Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 43. týždeň vojny (12.12. – 18.12.)

.redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 43. týždeň vojny (12.12. – 18.12.) SITA/AP PHOTO/VLADIMIR VORONIN

Správy z predchádzajúceho dňa (18.12.2022):

20:30 Kissinger: Snaha ponížiť Rusko by viedla k rozpútaniu jadrového chaosu 

Blíži sa čas na vyjednanie mieru na Ukrajine, aby sa znížilo riziko vzniku ďalšej zničujúcej svetovej vojny, no sny o ponížení alebo rozpade Ruska by mohli viesť k rozpútaniu jadrového chaosu. Uviedol to bývalý šéf americkej diplomacie Henry Kissinger v článku zverejnenom v časopise The Spectator, informuje TASR podľa nedeľňajšej správy denníka The Guardian.

Kissinger (99) je jedným z architektov politiky „détente“, ktorá v čase studenej vojny prispela k zníženiu napätia medzi Spojeným štátmi a Sovietskym zväzom. Bol ministrom zahraničných vecí USA vo vláde amerických prezidentov Richarda Nixona a Geralda Forda a od roku 2000 sa niekoľkokrát stretol aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

„Blíži sa čas, keď sa bude stavať na strategických zmenách, ktoré už boli dosiahnuté, a na ich integráciu do novej štruktúry, ktorá bude smerovať k dosiahnutiu mieru prostredníctvom rokovaní,“ napísal Kissinger v článku s názvom Ako sa sa vyhnúť ďalšej svetovej vojne.

Kremeľ pritom uvádza, že Ukrajina musí uznať ruskú anexiu jej južných a východných administratívnych celkov. Ukrajina naopak v rámci mierovej dohody žiada odchod všetkých ruských vojakov z ukrajinského územia vrátane Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

„Mierový proces by mal spojiť Ukrajinu so Severoatlantickou alianciou - bez ohľadu na to, ako to bude vyjadrené. Alternatíva súvisiaca s neutralitou už viac nedáva zmysel,“ myslí si bývalý šéf americkej diplomacie.

16:30 Pri ostreľovaní Chersonu utrpeli zranenia traja ľudia

Ruské vojenské jednotky v nedeľu ostreľovali centrum ukrajinského mesta Cherson, z ktorého sa ruskí vojaci stiahli začiatkom novembra. Pri útokoch utrpeli zranenia traja ľudia, uviedol zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. TASR správu prevzala z agentúry AP. 

Cherson, 5. 12. 2022SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka, FileCherson, 5. 12. 2022

Mesto ležiace na juhu Ukrajiny a jeho okolitý región sa po stiahnutí okupačnej ruskej armády často stáva terčom útokov. Gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč v nedeľu uviedol, že Rusko za predchádzajúci deň vykonalo 54 útokov, v dôsledku ktorých zahynuli traja ľudia a zranenia utrpelo ďalších šesť osôb. 

15:00 V Kyjeve obnovili dodávky tepla aj verejnú dopravu

V ukrajinskej metropole Kyjev sa po piatkových ruských raketových útokoch na energetickú infraštruktúru Ukrajiny podarilo úplne obnoviť dodávky tepla. Na Telegrame to v nedeľu uviedol starosta hlavného mesta Vitalij Kličko.

„Mesto po najnovšom ostreľovaní obnovuje všetky služby. Úplne sme obnovili predovšetkým systém zásobovania teplom. Všetky zdroje dodávky tepla fungujú normálne. Počas dňa budú pracovníci komunálnych služieb pracovať v jednotlivých domoch, kde ešte môžu vzniknúť lokálne problémy s dodávkami tepla,“ vyhlásil Kličko.

Spomenuté piatkové útoky podľa Klička poškodili v Kyjive niekoľko miest kritickej infraštruktúry. Výbuchy nastali v troch kyjivských štvrtiach. Po dočasnej odstávke spôsobenej nedostatkom elektriny medzičasom v meste obnovili aj verejnú dopravu. Podľa gubernátora Kyjivskej oblasti Oleksija Kulebu je však bez elektriny v regióne okolo hlavného mesta naďalej viac ako 600-tisíc obyvateľov.

14:10 Na ruskej strane padlo už viac ako 98-tisíc vojakov, tvrdia Ukrajinci

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 98 280 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišlo o život 590 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 2987 tankov, 5963 bojových obrnených vozidiel, 4579 vozidiel a palivových nádrží, 1948 delostreleckých systémov, 410 odpaľovacích raketových systémov, 211 systémov protivzdušnej obrany, 264 vrtuľníkov, 281 lietadiel, 1649 dronov, 653 striel s plochou dráhou letu, 16 lodí a 174 kusov špeciálnej techniky.

Počas soboty zaznamenali ruskí okupanti najväčšie straty v smere na Bachmut a Lyman, uviedol generálny štáb.

13:50 V ZAES začali inštalovať ochrannú kupolu, tvrdí proruský predstaviteľ 

V areály Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) sa začala inštalácia ochrannej kupoly nad tamojšími skladmi použitého paliva. Oznámil to predstaviteľ Ruskom dosadenej oblastnej správy Vladimir Rogov, informuje TASR podľa nedeľňajšej správy denníka The Guardian.

Podľa Rogova kupola ochráni sklad pred úlomkami delostreleckých granátov a improvizovaných výbušných zariadení zhadzovaných dronmi, píše agentúra AP.

Záporožskú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny obsadili v prvých týždňov invázie ruské vojská a v jej blízkosti dochádza opakovane k ostreľovaniu. Jej šesť reaktorov je preto vypnutých už niekoľko mesiacov.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) nedávno oznámila, že do ZAES vyšle bezpečnostných expertov, aby sa zabránilo vzniku akejkoľvek jadrovej nehody. Tento dozorný orgán Organizácie Spojených národov pritom do elektrárne už vyslal svoju stálu misiu.  

9:20 Pozrite si súhrn informácií o situácii na Ukrajine, ktorý poskytuje britské ministerstvo obrany: 

8:30 Z Odesy vyplávali štyri lode s ukrajinskou pšenicou, smerujú do Ázie

Dovedna štyri lode so 145-tisíc tonami pšenice v rámci iniciatívy „Grain from Ukraine“ vyplávali z ukrajinského prístavu v Odese a smerujú do Ázie. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo infraštruktúry.

Medzi spomenutými štyrmi plavidlami sa nachádza aj loď so 71-tisíc tonami pšenice smerujúca do Indonézie. Podľa ministerstva je momentálne v štádiu vybavovania 23 plavidiel, ktoré prepravujú 734-tisíc ton ukrajinských poľnohospodárskych produktov.

V Spoločnom koordinačnom centre v Istanbule čaká na kontrolu 92 plavidiel. Podľa ukrajinského ministerstva infraštruktúry lode „umelo“ zdržiavajú ruskí predstavitelia. „Táto situácia obmedzuje činnosť ukrajinských prístavov a spôsobuje spomalenie exportu produktov o minimálne tri milióny ton mesačne,“ uvádza ministerstvo.

Napriek tomu od augusta odišlo z ukrajinských prístavov približne 14 miliónov ton ukrajinských poľnohospodárskych produktov na dovedna 558 lodiach.

Informácie z predchádzajúceho dňa (17.12.2022):

19:00 Spoločnosť Ukrenerho ukončila núdzový režim

Ukrajinský štátny prevádzkovateľ elektrickej siete Ukrenerho ukončil „núdzový režim“ vyhlásený v piatok po ďalšej vlne ruských útokov na energetickú infraštruktúru krajiny. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti na Facebooku.

V stanovisku uviedla, že ukrajinský energetický systém pokračuje v obnove po piatkových útokoch a energetický deficit je „stále významný“. Všetky regionálne energetické spoločnosti varovala pred možnými limitmi.

„Tepelné elektrárne postupne obnovujú svoju činnosť, vodné elektrárne pokračujú v prevádzke podľa harmonogramu. Na energetických zariadeniach poškodených ostreľovaním sú vykonávané núdzové opravy,“ uviedla spoločnosť Ukrenerho.

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko v piatok uviedol, že pri najnovšej vlne útokov bolo poškodených deväť zariadení na výrobu elektriny. Nešpecifikoval, na ktorých miestach to bolo.

17:30 Šéf polície potvrdil, že v jeho kancelárii vybuchol granátomet z Ukrajiny

Šéf poľskej polície Jaroslaw Szymczyk potvrdil v sobotu, že v jeho kancelárii vybuchol v stredu granátomet, ktorý dostal ako darček počas návštevy Ukrajiny. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Poľské ministerstvo vnútra a prokuratúra nepotvrdili správy poľských médií, že stredajšiu explóziu v budove policajného riaditeľstva vo Varšave, spôsobil granátomet. Prokuratúra len uviedla, že výbuch, v dôsledku ktorého bol Szymczyk hospitalizovaný, vyšetruje.

Szymczyk pre poľskú rozhlasovú stanicu RMF FM potvrdil, že výbuch spôsobil jeden z granátometov, ktoré dostal na Ukrajine. „K výbuchu prišlo, keď som hýbal s použitými granátometmi, ktoré boli darom od Ukrajincov,“ uviedol Szymczyk s tým, že chcel dať granátomety do vzpriamenej polohy.

RMF FM s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z poľskej delegácie, ktorá navštívila Ukrajinu, uviedol, že Szymczyk dostal dva granátomety počas návštevy ukrajinskej Štátnej pohotovostnej služby a polície.

Ukrajinskí predstavitelia poľskú delegáciu uistili, že granátomety nie sú nabité a delegácie ich autom odviezla do Varšavy, kde ich nechala v zadnej miestnosti Szymczykovej kancelárie, uviedol pre RMF FM spomínaný zdroj.

Reuters uvádza, že nedokázal nezávisle overiť, či sa udalosť stala tak, ako ju poľská rozhlasová stanica opisuje, keďže na jej žiadosti o komentár žiadna zo zainteresovaných strán neodpovedala.

12:50 Vo viacerých častiach Ukrajiny sa rozozvučali sirény leteckého poplachu 

Sirény varujúce pred vzdušným útokom sa v sobotu rozozneli vo viacerých častiach Ukrajiny vrátane hlavného mesta Kyjev. Deje sa tak len jeden deň po rozsiahlom ruskom útoku na objekty kritickej infraštruktúry. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na miestnych predstaviteľov.

„Prosím choďte do úkrytov,“ uviedla na sociálnej sieti Telegram vojenská správa Kyjeva. Podľa denníka The Guardian sa sirény ozvali aj v Ľvove a vo Volynskej oblasti na západe Ukrajiny či v Mykolajive.

Bieloruský projekt Hajun, ktorý monitoruje vojenské aktivity v Bielorusku, na sociálnych sieťach uviedol, že nad Bieloruskom bolo spozorovaných niekoľko ruských lietadiel smerujúcich na sever Ukrajiny.

Reuters upozorňuje, že dané informácie nedokázal nezávisle overiť.

12:10 Wagnerova skupina popravila najmenej desať žoldnierov za to, že odmietli bojovať

Ruská štátom kontrolovaná Wagnerova skupina popravila najmenej desať svojich žoldnierov za to, že odmietli bojovať na Ukrajine. Pre ruský investigatívny web The Insider to povedal jeden z predstaviteľov skupiny Andrej Medvedev. Poznamenal, že bol osobne prítomný pri niekoľkých vraždách.

Wagnerova skupina bola obvinená z porušovania ľudských práv vrátane mučenia a mimosúdnych popráv na Ukrajine, v Sýrii, Líbyi, Stredoafrickej republike, Sudáne a Mozambiku. Dlhodobo sa tiež šíria správy, že pomohla destabilizovať politickú scénu v prospech Ruska v najmenej šiestich afrických krajinách vrátane Stredoafrickej republiky, Sudánu a Burkiny Faso. To malo za následok tisíce mŕtvych a približne dva milióny vysídlených ľudí.

Poslanci Európskeho parlamentu z rôznych strán nedávno vyzvali Európsku úniu, aby zaradila Wagnerovu skupinu na zoznam teroristických organizácií.

11:00 Spod trosiek budovy v meste Kryvyj Rih vytiahli telo dieťaťa

Záchranné zložky pri sobotňajšom pátraní po tých, ktorí prežili ruský raketový útok, vytiahli z trosiek zasiahnutej obytnej budovy v ukrajinskom meste Kryvyj Rih telo rok a pol ročného chlapca. TASR správu prevzala z agentúry AP. 

Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko na sociálnej sieti Telegram napísal, že záchranári vytiahli telo  chlapca spod trosiek domu zničeného ruskou raketou. Celkovo tak pri piatkovom útoku zahynuli štyria ľudia a ďalších 13 bolo zranených, informovali úrady.

Rezničenko povedal, že útoky pokračovali aj cez noc, pričom poškodili elektrické vedenie a domy v mestách Nikopol a Marhanec,  ktoré sa nachádzajú neďaleko Záporožskej jadrovej elektrárne.

Ukrajina bola v piatok opäť vystavená masívnym, raketovým útokom z Ruska. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v sobotu ráno informoval, že na ukrajinskú infraštruktúru bolo vypálených celkovo 98 rakiet. Koľko rakiet zastavila protivzdušná obrana, však ukrajinská armáda neuviedla. Útoky sa sústredili najmä na Kyjevskú, Charkovskú a Záporožskú oblasť.

Kyjevské úrady hlásili, že protivzdušná obrana v piatok zostrelila 37 zo 40 rakiet, ktoré prenikli do vzdušného priestoru mesta.

10:30 Rusko sťahuje niektoré sily z Kachovky a Novej Kachovky v Chersonskej oblasti

Rusko presúva jednotky a sťahuje časť svojich vojakov z Kachovky a Novej Kachovky v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Tu si môžete pozrieť straty ruskej strany: 

Okupanti sa podľa generálneho štábu stiahli do osady Nyžni Sirohozy, ktorá sa nachádza hlbšie na východ v Rusmi okupovanej časti Chersonskej oblasti.

Kachovka a Nová Kachovka sa nachádzajú na ľavom brehu rieky Dnipro, necelých 100 kilometrov východne od Chersonu. Vodná elektráreň Kachovka sa nachádza v Novej Kachovke a bola pravdepodobne čiastočne vyhodená do vzduchu ruskými silami počas ukrajinskej protiofenzívy na oslobodenie Chersonu.

Medzi miestnymi obyvateľmi ruskí vojaci šírili informáciu, že ruské vojská do konca roka opustia Kachovku, a kolaborantom ponúkajú presun na okupovaný ukrajinský polostrov Krym.

9:00 Nad Odesou ráno zostrelili dve ruské rakety

Ukrajinské vzdušné sily zostrelili v sobotu ráno nad Odesou dve ruské rakety Oniks. Na Facebooku o tom informovalo veliteľstvo ukrajinskej armády na juhu krajiny. To uviedlo, že rakety boli odpálené z raketového systému pobrežnej obrany na Rusmi okupovanom polostrove Krym. Zatiaľ neboli zverejnené žiadne ďalšie informácie o útoku. Krátko predtým sa na Telegrame objavili správy, že v Odese bolo počuť výbuchy.

7:00 Šmyhaľ: Ukrajina potrebuje ešte tisícky silných generátorov, aby zvládla zimu 

Ukrajinským podnikom sa podarilo doviezť už viac ako pol milióna generátorov, podľa piatkových slov ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa sú však potrebné tisícky ďalších, a to väčších a výkonnejších, aby sa Ukrajine podarilo prekonať zimu. Informuje o tom spravodajská stanica Sky News.

Ukrajina trpí už od októbra v dôsledku ruských útokov čoraz častejšími výpadkami či obmedzeniami dodávok prúdu. 

Šmyhaľ na piatkovom zasadnutí vlády uviedol, že Ukrajina bude potrebovať na zvládnutie zimy viac generátorov. Malí aj strední ukrajinskí podnikatelia už do krajiny doviezli 500-tisíc malých generátorov. Na to, aby Ukrajina prekonala zimu, však bude podľa jeho slov potrebných ešte približne 17.000 silnejších, respektíve výkonnejších generátorov. „Dúfame, že časť z týchto potrieb pokryjeme s pomocou našich partnerov,“ dodal premiér.

Informácie z predchádzajúceho dňa (16.12.2022):

19:00 Rusi v piatok odpálili 76 rakiet, až 60 zlikvidovala ukrajinská protivzdušná obrana

Počas piatkového ruského útoku na Ukrajinu bolo odpálených 76 rakiet. Ako referuje web Kyiv Independent, ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podarilo zneškodniť 60 rakiet.

Ukrajinské letectvo predtým v priebehu dňa prostredníctvom svojho hovorcu Jurija Ihnata informovalo, že po prvý raz v priebehu vojny okupanti použili strategické bombardéry. Tie vyštartovali z leteckej základne Engels, ako aj zo severnej časti Kaspického mora. Viacero ruských lietadiel podľa ukrajinskej armády v piatok použilo aj bieloruský vzdušný priestor.

18:00 Kyjevské metro po ďalšej vlne ruských útokov nepremáva, stanice slúžia ako kryty

Po ďalšej vlne raketových útokov na územie Ukrajiny, ktoré v piatok podnikla ruská armáda, zostane metro v Kyjeve po zvyšok dňa zatvorené, keďže jeho stanice slúžia ako kryty pre obyvateľstvo. Informovala o tom na svojom webe televízia CNN.

Technická správa kyjevského metra vysvetlila, že metro nepremáva pre výpadky v dodávkach elektrickej energie, ktoré nastali po ďalších útokoch ruskej armády na energetickú infraštruktúru na Ukrajine. Súpravy sú odstavené na staniciach metra, aby sa v prípade potreby ľudia zostupujúci do krytu mohli nájsť útočisko nielen na stanici, ale aj vo vagónoch. 

K odstávkam dodávok elektrickej energie došlo podľa CNN v celej Kyjevskej oblasti. "Nemocnice a kritická infraštruktúra fungujú na generátory," povedal šéf vojensko-civilnej správy Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba. Ubezpečil, že prioritou je obnoviť dodávky vody a tepla.

 Vo svojom statuse na platforme Telegrame Kuleba spresnil, že "v dôsledku masívneho útoku bol poškodený objekt kritickej infraštruktúry a deväť súkromných domov v rôznych okresoch" Kyjevskej oblasti. Dodal, že jedna osoba bola vážne zranená.

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

Spoločnosť Ukrenerho vyhlásila núdzový stav z dôvodu neschopnosti zabezpečiť elektrinu aspoň 50 percentám odberateľov. Úplne bez prúdu sa ocitli Kyjev, Charkov a Kirovohradská oblasť, informovala britská stanica BBC.

17:00 Moskva údajne z Krymu odváža odsúdených obyvateľov do Ruska

Obyvateľov Krymu, ktorí boli stíhaní a odsúdení za trestné činy, údajne prevážajú do trestaneckých kolónií v Rusku. Informuje o tom v piatok stanica Sky News citujúc zo správ ukrajinského mediálneho projektu Graty.

Jeden dôchodca bol údajne odsúdený na dva roky v kolónii v Dagestane za znesvätenie pohrebiska ruského vojaka, uvádza zmienené médium na platforme Telegram. Iný obyvateľ Krymu má stráviť 2,5 roka v nemenovanej ruskej kolónii za distribúciu protivojnových letákov.

Dosiaľ sa podľa portálu Graty vie o prinajmenšom siedmich Krymčanoch, ktorí boli poslaní do kolónií v Rusku. Sky News podotýka, že tieto informácie nedokázala nezávisle overiť.

Ako pokračuje TASR, Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym na základe výsledkov sporného referenda, ktoré sa uskutočnilo 16. marca 2014. Za jeho pripojenie k Rusku hlasovalo 96,77 percenta účastníkov plebiscitu. Ukrajina ani Západ výsledky tohto referenda neuznávajú a Krym považujú naďalej za súčasť Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin svojho času na margo anexie Krymu povedal, že jej zámerom je chrániť etnických Rusov pred "krajne pravicovými extrémistami"

14:40 Ukrajina zneškodnila takmer všetky rakety vystrelené na Kyjev

Kyjevské úrady v piatok oznámili, že ukrajinské hlavné mesto sa ubránilo "jednému z najväčších raketových útokov" od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu spred takmer desiatich mesiacov. Kyjevské úrady hlásili, že protivzdušná obrana zostrelila dopoludnia takmer všetky rakety, ktoré prenikli do vzdušného priestoru mesta. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

Kyjevská radnica spresnila, že zachytených a zneškodnených bolo 37 z "približne 40" ruských rakiet. Jeden človek utrpel zranenia. Podľa ukrajinských predstaviteľov podnikli ruské ozbrojené sily v piatok najmenej 60 raketových útokov po celej Ukrajine.

Explózie boli hlásené v najmenej štyroch mestách. Najmenej dvaja ľudia zahynuli, keď útok zasiahol obytnú budovu v Kryvom Rihu v strednej časti Ukrajiny. V tomto rodnom meste ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ruská raketa zničila vchod spomínanej obytnej budovy. Spôsobila aj zranenia najmenej piatim ľuďom vrátane dvoch detí a všetkých previezli do nemocníc, oznámil gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko.

Dodávky elektriny a vody boli prerušené v Kyjeve a Charkove, druhom najväčšom ukrajinskom meste. Tisíce ľudí utekali do staníc metra, ktoré poskytujú úkryt hlboko pod zemou. Dunivé výbuchy a paľba systémov protivzdušnej obrany sa ozývali aj v meste Záporožie na juhovýchode Ukrajiny. 

Pred novým úderom ruských rakiet varovali aj v piatok výstražné sirény. Takéto útoky na Ukrajinu podniká Rusko občasne od polovice októbra.

13:00 Rusko začalo kopať na Kryme zákopy, pripravuje sa na príchod ukrajinskej armády

Ruskí vojaci kopú na okupovanom Krymskom polostrove zákopy a budujú opevnenia, informovala ukrajinská vojenská tajná služba. TASR prevzala v piatok správu z portálu britskej televízie Sky News.

Rusko buduje obranu, pretože sa pripravuje na príchod ukrajinských vojakov, uviedla ukrajinská vojenská tajná služba. „Okupanti na dočasne obsadenom Kryme sa pripravujú na vylodenie ukrajinských vojakov,“ oznámila tajná služba Kyjeva a spresnila: 

 „Popri pobreží neďaleko dediny Moločne (Sakský rajón) vytvárajú mínové polia a zákopy.“ 

 Ukrajinská tajná služba tiež hlásila, že ruskí vojaci kladú na Kryme aj takzvané „dračie zuby“, ktoré majú spomaliť pohyb ťažkých vozidiel.

Ukrajina v októbri uviedla, že jej vojaci budú na Kryme do konca nasledujúceho roka. Toto ukrajinské územie okupuje Rusko od roku 2014, ale Ukrajina teraz dúfa, že odtiaľ nepriateľa vytlačí – hoci pre ukrajinské ozbrojené sily to bude náročná úloha, domnieva sa Sky News.

12:00 Rusko dnes vystrelilo na Ukrajinu vyše 60 rakiet

Viac ako 60 rakiet vystrelili v piatok ruské sily na Ukrajinu, oznámila ukrajinská armáda. Najmenej dvaja ľudia zahynuli pri zásahu obytnej budovy v meste Kryvyj Rih, pričom v dvoch najväčších mestách krajiny, Kyjeve a Charkove, nová vlna útokov narušila dodávky elektriny a vody. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AP a denníka The Guardian.

Hovorca ukrajinských vzdušných síl podplukovník Jurij Ihnat vo verejnoprávnej televízii povedal, že ruské sily odpálili riadené strely z pozícií v Čiernom mori. Použili tiež bombardéry v snahe "odpútať pozornosť protileteckej obrany". Nie je jasné, koľko rakiet sa ukrajinskej armáde podarilo zostreliť.

V Kryvom Rihu, rodnom meste ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ruská raketa dopadla na obytnú budovu a zničila jej vchod. O život prišli dvaja ľudia a najmenej piatich zranených vrátane dvoch detí previezli so zraneniami do nemocníc, oznámil gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. Na mesto Záporožie na juhovýchode krajiny podľa oblastnej správy odpálili približne 18 rakiet.

Kyjev, 16.december 2022SITA/Ukrainian Emergency Service via AP PhotoKyjev, 16.december 2022

Výpadky prúdu hlásili aj na viacerých úsekoch železníc v strednej a vo východnej časti Ukrajiny. Prevádzku vlakov zabezpečili pomocou záložných dieselových lokomotív, uviedla štátna železničná spoločnosť.

10:00 Ruské rakety opäť mieria na kritickú infraštruktúru

Z Ukrajiny v piatok opäť hlásia ruské raketové útoky zamerané na kritickú infraštruktúru. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na regionálnych predstaviteľov.

Starosta Kyjiva Vitalij Kličko najprv informoval o explóziách v Desnianskom obvode. Z metropoly tiež neskôr prišli správy o tom, že v celom meste boli zasiahnuté dodávky vody a pozastavili dopravu v metre. Kličko vyzval obyvateľov, aby sa zásobili vodou.

Reportéri CNN v hlavnom meste Ukrajiny hlásili výbuchy, pričom tiež videli a počuli rakety i ukrajinský systém protivzdušnej obrany.

V Charkive na severovýchode krajiny podľa šéfa oblastnej vojenskej správy Oleha Synjehubova zasiahli „zariadenia kritickej infraštruktúry“ v okrese Čuhujiv.

Zásahy hlásia aj z mesta Kryvyj Rih, kde medzičasom zaznamenali dve obete. Raketové útoky podľa CNN v piatok hlásili aj Odesa, Poltava, Žytomyr a Sumy. Z veľkých ukrajinských miest sú odrezané od elektrickej energie Charkiv a Poltava.

Ľudia sa schvovávajú v stanici metra počas raketového útoku v Kyjeve,16. decembra 2022SITA/AP Photo/Efrem LukatskyĽudia sa schvovávajú v stanici metra počas raketového útoku v Kyjeve,16. decembra 2022

Ukrajinské úrady taktiež hlásia výpadky elektriny na železniciach, predovšetkým vo východnej a centrálnej časti krajiny. Dodali však, že vlaky budú naďalej premávať so záložnými dieselovými rušňami.

Zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko v piatok ráno prostredníctvom komunikačnej platformy Telegram upozornil obyvateľov, aby neignorovali letecký poplach a zostali v krytoch.

Rusko od októbra opakovane útočí na energetickú a civilnú infraštruktúru na Ukrajine, čím vyvoláva v mrazivej zime výpadky energií.

8:00 Nemecko dodá Ukrajine ďalšie rakety pre systémy protivzdušnej obrany

Nemecká vláda vo štvrtok oznámila, že Ukrajine dodá ďalšiu muníciu pre systémy protivzdušnej obrany IRIS-T, ktoré Berlín poskytol Kyjevu na obranu pred ruskou agresiou. TASR o tom informuje podľa správy britského denníka The Guardian.

Nemecko dodalo Ukrajine za uplynulý týždeň 34 sanitiek, 12 obrnených vyslobodzovacích vozidiel a tiež 78.500 nábojov pre granátomety a delostrelectvo.

Nemecké veľvyslanectvo v Kyjeve v sobotu uviedlo, že nemecká Spolková agentúra pre technickú pomoc (THW) poskytne Ukrajine 470 elektrických generátorov v hodnote 19,5 milióna eur. 

Ruská invázia na Ukrajinu spôsobila obrat v obrannej politike Nemecka. Spolkový kancelár Olaf Scholz v septembri ohlásil 100-miliardový fond na modernizáciu ozbrojených síl Nemecka a prisľúbil, že Bundeswehr sa stane "najlepšie vyzbrojenou" armádou v Európe.

Správy z predchádzajúceho dňa 15.12.2022:

21:00 Lídri EÚ schválili pôžičku vo výške 18 miliárd eur pre Ukrajinu

Európski lídri dokázali na štvrtkovom samite v Bruseli prekonať rozpory a súhlasili s poskytnutím balíka makrofinančnej pomoci v hodnote 18 miliárd eur Ukrajine v roku 2023. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter to oznámil Rikard Jozwiak z Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL). „Biely dym z Európskej rady - boli schválené štyri ekonomické a finančné balíčky - 18 miliárd pre Ukrajinu, dva balíčky pre Maďarsko a plán na minimálnu korporátnu daň,“ napísal Jozwiak.

Európska komisia 9. novembra navrhla bezprecedentný balík na podporu Ukrajiny vo výške 18 miliárd eur. Túto pomoc by mali poskytnúť vo forme zvýhodnených úverov, ktoré sa budú vyplácať v pravidelných splátkach od roku 2023. Tento návrh však museli upraviť po tom, ako ho Maďarsko vetovalo. To si napokon s Bruselom dohodlo uvoľnenie časti zablokovaných prostriedkov a v pondelok svoje veto stiahlo. Následne však zase veto oznámila Varšava, pričom podľa Ukrajinskej pravdy zatiaľ nie je jasné, ako ju presvedčili, aby ho stiahla.

19:00 Ukrajina vylúčila prímerie počas vianočných sviatkov 

Zástupca náčelníka ukrajinského generálneho štábu Olexij Hromov na štvrtkovej tlačovej konferencii vylúčil, že by v období nového roku a pravoslávnych vianočných sviatkov malo nastať medzi Kyjevom a Moskvou prímerie. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Hromov povedal, že zo strany Kyjeva dôjde k úplnému pokoju zbraní až vtedy, keď na území Ukrajiny nebudú nijaké ruské okupačné sily. Zároveň poznamenal, že situácia na fronte sa v týchto dňoch „podstatne nezmenila“.

Rusko je podľa neho pripravené na dlhé trvanie vojny a naďalej chce ovládnuť celú Ukrajinu a zabrániť jej v integrácii do euroatlantických štruktúr. „Kremeľ... sa snaží tento konflikt zmeniť na dlhotrvajúcu ozbrojenú konfrontáciu,“ cituje Hromova agentúra Reuters.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu uviedol, že Moskva nedostala od Kyjeva žiadne návrhy na zastavenie bojov na Ukrajine počas nadchádzajúceho sviatočného obdobia. Kremeľ už v utorok odmietol žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o prímerie, ktorá zahŕňala stiahnutie ruských vojsk.  

17:15 Kyjev dostal od USA 130 generátorov na posilnenie energetickej infraštruktúry

Ukrajinská metropola Kyjev dostala od Spojených štátov štyri bagre a 130 generátorov, ktoré majú pomôcť posilniť tamojšiu infraštruktúru a rozsiahly energetický deficit, ktorému Ukrajina čelí v dôsledku ruských útokov. TASR správu prevzala vo štvrtok zo stanice CNN.

Ako uviedol starosta ukrajinského hlavného mesta Vitalij Kličko na platforme Telegram, Kyjev bezplatne „dostal od americkej vlády stroje a generátory na prevádzku kotolní a staníc tepla“. Cieľom je pomôcť obnoviť energetickú infraštruktúru krajiny.

Generátory boli odoslané do kotolní, kombinovaných výrobní tepla a elektrickej energie a do zásobovacích staníc tepla. Bagre už boli doručené a čoskoro budú uvedené do prevádzky, poznamenal Kličko s tým, že nové vybavenie umožní tamojším úradom „rýchlo a účinne vykonávať výkopové práce, a urýchli tak priebeh núdzových prác“.             

Podľa kyjevského starostu bolo tento rok nahradených 11 kilometrov tepelných sietí, ktoré zničili ruské raketové útoky.

14:00 Vysoký komisár OSN podrobne opísal prípady stoviek hromadných vrážd na Ukrajine 

Iba počas prvých týždňov rozsiahlej ruskej invázie boli na Ukrajine zabité stovky civilistov, vyhlásil vo štvrtok vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. Podľa neho zdokumentované prípady vrážd môžu predstavovať vojnové zločiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.  Türk na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva uviedol, že od 24. februára do 6. apríla jeho úrad zdokumentoval popravených a zabitých 441 civilistov len v troch regiónoch Ukrajiny. 

Vysoký komisár spresnil, že v tomto časovom období boli v 102 dedinách a mestách v Kyjevskej, Černihivskej a Sumskej oblasti zdokumentované priame zabitia 341 mužov, 72 žien, 20 chlapcov a ôsmich dievčat.

„Skutočný počet bude pravdepodobne podstatne vyšší, keďže pracujeme na potvrdení ďalších 198 údajných zabití v týchto oblastiach,“ povedal vysoký komisár OSN pri predložení správy svojho úradu. 

„V niektorých prípadoch ruskí vojaci popravovali civilistov v provizórnych väzniciach,“ povedal. „Ďalší boli po bezpečnostných kontrolách na mieste popravení – vo svojich domoch, na dvoroch či vo dverách –, aj keď obeť jasne preukázala, že nie je hrozbou, napríklad ukázaním rúk vo vzduchu,“ dodal. 

Muži a chlapci tvorili 88 percent všetkých obetí hromadných popráv uvedených v správe. 

Okrem takýchto popráv podľa Türka ruské obrnené vozidlá a tanky strieľali aj na obytné budovy a zabíjali civilistov v ich príbytkoch. Niektorých ľudí podľa neho zrazili na ceste. 

V ukrajinskom meste Buča pri metropole Kyjev po stiahnutí ruskej armády objavili stovky tiel. Türk uviedol, že jeho úrad v období od 4. do 30. marca na mieste zdokumentoval 73 zabitých civilistov vrátane troch detí. V procese potvrdzovania je podľa neho ďalších 105 údajne zabitých civilistov. 

Aj po skúmanom období, ktoré správa uvádza, Türkov tím pokračoval v dokumentovaní pokračujúcich hrubých porušovaní práv civilistov aj bojovníkov vrátane svojvoľného zadržiavania, násilných zmiznutí, mučenia a sexuálneho násilia.

13:20 Cherson je po ostreľovaní bez elektriny

Juhoukrajinské mesto Cherson, z ktorého sa začiatkom novembra stiahli ruskí vojaci, je v týchto chvíľach bez elektriny v dôsledku ruského ostreľovania. Oznámil to vo štvrtok gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč. Informuje o tom TASR na základe správy britského denníka The Guardian.

Pri štvrtkovom ostreľovaní prišli o život najmenej dve osoby.

11:50 Pri ostreľovaní Chersonu zahynuli dvaja ľudia

Dvaja ľudia prišli vo štvrtok o život pri ruskom ostreľovaní nedávno oslobodeného mesta Cherson na juhu Ukrajiny. Uviedol to zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Nepriateľ opäť zasiahol centrum mesta. Sto metrov od administratívnej budovy Chersonskej oblasti... Existujú informácie o dvoch zabitých. Na mieste sú záchranné zložky,“ oznámil Tymošenko na sociálnych sieťach.

Ruské jednotky sa z Chersonu stiahli v novembri. Odvtedy sa mesto bežne stáva terčom ostreľovania.

8:00 Kremeľ tvrdí, že patrioty dodané na Ukrajinu by boli legitímnym terčom útokov 

Ak by Spojené štáty poskytli Ukrajine dodávky systémov protivzdušnej obrany Patriot, raketové batérie tohto systému by sa stali legitímnym cieľom útokov ruských síl. V stredu to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého cituje stanica CNN.

CNN v utorok s odvolaním sa na troch amerických predstaviteľov informovala, že Spojené štáty sú pripravené schváliť dodávku systémov Patriot na Ukrajinu. Upozornili na to, že konečné rozhodnutie vo veci ešte nepadlo, ale mohlo by byť prijaté v priebehu tohto týždňa.

Na otázku CNN, či Peskov zastáva rovnaký názor ako bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý konštatoval, že patrioty dodané Kyjevu „by boli okamžite legitímnym cieľom našich ozbrojených síl“, hovorca Kremľa uviedol „samozrejme“.

Dodal ale, že túto záležitosť zatiaľ nechce komentovať, nakoľko ide len o medializované správy, a Washington zatiaľ neprijal konečné rozhodnutie.

7:50 Protikorupčný súd skonfiškoval všetok majetok exprezidenta Janukovyča 

Najvyšší protikorupčný súd Ukrajiny (VAKS) skonfiškoval v prospech štátu všetok majetok bývalého prezidenta Viktora Janukovyča vrátane jeho niekdajšej luxusnej rezidencie pri Kyjeve. TASR o tom informuje s odvolaním sa na stredajšie oznámenie zverejnené na stránke súdu. 

O konfiškáciu majetku exprezidenta, ktorý po vypuknutí ukrajinskej revolúcie z roku 2014 ušiel do Ruska, požiadalo ministerstvo spravodlivosti v Kyjeve. Janukovyčovi právnici avizovali, že sa voči vynesenému verdiktu  odvolajú. 

Trojica sudcov VAKS rozhodla o tom, že v prospech ukrajinského štátu prepadne bývalá Janukovyčova luxusná rezidencia Mežyhiria pri Kyjeve, hotelový a reštauračný areál v obci Sucholuččia, byt v severnej časti Kyjeva, ako aj viacero áut a parkovacích miest. 

Na základe súdneho príkazu bolo Janukovyčovi zhabaných aj 31 miliónov ukrajinských hrivien (800.000 eur) a takmer 85-tisíc amerických dolárov uložených na bankových účtoch, ako aj majetkové podiely v dvoch spoločnostiach. 

Exprezidentovi bolo skonfiškovaných aj 537 predmetov umeleckej a historickej hodnoty vrátane obrazov, ikon, kníh, starožitného nábytku, hodín, váz, mečov, strelných zbraní a jedného kanónu z 19. storočia. Ich celková hodnota sa odhaduje na viac než 18,7 milióna eur. 

Informácie z predchádzajúceho dňa (14.12.2022):

19:20 Časť mesta Berďansk zostala bez elektriny kvôli „sabotérom

Ruskými silami okupované juhoukrajinské mesto Berďansk zostalo bez dodávok elektriny pre viac než 100.000 odberateľov po tom, čo ukrajinskí "sabotéri" vyhodili do vzduchu tamojšiu trafostanicu, oznámil Moskvou dosadený šéf samosprávy Alexandr Saulenko. TASR správu prevzala zo stanice CNN.

Ako spresnil, k výbuchu trafostanice došlo ešte v utorok večer. Výbušné zariadenie bolo podľa Saulenka nastražené. Berďansk leží v Záporožskej oblasti na pobreží Azovského mora. 

V pondelok v noci sa v Melitopole, ktorý sa nachádza v tej istej oblasti, stal terčom útoku most kľúčový pre zásobovanie ruských ozbrojených síl. Útoky Kyjeva hlboko na okupovanom území v Záporožskej oblasti sa za uplynulé týždne zintenzívnili, čo zaznamenal aj americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Jeden z ruských vojenských blogerov tento týždeň konštatoval, že taktika Ukrajincov v Záporožskej oblasti pripomína útoky na ruské sily v Chersone predtým, ako sa odtiaľ v novembri stiahli.

17:00 Kremeľ musí pochopiť, že nijaké ukrajinské územia nie sú súčasťou Ruska, vyhlásil Podoľak

Ruský prezident Vladimir Putin a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov musia prijať „novú skutočnosť“, že štyri nezákonne okupované ukrajinské územia nikdy nebudú súčasťou Ruskej federácie. V stredu to na sociálnej sieti uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, informuje TASR podľa správy britského denníka The Guardian.

„Pre Rusko (najmä pre Putina a Peskova) je nevyhnutné prijať 'novú skutočnosť'. Súčasťou Ruska nie sú žiadne ukrajinské územia, ktoré Rusko 'navždy' ukradlo,“ napísal Podoľak na Twitteri.

Podoľak tak reagoval na utorkové vyjadrenie kremeľského hovorcu, že Ukrajina musí akceptovať novú „skutočnosť“, podľa ktorej má Rusko štyri „nové subjekty“. Narážal tým na septembrovú anexiu Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, pričom ani jednu z nich nemalo Rusko v tom čase pod kontrolou. Peskov tiež odmietol žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o prímerie, ktorá zahŕňala stiahnutie ruských vojsk z Ukrajiny.

Peskov v stredu povedal, že Kremeľ nedostal od Kyjeva nijaké návrhy na zastavenie bojov na Ukrajine počas nadchádzajúceho sviatočného obdobia. „Nie, od nikoho neprišli žiadne návrhy a takáto téma nie je na stole,“ uviedol.

16:00 Ruské ostreľovanie zasiahlo budovu regionálnej správy v Chersone

Pri stredajšom ostreľovaní oslobodeného ukrajinského mesta Cherson zasiahli ruskí okupanti budovu regionálnej správy. Útok nastal približne o 11:00 miestneho času. Ako referuje spravodajský web CNN s odvolaním sa na vyhlásenie Kyryla Tymošenka, zástupcu šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta, Rusi vystrelili na centrum Chersonu viacero rakiet.

„Strely zasiahli budovu regionálnej vojenskej správy v Chersonskej oblasti. Poškodené boli dve poschodia,“ napísal Tymošenko na Telegrame, pričom dodal, že pri útoku neboli žiadne obete na životoch. Gubernátor oblasti Jaroslav Januševyč vyhlásil, že deň predtým bol Cherson terčom ostreľovania dovedna 42-krát. Cieľom bol aj jachtársky klub, vysoká škola či obytné budovy. O život prišla jedna osoba a ďalšia utrpela zranenia.

13:30 V rámci výmeny väzňov s Ruskom bolo prepustených 64 Ukrajincov a občan USA

Ukrajina v stredu oznámila, že v rámci najnovšej výmeny zajatcov s ruskými silami dosiahla prepustenie 64 ukrajinských vojakov, ako aj jedného občana USA. Medzi prepustenými vojakmi sú aj dôstojníci. TASR správu prevzala z tlačových agentúr DPA a AFP.

„Šesťdesiatštyri vojakov ukrajinských ozbrojených síl, ktorí bojovali v Donecku a Luhansku, pričom sa zúčastnili na obrane mesta Bachmut, sa vracia domov. Podarilo sa tiež oslobodiť jedného občana USA, ktorý pomáhal našim ľuďom – Suediho Murekeziho,“ uviedol šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na Murekeziho právnika uviedla, že muž sa narodil v Rwande a v roku 1994 sa s rodinou presťahoval do Spojených štátov. Advokát ďalej uviedol, že Murekezi pracoval v nočnom klube v juhoukrajinskom meste Cherson a poprel, že by jeho klient bol bojovníkom.

Podľa ukrajinského koordinačného štábu pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami bol tento občan USA zadržaný v júni v Chersone za „účasť na proukrajinských zhromaždeniach“. Agentúra TASS uvádza, že muž bol obvinený z podnecovania „etnickej nenávisti“.

Okrem toho boli repatriované i štyri telá. Podľa Kyjeva už bolo vymenených viac ako 1400 ukrajinských vojnových zajatcov.

Ruská strana informovala o výmene pravoslávneho kňaza a prevoze tiel dvoch pilotov žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorí boli zabití v bojmi zmietanom meste Bachmut. Či išlo o rovnakú výmenu, nebolo bezprostredne jasné.

9:40 Ukrajinská obrana zostrelila všetky drony útočiace ráno na Kyjev

Ukrajinská vzdušná obrana zostrelila všetkých 13 dronov, ktorými ruská armáda útočila v stredu ráno na Kyjev. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR podľa správ agentúry AFP a televízie CNN.

Zelenskyj uviedol, že deň v Kyjeve sa v stredu začal ruským útokom iránskymi dronmi Šáhid. „Všetkých 13 bolo zostrelených našimi systémami vzdušnej obrany,“ uviedol Zelenskyj vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach

Podľa predbežných informácií boli pri útoku poškodené dve administratívne budovy v kyjevskpm Ševčenkovom obvode, uviedla miestna vojenská samospráva. Podľa mestskej samosprávy boli obe budovy poškodené „troskami dronov“. Zverejnené boli tiež zábery, na ktorých vidieť rozsiahle poškodenú strechu jednej z týchto budov.

Podľa Guardianu sa v Kyjeve tiež po útokoch našli úlomky jedného z dronov, na ktorom bolo napísané „Za Riazaň“, čo je mesto na západe Ruska.  Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba uviedol, že stále platia vydané výstrahy, a vyzval obyvateľov Kyjeva, aby išli do úkrytov, keďže hrozba pretrváva.

SITA/Ukrainian military's Strategic Communications

8:10 V Kyjeve sa ozvali viaceré výbuchy

Kyjevské úrady oznámili, že bola nasadená protivzdušná obrana. V hlavnom meste, okolitej oblasti, ako aj v susednej Žytomyrskej a Vinnickej oblasti zneli podľa svedkov agentúry Reuters asi 20 minút sirény leteckého poplachu. Správy o možných škodách sa zatiaľ neobjavili.

Kličko potvrdil výbuch v Ševčenkivskom obvode v centrálnej časti Kyjeva. Prostredníctvom aplikácie Telegram doplnil, že na miesto vyslali príslušníkov pohotovostných služieb.

8:00 Rusko by mohlo v januári alebo februári spustiť veľkú ofenzívu

Ruské sily by mohli byť schopné spustiť veľkú ofenzívu na Ukrajine do konca januára alebo februára budúceho roka aj napriek opakovaným vojenským porážkam a problémom. Uviedol to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, TASR informuje podľa britského denníka The Guardian.

Moskva už niekoľko týždňov pokračuje v útokoch na civilné ciele, najmä na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. „Myslím si, že potenciál Ruska uskutočniť ofenzívu, možno veľkú ofenzívu, môže byť obnovený niekedy koncom januára, februára. O to sa snažia. A my, samozrejme, robíme všetko možné, aby sme tomu zabránili,“ povedal šéf ukrajinskej diplomacie novinárom v utorok z protileteckého krytu v centre Kyjeva.

Moskva podľa jeho slov stále dúfa, že prelomí obranné línie a prenikne hlbšie na územie Ukrajiny. Odvolal sa na oznámené vojenské odvody v Rusku, výcvik nových brancov a presuny ťažkých zbraní.

Ciele ruského prezidenta Vladimira Putina sa od februárového rozkazu napadnúť Ukrajinu nezmenili, chce dobyť celé jej územie, doplnil Kuleba. Západ preto vyzval, aby nepočúval „prázdne vyhlásenia z Kremľa“, ktorý si neželá mier, ale prestávku v agresii, aby v nej neskôr mohol pokračovať.

Správy z predchádzajúceho dňa 13.12.2022:

21:00 Washington sa chystá schváliť odoslanie systému Patriot Ukrajine

Spojené štáty sa chystajú schváliť odoslanie systému protivzdušnej obrany Patriot Ukrajine. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na troch predstaviteľov, ktorí komunikovali pod podmienkou anonymity. Podľa nich by schválenie mohlo prísť ešte tento týždeň a oznámiť by to mohli už vo štvrtok. Dvaja predstavitelia uviedli, že Patriot by pochádzal zo zásob Pentagonu a presunuli by ho z inej krajiny v zahraničí. Ako prvá o plánoch informovala televízia CNN.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane žiada lídrov zo Západu, aby jeho krajine poskytli pokročilejšie zbrane na pomoc vo vojne s Ruskom. Vojenská pomoc v podobe systému Patriot by podporila druhy obranných systémov, ktoré Západ posiela Kyjivu na odrážanie ruských leteckých útokov, a mohlo by to znamenať eskaláciu vo vojne na Ukrajine, uvádza AP.

Biely dom a Pentagon tvrdia, že poskytnúť Ukrajine dodatočnú protivzdušnú obranu je prioritou a o raketách Patriot sa už nejaký čas uvažuje. Jeden zo zmienených predstaviteľov uviedol, že s prichádzajúcou zimou sa priorita tohto uvažovania zvýšila.

17:10 Ukrajinská armáda pomáha ruským vojakov vzdať sa pomocou dronu 

Velenie ukrajinských ozbrojených síl zverejnilo videonávod v ruštine, ktorý vojakom ruskej armády bojujúcim na Ukrajine radí, ako sa bezpečnejšie vzdať, a to za pomoci bezpilotného lietadla. V utorok o tom informovala britská stanica BBC. 

Video je dostupné aj na účte generálneho štábu ukrajinskej armády na sociálnej sieti Facebook. „Rozhodli sme sa použiť drony, aby bol proces vzdania sa bezpečnejší,“ uvádza sa vo videu.

Vysvetľuje sa v ňom, že ruskí vojaci, ktorí sa rozhodnú vzdať, by mali najprv prostredníctvom platformy Telegram kontaktovať projekt Chcem žiť. Následne dostanú ďalšie pokyny a v prípade potreby im oznámia súradnice miesta a čas príletu kvadrokoptéry.

Na danom mieste a v určenom čase musí ruský vojak nadviazať vizuálny kontakt s dronom, dať ruky hore a nasledovať dron, ktorý ho bude navigovať na miesto stretnutia s vojakmi ukrajinskej armády.

Podľa pravidiel projektu Chcem žiť, ktorý existuje od polovice septembra, ukrajinská strana zajatcom z radov ruskej armády garantuje dodržiavanie Ženevských dohovorov, to znamená tri jedlá denne, lekársku starostlivosť, právnu podporu od medzinárodných organizácií, pravidelnú komunikáciu s príbuznými a možnosť výmeny za vojakov ukrajinských ozbrojených síl, ktorí sú v zajatí v Ruskej federácii.

15:30 Ukrajinci poškodili most v Melitopole, tvrdia proruskí predstavitelia 

Proruskí predstavitelia Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny obvinili v utorok proukrajinské elementy z poškodenia mosta vedúceho do strategicky dôležitého mesta Melitopol, obsadeného Rusmi. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Most v obci Konsťantynivka v oblasti východného predmestia Melitopolu poškodili teroristi,“ uviedol predstaviteľ Ruskom dosadenej oblastnej správy Vladimir Rogov. Dodal, že útok bol vykonaný pomocou výbušnín.

Rogov nešpecifikoval rozsah poškodenia mostu. Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach však vidno, že stredná časť mosta sa zrútila.

Podľa Rogova bol pritom tento most používaný na zásobovanie Ruskom kontrolovaných častí územia v Chersonskej a Záporožskej oblasti. Tie tvoria pre Rusko pozemný koridor k polostrovu Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014. 

K útoku na most prišlo po tom, čo ukrajinskí vojaci počas víkendu zaútočili na Melitopol a otvorili tak nový front, v rámci ktorého sa Ukrajina usiluje dobyť späť územie na juhu. Melitopol je dôležitým dopravným uzlom a je kľúčový pre oslobodenie juhu Ukrajiny. Rusko obsadilo Melitopol krátko po začiatku invázie.            

13:30 Rusko: Vojská nestiahneme, Ukrajina musí akceptovať novú územnú skutočnosť 

Rusko v utorok odmietlo žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o prímerie, ktorá zahŕňala stiahnutie ruských vojsk. Ukrajina podľa Ruska musí akceptovať novú územnú „skutočnosť“, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova nová územná skutočnosť znaená, že Rusko má štyri „nové subjekty“. Nadobudlo ich v septembri anexiou štyroch ukrajinských oblastí, Organizácia spojených národov ju však odsúdila ako nelegálnu. „Bez toho, aby sa bral ohľad na tieto nové skutočnosti, nie je možné dosiahnuť pokrok,“ uviedol Peskov.

Peskov reagoval aj na požiadavky, ktoré Zelenskyj predostrel v pondelok skupine G7. Zahŕňali viac vojenskej pomoci pre Ukrajinu, podporu jej finančnej a energetickej stability a podporu mierového riešenia, ktorého súčasťou je stiahnutie ruských vojsk už začiatkom týchto Vianoc. „To sú tri kroky smerujúce k pokračovaniu vojny,“ vyhlásil Peskov s tým, že o stiahnutí ruských vojsk z Ukrajiny do konca tohto roka nemôže byť reč.

12:10 EÚ sľúbila pomoc Ukrajincom s útrapmi zimy

Šéfka EK uviedla, že v čase, keď teploty na Ukrajine klesli pod nulu a ruské útoky zanechali milióny ľudí bez prístupu k elektrine, kúreniu a vode, EÚ pomôže tým, ktorí to najviac potrebujú.

Von der Leyenová urobila v Paríži tri dôležité oznámenia: pôjde o dodávku elektrických generátorov, zriadenie Centra zdravia a energie rescEU v Poľsku pre všetkých darcov z EÚ a z tretích krajín a nákup miliónov energeticky úsporných žiaroviek. Podľa jej slov EÚ od začiatku ruskej invázie pre Ukrajinu zabezpečila približne 800 elektrických generátorov.

Najnovšia energetická pomoc zahŕňa 400 veľkých generátorov z rezervy rescEU pre 30 nemocnícm po celej krajine, 100 malých a stredných generátorov z Francúzska, 19 generátorov zo Slovenska, 23 generátorov z Nemecka, 52 transformátorov z Lotyška, 252 transformátorov z Litvy a štyri systémy núdzového napájania z Poľska. Okrem toho eurokomisia poskytne 30 miliónov eur na nákup energeticky úsporných svietidiel.

Nový energetický uzol rescEU v Poľsku má uľahčiť prepravu a skladovanie darov tretích strán a pomôcť pri ich doručení na Ukrajinu.

Pomoc EÚ cez mechanizmus civilnej ochrany presahuje rámec generátorov a transformátorov a tvoria ju ističe, elektrické vedenie a káble, opravárenské a údržbárske vybavenie pre energetickú infraštruktúru. 

11:40 Rusko používa proti Ukrajine 40-ročnú muníciu, tvrdí americký predstaviteľ 

Rusko počas takmer desaťmesačnej vojenskej agresie na Ukrajine používa desaťročia starú muníciu s vysokou mierou poruchovosti, pretože vyčerpáva svoje zásoby. Vyhlásil to nemenovaný vysokopostavený vojenský predstaviteľ USA, ktorého v pondelok citovala tlačová agentúra Reuters.

„Čerpajú zo starnúcich zásob munície, čo jasne naznačuje, že sú ochotní používať i staršiu muníciu, z ktorej časť bola pôvodne vyrobená pred viac ako 40 rokmi,“ uviedol vojenský predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity.

Spojené štáty obviňujú Rusko, že so zámerom posilniť svoju palebnú silu sa obracia na Irán a Severnú Kóreu, keďže Moskva vyčerpáva svoje štandardné zásoby munície. Americký predstaviteľ odhaduje, že použiteľné zásoby munície Rusku postačia do začiatku roka 2023, ak sa neuchýli k zahraničným dodávateľom a starším zásobám. Používanie staršej munície je však spojené s rizikami, tvrdí predstaviteľ.

„Inými slovami – nabijete muníciu, držíte si palce a dúfate, že vystrelí, alebo že vybuchne, keď dopadne,“ povedal. 

Podľa amerických a ukrajinských predstaviteľov Irán poskytol Rusku bezpilotné lietadlá na použitie proti Ukrajine.

9:00 Svet musí prehodnotiť jadrovú bezpečnosť, tvrdí ukrajinský minister energetiky

Svet musí „prehodnotiť jadrovú bezpečnosť“ po tom, ako Rusko obsadilo najväčšiu európsku atómovú elektráreň v juhoukrajinskom meste Záporožie. Pred utorkovou konferenciou v Paríži to v rozhovore pre agentúru AFP povedal ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko.

Cieľom medzinárodnej konferencie, ktorú organizuje Francúzsko, je zabezpečiť financovanie obnovy poškodenej infraštruktúry na Ukrajine a posilniť podporu Kyjeva v boji proti ruskej okupácii.

Za uplynulé dva mesiace cielené ruské útoky zničili najmenej 40 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry. Haluščenko preto na konferencii požiada o potrebné zariadenia a finančné prostriedky, aby Ukrajinci zvládli zimu.

V pondelkovom rozhovore Haluščenko povedal, že ruská invázia na Ukrajine „úplne mení naše chápanie jadrovej bezpečnosti“. Ako bod obratu označil práve obsadenie Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES).

ZAES, ktorá sa nachádza na východe Ukrajiny, v marci obsadili ruské jednotky a v jej okolí pokračuje ostreľovanie.

Správy z predchádzajúceho dňa 15.12.2022:

21:00 Lídri EÚ schválili pôžičku vo výške 18 miliárd eur pre Ukrajinu

Európski lídri dokázali na štvrtkovom samite v Bruseli prekonať rozpory a súhlasili s poskytnutím balíka makrofinančnej pomoci v hodnote 18 miliárd eur Ukrajine v roku 2023. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter to oznámil Rikard Jozwiak z Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL). „Biely dym z Európskej rady - boli schválené štyri ekonomické a finančné balíčky - 18 miliárd pre Ukrajinu, dva balíčky pre Maďarsko a plán na minimálnu korporátnu daň,“ napísal Jozwiak.

Európska komisia 9. novembra navrhla bezprecedentný balík na podporu Ukrajiny vo výške 18 miliárd eur. Túto pomoc by mali poskytnúť vo forme zvýhodnených úverov, ktoré sa budú vyplácať v pravidelných splátkach od roku 2023. Tento návrh však museli upraviť po tom, ako ho Maďarsko vetovalo. To si napokon s Bruselom dohodlo uvoľnenie časti zablokovaných prostriedkov a v pondelok svoje veto stiahlo. Následne však zase veto oznámila Varšava, pričom podľa Ukrajinskej pravdy zatiaľ nie je jasné, ako ju presvedčili, aby ho stiahla.

19:00 Ukrajina vylúčila prímerie počas vianočných sviatkov 

Zástupca náčelníka ukrajinského generálneho štábu Olexij Hromov na štvrtkovej tlačovej konferencii vylúčil, že by v období nového roku a pravoslávnych vianočných sviatkov malo nastať medzi Kyjevom a Moskvou prímerie. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Hromov povedal, že zo strany Kyjeva dôjde k úplnému pokoju zbraní až vtedy, keď na území Ukrajiny nebudú nijaké ruské okupačné sily. Zároveň poznamenal, že situácia na fronte sa v týchto dňoch „podstatne nezmenila“.

Rusko je podľa neho pripravené na dlhé trvanie vojny a naďalej chce ovládnuť celú Ukrajinu a zabrániť jej v integrácii do euroatlantických štruktúr. „Kremeľ... sa snaží tento konflikt zmeniť na dlhotrvajúcu ozbrojenú konfrontáciu,“ cituje Hromova agentúra Reuters.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu uviedol, že Moskva nedostala od Kyjeva žiadne návrhy na zastavenie bojov na Ukrajine počas nadchádzajúceho sviatočného obdobia. Kremeľ už v utorok odmietol žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o prímerie, ktorá zahŕňala stiahnutie ruských vojsk.  

17:15 Kyjev dostal od USA 130 generátorov na posilnenie energetickej infraštruktúry

Ukrajinská metropola Kyjev dostala od Spojených štátov štyri bagre a 130 generátorov, ktoré majú pomôcť posilniť tamojšiu infraštruktúru a rozsiahly energetický deficit, ktorému Ukrajina čelí v dôsledku ruských útokov. TASR správu prevzala vo štvrtok zo stanice CNN.

Ako uviedol starosta ukrajinského hlavného mesta Vitalij Kličko na platforme Telegram, Kyjev bezplatne „dostal od americkej vlády stroje a generátory na prevádzku kotolní a staníc tepla“. Cieľom je pomôcť obnoviť energetickú infraštruktúru krajiny.

Generátory boli odoslané do kotolní, kombinovaných výrobní tepla a elektrickej energie a do zásobovacích staníc tepla. Bagre už boli doručené a čoskoro budú uvedené do prevádzky, poznamenal Kličko s tým, že nové vybavenie umožní tamojším úradom „rýchlo a účinne vykonávať výkopové práce, a urýchli tak priebeh núdzových prác“.             

Podľa kyjevského starostu bolo tento rok nahradených 11 kilometrov tepelných sietí, ktoré zničili ruské raketové útoky.

14:00 Vysoký komisár OSN podrobne opísal prípady stoviek hromadných vrážd na Ukrajine 

Iba počas prvých týždňov rozsiahlej ruskej invázie boli na Ukrajine zabité stovky civilistov, vyhlásil vo štvrtok vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. Podľa neho zdokumentované prípady vrážd môžu predstavovať vojnové zločiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.  Türk na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva uviedol, že od 24. februára do 6. apríla jeho úrad zdokumentoval popravených a zabitých 441 civilistov len v troch regiónoch Ukrajiny. 

Vysoký komisár spresnil, že v tomto časovom období boli v 102 dedinách a mestách v Kyjevskej, Černihivskej a Sumskej oblasti zdokumentované priame zabitia 341 mužov, 72 žien, 20 chlapcov a ôsmich dievčat.

„Skutočný počet bude pravdepodobne podstatne vyšší, keďže pracujeme na potvrdení ďalších 198 údajných zabití v týchto oblastiach,“ povedal vysoký komisár OSN pri predložení správy svojho úradu. 

„V niektorých prípadoch ruskí vojaci popravovali civilistov v provizórnych väzniciach,“ povedal. „Ďalší boli po bezpečnostných kontrolách na mieste popravení – vo svojich domoch, na dvoroch či vo dverách –, aj keď obeť jasne preukázala, že nie je hrozbou, napríklad ukázaním rúk vo vzduchu,“ dodal. 

Muži a chlapci tvorili 88 percent všetkých obetí hromadných popráv uvedených v správe. 

Okrem takýchto popráv podľa Türka ruské obrnené vozidlá a tanky strieľali aj na obytné budovy a zabíjali civilistov v ich príbytkoch. Niektorých ľudí podľa neho zrazili na ceste. 

V ukrajinskom meste Buča pri metropole Kyjev po stiahnutí ruskej armády objavili stovky tiel. Türk uviedol, že jeho úrad v období od 4. do 30. marca na mieste zdokumentoval 73 zabitých civilistov vrátane troch detí. V procese potvrdzovania je podľa neho ďalších 105 údajne zabitých civilistov. 

Aj po skúmanom období, ktoré správa uvádza, Türkov tím pokračoval v dokumentovaní pokračujúcich hrubých porušovaní práv civilistov aj bojovníkov vrátane svojvoľného zadržiavania, násilných zmiznutí, mučenia a sexuálneho násilia.

13:20 Cherson je po ostreľovaní bez elektriny

Juhoukrajinské mesto Cherson, z ktorého sa začiatkom novembra stiahli ruskí vojaci, je v týchto chvíľach bez elektriny v dôsledku ruského ostreľovania. Oznámil to vo štvrtok gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč. Informuje o tom TASR na základe správy britského denníka The Guardian.

Pri štvrtkovom ostreľovaní prišli o život najmenej dve osoby.

11:50 Pri ostreľovaní Chersonu zahynuli dvaja ľudia

Dvaja ľudia prišli vo štvrtok o život pri ruskom ostreľovaní nedávno oslobodeného mesta Cherson na juhu Ukrajiny. Uviedol to zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Nepriateľ opäť zasiahol centrum mesta. Sto metrov od administratívnej budovy Chersonskej oblasti... Existujú informácie o dvoch zabitých. Na mieste sú záchranné zložky,“ oznámil Tymošenko na sociálnych sieťach.

Ruské jednotky sa z Chersonu stiahli v novembri. Odvtedy sa mesto bežne stáva terčom ostreľovania.

8:00 Kremeľ tvrdí, že patrioty dodané na Ukrajinu by boli legitímnym terčom útokov 

Ak by Spojené štáty poskytli Ukrajine dodávky systémov protivzdušnej obrany Patriot, raketové batérie tohto systému by sa stali legitímnym cieľom útokov ruských síl. V stredu to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého cituje stanica CNN.

CNN v utorok s odvolaním sa na troch amerických predstaviteľov informovala, že Spojené štáty sú pripravené schváliť dodávku systémov Patriot na Ukrajinu. Upozornili na to, že konečné rozhodnutie vo veci ešte nepadlo, ale mohlo by byť prijaté v priebehu tohto týždňa.

Na otázku CNN, či Peskov zastáva rovnaký názor ako bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý konštatoval, že patrioty dodané Kyjevu „by boli okamžite legitímnym cieľom našich ozbrojených síl“, hovorca Kremľa uviedol „samozrejme“.

Dodal ale, že túto záležitosť zatiaľ nechce komentovať, nakoľko ide len o medializované správy, a Washington zatiaľ neprijal konečné rozhodnutie.

7:50 Protikorupčný súd skonfiškoval všetok majetok exprezidenta Janukovyča 

Najvyšší protikorupčný súd Ukrajiny (VAKS) skonfiškoval v prospech štátu všetok majetok bývalého prezidenta Viktora Janukovyča vrátane jeho niekdajšej luxusnej rezidencie pri Kyjeve. TASR o tom informuje s odvolaním sa na stredajšie oznámenie zverejnené na stránke súdu. 

O konfiškáciu majetku exprezidenta, ktorý po vypuknutí ukrajinskej revolúcie z roku 2014 ušiel do Ruska, požiadalo ministerstvo spravodlivosti v Kyjeve. Janukovyčovi právnici avizovali, že sa voči vynesenému verdiktu  odvolajú. 

Trojica sudcov VAKS rozhodla o tom, že v prospech ukrajinského štátu prepadne bývalá Janukovyčova luxusná rezidencia Mežyhiria pri Kyjeve, hotelový a reštauračný areál v obci Sucholuččia, byt v severnej časti Kyjeva, ako aj viacero áut a parkovacích miest. 

Na základe súdneho príkazu bolo Janukovyčovi zhabaných aj 31 miliónov ukrajinských hrivien (800.000 eur) a takmer 85-tisíc amerických dolárov uložených na bankových účtoch, ako aj majetkové podiely v dvoch spoločnostiach. 

Exprezidentovi bolo skonfiškovaných aj 537 predmetov umeleckej a historickej hodnoty vrátane obrazov, ikon, kníh, starožitného nábytku, hodín, váz, mečov, strelných zbraní a jedného kanónu z 19. storočia. Ich celková hodnota sa odhaduje na viac než 18,7 milióna eur. 

Informácie z predchádzajúceho dňa (14.12.2022):

19:20 Časť mesta Berďansk zostala bez elektriny kvôli „sabotérom

Ruskými silami okupované juhoukrajinské mesto Berďansk zostalo bez dodávok elektriny pre viac než 100.000 odberateľov po tom, čo ukrajinskí "sabotéri" vyhodili do vzduchu tamojšiu trafostanicu, oznámil Moskvou dosadený šéf samosprávy Alexandr Saulenko. TASR správu prevzala zo stanice CNN.

Ako spresnil, k výbuchu trafostanice došlo ešte v utorok večer. Výbušné zariadenie bolo podľa Saulenka nastražené. Berďansk leží v Záporožskej oblasti na pobreží Azovského mora. 

V pondelok v noci sa v Melitopole, ktorý sa nachádza v tej istej oblasti, stal terčom útoku most kľúčový pre zásobovanie ruských ozbrojených síl. Útoky Kyjeva hlboko na okupovanom území v Záporožskej oblasti sa za uplynulé týždne zintenzívnili, čo zaznamenal aj americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Jeden z ruských vojenských blogerov tento týždeň konštatoval, že taktika Ukrajincov v Záporožskej oblasti pripomína útoky na ruské sily v Chersone predtým, ako sa odtiaľ v novembri stiahli.

17:00 Kremeľ musí pochopiť, že nijaké ukrajinské územia nie sú súčasťou Ruska, vyhlásil Podoľak

Ruský prezident Vladimir Putin a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov musia prijať „novú skutočnosť“, že štyri nezákonne okupované ukrajinské územia nikdy nebudú súčasťou Ruskej federácie. V stredu to na sociálnej sieti uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, informuje TASR podľa správy britského denníka The Guardian.

„Pre Rusko (najmä pre Putina a Peskova) je nevyhnutné prijať 'novú skutočnosť'. Súčasťou Ruska nie sú žiadne ukrajinské územia, ktoré Rusko 'navždy' ukradlo,“ napísal Podoľak na Twitteri.

Podoľak tak reagoval na utorkové vyjadrenie kremeľského hovorcu, že Ukrajina musí akceptovať novú „skutočnosť“, podľa ktorej má Rusko štyri „nové subjekty“. Narážal tým na septembrovú anexiu Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, pričom ani jednu z nich nemalo Rusko v tom čase pod kontrolou. Peskov tiež odmietol žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o prímerie, ktorá zahŕňala stiahnutie ruských vojsk z Ukrajiny.

Peskov v stredu povedal, že Kremeľ nedostal od Kyjeva nijaké návrhy na zastavenie bojov na Ukrajine počas nadchádzajúceho sviatočného obdobia. „Nie, od nikoho neprišli žiadne návrhy a takáto téma nie je na stole,“ uviedol.

16:00 Ruské ostreľovanie zasiahlo budovu regionálnej správy v Chersone

Pri stredajšom ostreľovaní oslobodeného ukrajinského mesta Cherson zasiahli ruskí okupanti budovu regionálnej správy. Útok nastal približne o 11:00 miestneho času. Ako referuje spravodajský web CNN s odvolaním sa na vyhlásenie Kyryla Tymošenka, zástupcu šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta, Rusi vystrelili na centrum Chersonu viacero rakiet.

„Strely zasiahli budovu regionálnej vojenskej správy v Chersonskej oblasti. Poškodené boli dve poschodia,“ napísal Tymošenko na Telegrame, pričom dodal, že pri útoku neboli žiadne obete na životoch. Gubernátor oblasti Jaroslav Januševyč vyhlásil, že deň predtým bol Cherson terčom ostreľovania dovedna 42-krát. Cieľom bol aj jachtársky klub, vysoká škola či obytné budovy. O život prišla jedna osoba a ďalšia utrpela zranenia.

13:30 V rámci výmeny väzňov s Ruskom bolo prepustených 64 Ukrajincov a občan USA

Ukrajina v stredu oznámila, že v rámci najnovšej výmeny zajatcov s ruskými silami dosiahla prepustenie 64 ukrajinských vojakov, ako aj jedného občana USA. Medzi prepustenými vojakmi sú aj dôstojníci. TASR správu prevzala z tlačových agentúr DPA a AFP.

„Šesťdesiatštyri vojakov ukrajinských ozbrojených síl, ktorí bojovali v Donecku a Luhansku, pričom sa zúčastnili na obrane mesta Bachmut, sa vracia domov. Podarilo sa tiež oslobodiť jedného občana USA, ktorý pomáhal našim ľuďom – Suediho Murekeziho,“ uviedol šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na Murekeziho právnika uviedla, že muž sa narodil v Rwande a v roku 1994 sa s rodinou presťahoval do Spojených štátov. Advokát ďalej uviedol, že Murekezi pracoval v nočnom klube v juhoukrajinskom meste Cherson a poprel, že by jeho klient bol bojovníkom.

Podľa ukrajinského koordinačného štábu pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami bol tento občan USA zadržaný v júni v Chersone za „účasť na proukrajinských zhromaždeniach“. Agentúra TASS uvádza, že muž bol obvinený z podnecovania „etnickej nenávisti“.

Okrem toho boli repatriované i štyri telá. Podľa Kyjeva už bolo vymenených viac ako 1400 ukrajinských vojnových zajatcov.

Ruská strana informovala o výmene pravoslávneho kňaza a prevoze tiel dvoch pilotov žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorí boli zabití v bojmi zmietanom meste Bachmut. Či išlo o rovnakú výmenu, nebolo bezprostredne jasné.

9:40 Ukrajinská obrana zostrelila všetky drony útočiace ráno na Kyjev

Ukrajinská vzdušná obrana zostrelila všetkých 13 dronov, ktorými ruská armáda útočila v stredu ráno na Kyjev. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR podľa správ agentúry AFP a televízie CNN.

Zelenskyj uviedol, že deň v Kyjeve sa v stredu začal ruským útokom iránskymi dronmi Šáhid. „Všetkých 13 bolo zostrelených našimi systémami vzdušnej obrany,“ uviedol Zelenskyj vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach

Podľa predbežných informácií boli pri útoku poškodené dve administratívne budovy v kyjevskpm Ševčenkovom obvode, uviedla miestna vojenská samospráva. Podľa mestskej samosprávy boli obe budovy poškodené „troskami dronov“. Zverejnené boli tiež zábery, na ktorých vidieť rozsiahle poškodenú strechu jednej z týchto budov.

Podľa Guardianu sa v Kyjeve tiež po útokoch našli úlomky jedného z dronov, na ktorom bolo napísané „Za Riazaň“, čo je mesto na západe Ruska.  Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba uviedol, že stále platia vydané výstrahy, a vyzval obyvateľov Kyjeva, aby išli do úkrytov, keďže hrozba pretrváva.

SITA/Ukrainian military's Strategic Communications

8:10 V Kyjeve sa ozvali viaceré výbuchy

19:44 Pri výbuchu míny bol zranený proruský vicegubernátor Chersonskej oblasti

Predstaviteľ Rusmi okupovanej časti Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny bol zranený pri výbuchu nálože nastraženej v aute. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informovali ruské tlačové agentúry, ktoré sa odvolali sa regionálnu správu dosadenú Moskvou.

Proruský vicegubernátor Vitalij Buľuk, ktorý bol zrejme terčom útoku, utrpel stredne vážne zranenia, je hospitalizovaný v stabilizovanom stave, citovala agentúra Interfax predstaviteľa proruského úradu verejného zdravotníctva Chersonskej oblasti Vadima Iľmijeva. Vodič jeho auta však útok neprežil.

Iľmijev dodal, že podľa informácií, ktoré má k dispozícii, vybuchla tzv. smerová mína. Auto po výbuchu zhorelo. Iľmijev nespresnil, kde došlo k explózii. Buľuk má v proruskej administratíve Chersonskej oblasti na starosti otázky hospodárstva, finančnej a rozpočtovej politiky, poľnohospodárstva, príjmov a poplatkov.      

AFP poznamenala, že ruské jednotky sa síce v novembri stiahli z mesta Cherson, naďalej však kontrolujú väčšinu Chersonskej oblasti. Na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny došlo od začiatku vojny k atentátom na viacero osôb podporujúcich politiku Moskvy.

18:46 Rusko teraz neplánuje meniť jadrovú doktrínu

Ruský prezident Vladimir Putin na zasadnutí poradnej prezidentskej rady pre ľudské práva minulý týždeň povedal, že vojenská stratégia Ruska určuje použitie jadrových zbraní ako reakciu na jadrový útok. Zároveň poukázal na to, že Spojeným štátom ich jadrová doktrína umožňuje prvý útok jadrovými zbraňami. Putin uviedol, že Rusko musí v tejto súvislosti uvažovať o svojej bezpečnosti.

SITA/AP Photo/Vladimir Voronin

Po napadnutí Ukrajiny nechal Putin uviesť ruské jadrové sily do zvýšenej pohotovosti. Bolo to vnímané ako hrozba voči USA a štátom NATO, aby sa nezapájali do vojny.

17:23 EÚ rozšírila sankcie proti Iránu a odsúdila dodávky dronov pre Rusko

Rozhodnutie bolo prijaté jednomyseľne v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Diplomati už mali informácie o tom, že iránske úrady popravili v poradí už druhého demonštranta, 23-ročného muža, ktorý sa podieľal na protestoch za ľudské práva.

EÚ tiež dôrazne odsúdila dodávky iránskych dronov Rusku, ktoré ich používa vo svojej nezákonnej agresii proti Ukrajine, najmä proti civilnému obyvateľstvu a infraštruktúre. Podľa ministrov Irán týmito dodávkami hrubo porušuje medzinárodné právo, zásady Charty OSN a rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN.

15:50 Premiér žiada pre Ukrajinu systémy protivzdušnej obrany Patriot

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ žiada pre svoju krajinu systémy protivzdušnej obrany Patriot a iné moderné systémy protileteckej obrany, aby mohla čeliť ruským útokom. Predseda ukrajinskej vlády pre francúzsku vysielaciu spoločnosť LCI povedal, že Rusko chce zaplaviť Európu novou vlnou ukrajinských utečencov tým, že si za cieľ útokov vyberá infraštruktúru na Ukrajine. Tieto útoky spôsobili počas studených zimných mesiacov výpadky v dodávkach elektriny a vody pre milióny ľudí.

SITA/Axel Heimken/dpa via AP, File

13:59 Krvavý balík dostalo aj ukrajinské veľvyslanectvo v Grécku

Ukrajinské veľvyslanectvo v Grécku dostalo tzv. krvavý balík, oznámil hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy televízie CNN.

„Adresa odosielateľov je rovnaká ako pri ostatných obálkach, ktoré už dostali iné ukrajinské veľvyslanectvá a konzuláty: Nemecké mesto Sindelfingen showroom áut značky Tesla,“ uviedol Nikolenko.

Zároveň dodal, že grécka polícia už začala vyšetrovanie. „Tešíme sa zo zrýchlenie vyšetrovania nemeckých úradov činných v trestnom konaní,“ uviedol Nikolenko. Vrátane incidentu v Grécku ide už o 33 prípadov vyhrážania ukrajinským veľvyslanectvá a konzulátom v 17 krajinách. „Ide o jeden pokus o teroristický útok, dve mínové výstrahy, jeden prípad vandalizmu, jednu písomnú hrozbu a 28 krvavých balíkov, “ zhrnul Nikolenko.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba minulú stredu uviedol, že v uplynulých dvoch týždňoch dostali podozrivé balíky ukrajinské diplomatické misie po celej Európe. Všetky mali rovnakého odosielateľa - predajcu automobilov Tesla v Nemecku.

12:22 Rusi masívne ostreľovali Dnipropetrovskú oblasť

Dnipropetrovskej oblasti na Ukrajine zaznamenali v noci na pondelok silnú delostreleckú paľbu. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na vojenského predstaviteľa v spomenutej oblasti.

Šéf regionálnej vojenskej administratívy Dnipropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že ruskí okupanti zasiahli územie pri mestách Nikopol a Marhanec, pričom vypálili najmenej 30 rakiet.

Nikopol sa nachádza na druhej strane rieky Dnipro oproti Rusmi okupovanej Zaporižžskej jadrovej elektrárni. Mesto je už niekoľko týždňov pod silnou ruskou paľbou.

10:02 Obnovíme protiútok, keď zamrzne pôda, tvrdí ukrajinský minister obrany

Ukrajinská armáda obnoví aktívny protiútok, keď zamrzne pôda a bude sa dať jednoduchšie prevážať vojenské vybavenie, oznámil v nedeľu ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. TASR o tom informuje podľa správy televízie CNN.

Podľa ministra sa v dôsledku počasia aktivita na fronte obmedzila. Pre prechod zo suchej jesene do zatiaľ nemrznúcej zimy... sme narazili na oboch stranách na dážď a veľmi zložité podmienky pre podnikanie útokov. „Pôda je totiž vlhká a vozidlá s kolesami cez ňu dokážu prejsť len ťažko,“ uviedol Reznikov v Odese na tlačovej konferencii so svojím švédskym rezortným kolegom Palom Jonsonom.

Zároveň dodal, že Ukrajina sa neplánuje zastaviť. „Preto chceme využiť výhodu momentu, keď sa pôda (mrazom) spevní... Som presvedčený, že budeme pokračovať v našich protiútokoch, vo vojenskom ťažení za oslobodením našich území,“  uviedol Reznikov.

Šéf ukrajinského rezortu obrany označil plán Ukrajiny za jednoduchý. „Oslobodiť všetky dočasne okupované územia Ukrajiny, tak ako to bolo v roku 1991, keď boli medzinárodne uznané ukrajinské hranice“, povedal.

8:02 Ukrajina sa prihlásila k zodpovednosti za útoky na územiach ovládaných Ruskom

Ukrajina sa v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za sériu raketových útokov, ktoré sa odohrali počas tohto víkendu a ktorých terčom boli veliteľské stanovištia a sklady na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny.

Vo vyhlásení generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl, zverejnenom v nedeľu večer aj na sociálnej sieti Facebook, sa neuvádzajú špecifické ciele.

Konštatuje sa v ňom, že za uplynulých 24 hodín ukrajinské letectvo uskutočnilo päť úderov na oblasti, kde je sústredený personál, zbrane a vojenská technika protivníka. Jednotky raketových vojsk a delostrelectva v rovnakom čase zasiahli sedem kontrolných stanovíšť, desať oblastí sústredenia vojenského personálu, jednu oblasť sústredenia delostrelectva a muničný sklad, informuje TASR,

Agentúra DPA dodala, že Rusko hlásilo niekoľko ukrajinských delostreleckých útokov na ruskou armádou obsadené mesto Melitopol ležiace v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Ruská armáda dodala, že jej systémy protivzdušnej obrany boli aktivované nielen nad Melitopolom, ale aj nad prístavným mestom Simferopol na Krymskom polostrove.

Ukrajinské velenie vo svojej večernej zvodke informovalo, že ruská armáda aj v nedeľu pokračovala v útokoch na ukrajinské pozície, pričom do nich nasadila letectvo i delostrelectvo. 

7:48 Biden telefonoval so Zelenským, prisľúbil ďalšiu podporu Ukrajine

Americký prezident Joe Biden v nedeľňajšom telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským zopakoval, že USA budú neochvejne podporovať Ukrajinu v jej obrane proti ruskej agresii.  Biden takisto privítal skutočnosť, že ukrajinský prezident je „otvorený rokovaniam o spravodlivom mieri“.

Biden v telefonickom rozhovore zdôraznil, že Spojené štáty poskytnú Ukrajine balík pomoci, vrátane 53 miliónov dolárov (50 miliónov eur) na opravu energetickej infraštruktúry prisľúbených už v novembri a muníciu a vybavenie v hodnote ďalších 275 miliónov dolárov (261 miliónov eur).

Zelenskyj poďakoval Bidenovi za bezpečnostnú pomoc a dodal, že ich diskusia bola plodná, pričom sa týkala aj „ďalšej obrannej spolupráce, ochrany a údržby ukrajinského energetického sektora“.

Biden privítal Zelenského „otvorenosť rokovať o spravodlivom mieri, založenom na základných princípoch obsiahnutých v Charte OSN“. Dodal, že Biely dom netlačí Ukrajinu do rokovaní s Ruskom a je na Zelenskom kedy a ako nadviazať rokovania.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite