotnícky sektor, kritickú energetickú infraštruktúru i dopravné siete.

Päťsto miliónov dolárov má prostredníctvom pôžičky pomôcť s nákladmi súvisiacimi s prídavkami na deti a rodiny, platmi štátnych zamestnancov, ako aj s platbami za energie, spresňuje AFP.

"Zachovanie týchto dôležitých verejných služieb je nevyhnutné na obmedzenie úbytku ľudského kapitálu a obnovu krajiny a jej ekonomiky po vojne," uviedla Svetová banka. Zvyšné finančné prostriedky idú na projekt zameraný na posilnenie primárnej zdravotnej starostlivosti a pokrytie zvyšujúceho sa dopytu po službách spojených s duševným zdravím a rehabilitáciou.

Svetová banka pripomenula, že do začiatku decembra bolo na Ukrajine zničených alebo poškodených 5,5 percenta štátnych zariadení poskytujúcich zdravotnú starostlivosť. Od začiatku ruskej invázie vo februári tohto roka iniciovala Svetová banka pomoc Ukrajine vo výške 18 miliárd dolárov, z čoho vyplatených bolo 15 miliárd.

8:30 Ukrajinskí pohraničníci objavili pri stavbe opevnenia rímske sídlisko

Ukrajinskí pohraničníci, ktorí stavali opevnenia pri rieke Dneper, objavili v Chersonskej oblasti pozostatky starovekého rímskeho sídliska. Oznámila to v utorok Štátna pohraničná stráž Ukrajiny (DPSU), informuje TASR s odvolaním sa na americkú spravodajskú televíziu CNN.

"V hĺbke približne jedného metra sa začala ukazovať keramika, črepy z amfor a džbánov," uviedla DPSU vo vyhlásení. "Armáda informovala miestnych archeológov o náleze a prerušila na mieste stavebné práce, aby zachovala vzácne historické artefakty," uvádza ukrajinská pohraničná stráž.

Zároveň dodala, že keď sa Ukrajine podarí dosiahnuť víťazstvo, tak začne na nálezisku pracovať "archeologická expedícia".

Správy z predchádzajúceho dňa 20.12.2022: 

20:50 USA pošlú Ukrajine zariadenia na presné navádzanie bômb 

Spojené štáty plánujú podľa viacerých amerických predstaviteľov poslať Ukrajine elektronické zariadenia, ktoré dokážu premeniť neriadené letecké bomby na muníciu s vysokou presnosťou zásahu. TASR o tom informuje podľa televízie CNN.

Očakáva sa, že rozhodnutie o dodávke by malo padnúť už tento týždeň ako súčasť ďalšieho balíka pomoci pre Ukrajinu, uviedli zdroje CNN. Ako prvý o tom informoval denník Washington Post.

Pomocou navigačných zariadení sa bomby dajú upraviť na  muníciu spoločného priameho útoku známu pod skratkou JDAM. Americká armáda ich používa od bômb s hmotnosťou 227 kilogramov (500 libier) po 907 kg (2000 lb), aby cieľ zasiahli s vysokým stupňom presnosti.

Úradníci Pentagónu neuviedli, koľko takýchto súprav alebo aký konkrétny typ JDAM poskytnú Ukrajine. Súpravy poskytujú neriadeným bombám dosah približne 24 kilometrov, čo znamená, že by nemohli zasiahnuť ciele hlboko v ruskom území.

18:20 Ukrajina suspendovala generála, ktorý daroval poľskej delegácii granátomet 

Ukrajinského generála suspendovali po tom, ako daroval šéfovi poľskej polície granátomet, ktorý minulý týždeň vybuchol v budove policajného riaditeľstva vo Varšave. Oznámil to v utorok poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski, informuje TASR podľa správy tlačovej agentúry PAP.

Šéf poľskej polície Jaroslaw Szymczyk bol minulý týždeň hospitalizovaný, keď v jeho kancelárii vybuchol granátomet, ktorý dostal na Ukrajine ako darček. Výbuch poškodil aj samotnú budovu policajného riaditeľstva a zranenia pri ňom utrpela ešte jedna osoba.

Szymczyk pre denník Rzeczpospolita neskôr uviedol, že si myslel, že granátomet nie je nabitý a je bezpečné s ním manipulovať.

„Dostal som informáciu, že generál D. Bondar, námestníka šéfa Štátnej služby Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS), ktorý bol zodpovedný za odovzdanie daru generálovi Jaroslawovi Szymczykovi, veliteľovi poľskej polície, bol suspendovaný,“ uviedol Kamiňski na sociálnej sieti Twitter.

Dodal, že ukrajinské úrady začali v tejto súvislosti tiež trestné konanie.

15:30 Ruské útoky na Chersonskú oblasť zabili dvoch civilistov

Dvaja ľudia zomreli a traja boli zranení v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny pri pondelkových ruských útokoch. Uviedol to v utorok gubernátor oblasti Jaroslav Januševyč. Ruské sily podľa neho na región zaútočili 42-krát, a to s použitím delostrelectva, mínometov, raketometov, tankov a rakiet. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Terčom útokov boli obytné štvrti mesta Cherson, kritické infraštruktúrne zariadenia, vzdelávacia inštitúcia a administratívna budova, konštatoval Januševyč. Cherson a jeho okolie sú terčom pravidelného bombardovania zo strany ruského delostrelectva a raketových systémov odvtedy, ako mesto 11. novembra oslobodili ukrajinské sily.

15:15 Kyjev označil stretnutie Putina a Lukašenka za politické divadlo 

Za politické divadlo označila Ukrajina v utorok stretnutie šéfa Kremľa Vladimira Putina a bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorí sa počas pondelkových rokovaní v Minsku zaviazali k prehĺbeniu vojenskej spolupráce medzi Ruskom a Bieloruskom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Stretnutie Putina a Lukašenka je ďalším tancom, ktorí predviedli. Podľa dostupných informácií na tomto stretnutí neprijali žiadne zásadné rozhodnutia,“ konštatoval ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na on-line brífingu. „Nech sa stane čokoľvek, sme pripravení na akýkoľvek scenár,“ dodal.

Putin označil v pondelok Bielorusko za najbližšieho spojenca Moskvy. Obaja prezidenti sa však vo vyjadreniach po spoločnom rokovaní o Ukrajine nezmienili.

13:15 Londýn: Putin sa snaží zbaviť osobnej zodpovednosti za vojnu na Ukrajine 

Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa odhadov britských tajných služieb usiluje zbaviť osobnej zodpovednosti za čiastočne neúspešnú inváziu ruských síl na Ukrajine, ktorú sprevádzajú veľké straty vojakov, ako aj za rastúcu nespokojnosť Rusov s pretrvávajúcou vojnou. V utorok to vo svojej pravidelnej správe na sociálnej sieti Twitter uviedlo ministerstvo obrany v Londýne.

Britský rezort obrany v tejto súvislosti pripomína Putinovu návštevu v spoločnom veliteľstve zložiek zapojených do „špeciálnej vojenskej operácie“ z minulého piatka. „Počas tohto inscenovaného stretnutia chcel Putin pravdepodobne demonštrovať kolektívnu zodpovednosť za špeciálnu vojenskú operáciu,“ tvrdí Londýn.

Šéf Kremľa sa vtedy v prítomnosti kamier stretol s viacerými vysokopostavenými predstaviteľmi armády vrátane ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerija Gerasimova. 

Putinovým cieľom bolo podľa Británie zrejme odchýliť pozornosť verejnosti, čo sa týka jeho osobnej zodpovednosti za vojenské zlyhania, vysoké počty obetí a zvyšujúcu sa nespokojnosť ľudí s mobilizáciou záložníkov do bojov na Ukrajine. 

12:30 Nemocnice v Luhansku sú preplnené zranenými ruskými vojakmi

Nemocnice v Luhansku na východe Ukrajiny sú preplnené ruskými okupantmi. Ako referuje web Ukrajinská pravda, len v jednej z nich sa nachádza viac ako tisíc zranených ruských vojakov, pričom pre všetkých nie je dostatok lôžok.

Vojenská správa v Luhanskej oblasti na Telegrame uviedla, že ruským okupačným silám boli poskytnuté do užívania celkovo tri nemocnice v Luhansku. Vo všetkých nemocniciach je však málo zdravotníckeho personálu. Zariadenia nemajú dostatok liekov, lôžok ani posteľnej bielizne pre toľko pacientov.

V súčasnosti sa mesto pripravuje na príval ďalších zranených ruských vojakov, keďže v pondelok ukrajinské ozbrojené sily odrazili ruské útoky pri Stelmachivke a Červonopivke, kde okupanti zaznamenali veľké straty.

12:15 Zelenskyj navštívil frontové mesto Bachmut v Donbase

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v utorok mesto Bachmut na východe krajiny, kde už niekoľko mesiacov prebiehajú jedny z najťažších bojov s ruskými silami. TASR informáciu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na ukrajinskú prezidentskú kanceláriu. 

SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Zelenskyj sa v Bachmute stretol s predstaviteľmi armády a odovzdal vyznamenania vojakom, ktorí už viac než štyri mesiace odrážajú ruské pokusy o dobytie mesta. 

Informácie z predchádzajúceho dňa (19.12.2022):

21:02 Riziko ruskej ofenzívy začiatkom roka území Moldavska je veľmi vysoké

Ruská ofenzíva smerom na východ Moldavska nie je otázkou toho, či nastane, ale kedy, varoval v pondelok šéf moldavskej špionážnej služby Alexandru Musteata. TASR informuje podľa britskej televízie Sky News.

Šéf Informačnej a bezpečnostnej služby Musteata riziko ruskej ofenzívy považuje za veľmi vysoké a že Moskva má stále v pláne zaistiť si pozemný koridor cez Ukrajinu do separatistického moldavského regiónu Podnestersko.

„Otázkou nie je to, či Ruská federácia podnikne nový výpad smerom k územiu Moldavska, ale kedy ho podnikne,“ povedal Musteata pre televíznu stanicu TVR-Moldova.

Moldavská Informačná a bezpečnostná služba je presvedčená, že Rusko zvažuje viacero scenárov. Do úvahy prichádza ofenzíva na prelome januára a februára alebo marca a apríla. Spustenie ruského útoku proti Moldavsku však bude závisieť od priebehu vojny na Ukrajine.

Bývalá sovietska republika Moldavsko patrí medzi ekonomicky najchudobnejšie európske krajiny a tomu zodpovedá aj  rozpočet na obranu. Podnestersko, asi 17 percent moldavského územia na hranici s Ukrajinou a prevažujúcim ruskojazyčným obyvateľstvom, v roku 1992 vyhlásil nezávislosť, ktorú neuznal nijaký štát ani medzinárodná organizácia.

20:18 Guterres neočakáva skorý koniec vojny na Ukrajine

Generálny tajomník OSN António Guterres nepredpokladá, že ruská vojna na Ukrajine sa skončí v blízkej budúcnosti. Uviedol to v pondelok na koncoročnej tlačovej konferencii v New Yorku. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

„Nie som optimista, pokiaľ ide o možnosť efektívnych mierových rozhovorov v blízkej budúcnosti... Myslím si, že vojenská konfrontácia bude pokračovať,“ povedal Guterres.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu 24. februára a boje na ukrajinskom území prebiehajú už takmer desať mesiacov. Rokovania o ukončení tohto konfliktu sa začali už krátko po začiatku invázie. Rozhovory však boli na začiatku apríla pozastavené a obe krajiny sa odvtedy navzájom obviňujú z nedostatku pokroku v rokovaniach.

Ukrajinskí predstavitelia v súčasnosti požadujú na obnovenie rokovaní o mieri úplné stiahnutie sa ruských vojsk z ukrajinského územia. Rusko to odmieta.

Guterres dúfa, že mier na Ukrajine by mohol byť dosiahnutý v roku 2023. Ako dôvod uviedol dôsledky vojny pre Ukrajincov, ruskú verejnosť a tiež rastúce ceny potravín a energií vo svete. „To všetko sú dôvody, aby sme urobili všetko, čo je v našich silách, aby sa do konca roka 2023 podarilo dosiahnuť mierové riešenie,“ povedal šéf OSN.

19:30 Putin a Lukašenko sa po stretnutí v Minsku vyhli zmienke o Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin ani jeho bieloruský hostiteľ, prezident Alexandr Lukašenko, sa vo verejnom vyhlásení po pondelkovom stretnutí v Minsku nezmienili o Ukrajine. Informuje o tom TASR na základe správ televízie CNN a agentúry AFP.

Putin v krátkom vyjadrení označil Bielorusko za najbližšieho spojenca Ruska. Očakáva, že vzájomná obchodná výmena tento rok dosiahne rekordných 40 miliárd eur.

Lukašenko podľa CNN uviedol, že napriek istým ostrejším hranám vo vzájomných vzťahoch tieto dva štáty nachádzajú odpovede na všetky hrozby. Podľa AFP vyzval na užšiu vojenskú spoluprácu Bieloruska s Ruskom.

„Rusko a Bielorusko sú otvorené dialógu s ostatnými štátmi, vrátane európskych. Dúfam, že tieto čoskoro začnú načúvať hlasu rozumu,“ vyhlásil Lukašenko.

Pred návštevou Putina v Minsku sa špekulovalo, že bude tlačiť na Lukašenka, aby na Ukrajinu poslal bieloruské jednotky, ktoré by tak bojovali po boku Rusov. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však tieto úvahy odmietol ako „hlúpe nepodložené výmysly“.

16:59 Ukrajinské deti prosia Mikuláša o zbrane a protivzdušnú obranu

Ukrajinské deti tento rok prosia Mikuláša o systémy protivzdušnej obrany a zbrane pre ukrajinskú armádu, vyhlásil v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri príležitosti sviatku svätého Mikuláša podľa juliánskeho kalendára. TASR správu prevzala z americkej televízie CNN.

„Na svätého Mikuláša... dali ruskí teroristi ukrajinským deťom darček v podobe nových útokov,“ povedal Zelenskyj prostredníctvom videoodkazu na stretnutí lídrov krajín združených v Spoločných expedičných silách (JEF), ktoré sa koná v lotyšskej Rige.

„Ukrajinské deti vo svojich listoch pre svätého Mikuláša žiadajú systémy protivzdušnej obrany, zbrane, víťazstvo – víťazstvo pre všetkých Ukrajincov... Konajme!“ uviedol.

Zelenskyj zároveň vyzval lídrov JEF, ktorých súčasťou sú Dánsko, Estónsko, Fínsko, Island, Litva, Lotyšsko, Holandsko, Nórsko, Spojené kráľovstvo a Švédsko, aby naďalej vojensky podporovali Ukrajinu a„ urýchlili tak cestu ukrajinských ozbrojených síl za víťazstvom“.

„Naše víťazstvo bude víťazstvom pre každého z vás, pre Európu a pre vašich obyvateľov – víťazstvo, na ktoré sa teší celý svet,“ uzavrel ukrajinský prezident. Ukrajina slávi sviatok svätého Mikuláša 19. decembra, keďže sa riadi juliánskym kalendárom, ktorý sa od gregoriánskeho odchyľuje o 13 dní.

15:12 Rusko má zásoby rakiet na nanajvýš ešte štyri väčšie útoky, tvrdí Kyjev

Rusko má zásoby rakiet postačujúce ešte na tri alebo štyri masívne raketové útoky, uviedol v pondelok tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov. TASR správu prevzala z agetúry DPA.

„Ak počítate veľké útoky, tak im zostávajú rakety na maximálne dva až tri; možno dokážu naškrabať rakety na štyri,“ podotkol Danilov v rozhovore pre internetové noviny Ukrajinska pravda, zverejnenom v pondelok. Potom by však Rusko podľa neho nemalo už žiadne rezervy.

Danilov pritom už pred mesiacom vychádzal z toho, že ruská armáda má kapacity na maximálne tri až štyri masívne raketové útoky na Ukrajinu, píše DPA. Odvtedy Moskva podnikla tri rozsiahle útoky s najmenej 70 raketami. Ukrajinské vedenie odhaduje, že Moskva dokáže v dôsledku západných sankcií mesačne vyrobiť zhruba 70 rakiet a riadených striel.

14:40 Putin pricestoval do Minska na rokovania s Lukašenkom

Ruská štátna televízia odvysielala zábery, na ktorých vidieť Putina, ako vychádza z lietadla na zasneženom letisku v Minsku, kde ho pred bilaterálnymi rokovaniami privítal jeho blízky spojenec Lukašenko.

Bieloruský prezident umožnil Rusku využiť územie svojej krajiny ako jeden z východiskových bodov pre februárový vojenský útok Moskvy na susednú Ukrajinu. Do tamojšej vojny sa však doposiaľ priamo nezapojil, hoci sa opakovane objavujú obavy, že by tak mohol urobiť.

Lukašenkova kancelária v piatok potvrdila, že obaja prezidenti budú počas Putinovej pracovnej návštevy rokovať v Paláci nezávislosti v Minsku. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že obaja lídri budú najskôr rokovať vo dvojici a následne sa k nim pridajú aj viacerí ministri, aby prediskutovali otázky súvisiace s bielorusko-ruskou integráciou.

12:55 Moskva tvrdí, že nad Belgorodskou oblasťou zostrelila štyri americké rakety

Rusko v pondelok vyhlásilo, že jeho protivzdušná obrana zostrelila nad juhoruskou Belgorodskou oblasťou hraničiacou s Ukrajinou štyri protiradarové rakety americkej výroby. Ako píše agentúra AFP, ide o jedno z prvých takýchto tvrdení za takmer desať mesiacov trvajúcu ruskú ofenzívu.

„Štyri americké rakety HARM na ničenie rádiolokátorov boli zostrelené vo vzdušnom priestore nad Belgorodskou oblasťou,“ uviedlo ministerstvo obrany vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach. Ide o riadené strely vzduch-zem. Podľa ruskej štátnej agentúry TASS, na ktorú sa odvoláva agentúra Reuters, boli tieto v USA vyrobené rakety zostrelené v priebehu posledných 24 hodín.

Belgorodská oblasť bola od začiatku vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu vystavená ostreľovaniu už niekoľkokrát. Zasiahnuté tam bol napríklad sklady paliva a munície.

11:45 Ruský útok dronmi na Kyjev poškodil kritickú infraštruktúru

Pondelkový ruský útok dronmi na Kyjev poškodil zariadenie kritickej infraštruktúry. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na ukrajinského vojenského veliteľa.

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

Najväčšie škody podľa Popka utrpeli dva kyjivské obvody – v Solomianskom bola poškodená cesta a v Ševčenkivskom dopadli časti dronu na výškovú obytnú budovu.

Dvaja ľudia podľa dosiaľ dostupných informácií utrpeli zranenia.

9:55 Ukrajina sa pripravuje na všetky scenáre obrany hranice

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že pre jeho krajinu je neustálou prioritou ochrana hranice s Ruskom a jeho spojencom Bieloruskom. Kyjev sa podľa neho v tejto súvislosti pripravuje na všetky možné scenáre obrany. TASR informácie prevzala od agentúr Reuters a DPA.

Zelenskyj sa vyjadril deň pred návštevou ruského prezidenta Vladimira Putina v Bielorusku, ktorá sa uskutoční v čase diskusií o možnej novej ofenzíve Moskvy a tvrdení, že by mohla vychádzať z bieloruského územia.

V pravidelnom večernom príhovore Zelenskyj tiež opätovne vyzval západné krajiny, aby poskytli Ukrajine účinné systémy protivzdušnej obrany.

Ukrajinský prezident okrem toho povedal, že ukrajinské sily si naďalej udržiavajú kontrolu nad mestom Bachmut na východe krajiny, kde sa odohrali jedny z najintenzívnejších bojov.

8:01 Kyjev sa stal opäť terčom útoku ruských dronov

Ukrajinské hlavné mesto sa v pondelok skoro ráno stalo terčom ďalšieho ruského útoku dronmi. Správa Kyjeva na komunikačnej platforme Telegram informovala, že vo vzdušnom priestore mesta zachytili viac ako 20 iránskych dronov a najmenej 15 zostrelili. Po útoku je zasiahnuté miesto kritickej infraštruktúry, dodala bez podrobností.

Gubernátor Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba na Telegrame napísal, že sú poškodené niektoré zariadenia infraštruktúry i súkromné domy, pričom najmenej dvaja ľudia utrpeli zranenia.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko zas uviedoll, že výbuchy boli počuť v dvoch obvodoch - Ševčenkivskyj a Solomianskyj. Podľa jeho slov zatiaľ nie sú bezprostredné správy o obetiach a na mieste zasahujú pohotovostné zložky.

7:36 Ruské jednotky umiestnené v Bielorusku začnú vojenské cvičenie

Ruskí vojaci, ktorých v októbri vyslali do spoločnej regionálnej vojenskej formácie v Bielorusku, sa zúčastnia na taktickom cvičení. S odvolaním sa na ruské médiá o tom informovala agentúra Reuters, od ktorej TASR správu prevzala.

„Velenie urobí konečné hodnotenie bojaschopnosti a bojovej pripravenosti týchto jednotiek v záverečnej fáze koordinácie – po tom, ako sa uskutočnia práporové taktické cvičenia,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Interfax.

Bezprostredne nebolo je jasné, kedy a kde v Bielorusku sa toto cvičenie bude konať. V pondelok navštívi Bielorusko ruský prezident Vladimir Putin a bude v Minsku rokovať so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom.

Bieloruské ministerstvo obrany v októbri oznámilo, že do krajiny premiestňujú 9000 ruských vojakov, aby sa stali súčasťou regionálneho zoskupenia ozbrojených síl, chrániaceho bieloruské štátne hranice.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite