Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Únia schválila ďalšie sankcie proti Rusku

.sita .svet

Sankčný zoznam EÚ sa rozrástol o takmer 200 ďalších osôb a subjektov.

Únia schválila ďalšie sankcie proti Rusku SITA/AP Photo/Olivier Matthys

európska únia (EÚ) vo štvrtok schválila ďalší balík sankcií voči Rusku v súvislosti s jeho vojnou na Ukrajine. Balík schválili po dňoch rokovaní počas stretnutia veľvyslancov 27 členských štátov v Bruseli, zatiaľ čo sa vo štvrtok neďaleko konal aj samit lídrov. Česká republika, ktorá má rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ, informovala, že balík v piatok potvrdia písomnou procedúrou.

Európska komisia na svojej webstránke informovala, že EÚ v rámci balíka doplnila do svojho zoznamu osôb, na ktoré sa vzťahuje zmrazenie aktív, takmer 200 ďalších osôb a subjektov. Patria tam okrem iného ruské ozbrojené sily, ako aj ich jednotliví príslušníci, podniky pôsobiace v obrannom priemysle, poslanci Štátnej dumy a Rady federácie, ministri, ruské zastupujúce orgány na okupovaných územiach Ukrajiny a politické strany. Sankcie EÚ uvalila aj na ďalšie tri ruské banky, pričom zahŕňajú úplný zákaz transakcií s Ruskou bankou regionálneho rozvoja, aj štyri ruské mediálne kanály v EÚ.

Únia zároveň uvalila nové vývozné obmedzenia na citlivé technológie dvojakého použitia a pokročilé technológie, ktoré by mohli napomôcť posilneniu vojenskej spôsobilosti Ruska a jeho technologických možností, ako sú napríklad bezpilotné lietadlá, maskovacia výstroj či elektronické komponenty. Najstriktnejšie vývozné obmedzenia rozšírila na 168 ďalších ruských subjektov úzko prepojených s ruským vojensko-priemyselným komplexom, čiže sankcie sa celkovo dotknú 410 subjektov, aby nemali prístup k citlivým položkám s dvojakým použitím a vyspelými technológiami. Rozšírila sa aj škála služieb, ktoré nemožno poskytnúť Rusku, a zakázané sú aj nové investície EÚ do ruského ťažobného odvetvia, s výnimkou určitých surovín.

Po novom je zároveň obmedzený priamy vývoz bezpilotných strojov do Ruska a vývoz do akýchkoľvek tretích krajín, v prípade ktorých existuje podozrenie, že sa budú používať v Rusku. Takouto krajinou je napríklad Irán.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite