Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecko schválilo nákup stíhačiek F-35 od USA

.tasr .svet

Nemeckí poslanci schválili v stredu nákup amerických stíhačiek F-35 za desať miliárd eur. Pre agentúru Reuters to uviedli dvaja členovia rozpočtového výboru Spolkového snemu.

Nemecko schválilo nákup stíhačiek F-35 od USA wikipedia/U.S. Air Force photo by Master Sgt. Donald R. Allen

ide o jeden z hlavných projektov v oblasti obrany, ktorý bude čerpať financie zo 100-milardového špeciálneho fondu, ktorý ohlásil kancelár Olaf Scholz v reakcii na ruskú ofenzívu na Ukrajine. Cieľom je zmodernizovať vybavenie a zbrane nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr).

Veliteľ vzdušných síl Nemecka Ingo Gerhartz uviedol, že výcvik ohľadom používania neviditeľných bombardérov F-35 sa začne v roku 2026 a prvé stroje prídu do Nemecka v roku 2027. Berlín chce celkovo kúpiť 35 týchto strojov.

Stíhačka F-35 od amerického výrobcu Lockheed Martin je považovaná za najmodernejšie bojové lietadlo na svete. Týmito strojmi chce Bundeswehr v najbližších rokoch nahradiť flotilu zastaraných lietadiel Tornado, ktorá bola do služby uvedená pred viac ako 40 rokmi.

Členovia rozpočtového výboru odsúhlasili v stredu dovedna osem projektov na nákup obranných systémov po 25 miliónov eur, v celkovej sume 13 miliárd eur, spresňuje agentúra DPA.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite