Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európsky parlament uznal holodomor, teda sovietske vyhladovanie Ukrajincov, za genocídu

.tasr .svet

Europoslanci dôrazne odsúdili činy, ktoré viedli k úmrtiam miliónov Ukrajincov, a vyzvali všetky krajiny a organizácie, ktoré tak ešte neurobili, aby ich nasledovali a rovnako uznali holodomor za genocídu.

Európsky parlament uznal holodomor, teda sovietske vyhladovanie Ukrajincov, za genocídu SITA/AP Photo/Virginia Mayo Prezidentka Európskeho parlamentu Roberta Metsola

poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu veľkou väčšinou hlasov uznali vyhladovanie, ktoré spôsobil sovietsky režim na Ukrajine v rokoch 1932–33, známe aj ako holodomor, za genocídu. Informuje o tom spravodajca TASR.

V uznesení EP, za ktoré zahlasovalo 507 poslancov, 12 bolo proti a 17 sa hlasovania zdržalo, bol hladomor, ktorý spôsobil sovietsky režim na Ukrajine v rokoch 1932–33, známy aj ako holodomor, uznaný za genocídu. 

Podľa stanoviska europarlamentu glorifikácia totalitného sovietskeho režimu a oživenie kultu sovietskeho diktátora Josifa Vissarionoviča Stalina, počas vlády ktorého k holodomoru došlo, viedli k tomu, že Rusko je dnes štátnym sponzorom terorizmu. 

Poslanci v tejto súvislosti odsúdili hrozné zločiny, ktoré dnes Rusko v rámci svojej agresívnej vojny na Ukrajine opäť pácha voči ukrajinskému ľudu, ako napríklad cielené ničenie ukrajinskej civilnej energetickej infraštruktúry počas zimy.

Prijaté uznesenie – s odkazom na sovietsku minulosť Ruska – obsahuje obvinenia voči súčasnému ruskému režimu z porušovania zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny, zo snahy zlikvidovať Ukrajinu ako národný štát a zničiť identitu a kultúru jej ľudu. Odsudzuje tiež skutočnosť, že prebiehajúca vojna spôsobila celosvetovú potravinovú krízu, pričom Rusko zničilo a rabovalo ukrajinské obilie a komplikovalo zabezpečenie jeho vývozu do najodkázanejších krajín sveta.

V neposlednom rade europoslanci chcú, aby EÚ a tretie krajiny zvýšili informovanosť o udalostiach spojených s holodomorom i o iných zločinoch spáchaných sovietskym totalitným režimom a odsúdili súčasný ruský režim za manipuláciu s historickou pamäťou na účely vlastného prežitia. 

Európsky parlament v tejto súvislosti vyzval Ruskú federáciu ako hlavného nástupcu Sovietskeho zväzu, aby sa za tieto zločiny ospravedlnila.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite