Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lídri EÚ na výročie hladomoru vyjadrili podporu Ukrajine

.tasr .svet

Do Kyjeva v sobotu pricestovalo niekoľko európskych predstaviteľov, aby si uctili pamiatku obetí rozsiahleho hladomoru vyvolaného sovietskym diktátorom Josifom Vissarionovičom Stalinom, ktorý Ukrajinci považujú za úmyselný akt genocídy.

Lídri EÚ na výročie hladomoru vyjadrili podporu Ukrajine SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP Prezident Ukrajiny Zelenskyj na predmestí Kyjeva, 26.11.2022

európski lídri v sobotu opätovne prisľúbili podporu Ukrajine pri príležitosti 90. výročia začiatku hladomoru z rokov 1932 – 33, ktorý postihol milióny Ukrajincov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Podľa poľských a litovských médií boli na Ukrajine premiéri oboch týchto členských krajín EÚ na rokovaniach, ktoré sa týkali najmä možnej novej vlny migrácie z Ukrajiny v priebehu nadchádzajúcej zimy. Ukrajinská pohraničná stráž informovala, že poľský premiér Mateusz Morawiecki bol v Kyjeve a „uctil si pamiatku obetí hladomoru“ pri pamätníku v ukrajinskej metropole.

Na návšteve Kyjeva bol aj belgický premiér Alexander de Croo – prvýkrát od konca februára, keď Rusko vojensky napadlo Ukrajinu. „Prišiel som do Kyjeva. Po ťažkom bombardovaní v uplynulých dňoch stojíme pri ukrajinskom ľude. Viac než kedykoľvek predtým,“ uviedol na sociálnej sieti Twitter a zverejnil fotografie, na ktorých si podáva ruku s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Tlačová agentúra Belga uviedla, že Belgicko prisľúbilo Ukrajine ďalšiu finančnú pomoc vo výške 37,4 milióna eur.

Do Kyjeva v sobotu pricestovala aj maďarská prezidentka Katalin Nováková. Ide o prvú návštevu najvyššieho predstaviteľa Maďarska od začiatku rusko-ukrajinskej vojny.

Aj nemecký kancelár Olaf Scholz vo videoposolstve oznámil pomoc v hodnote desať miliónov eur na podporu vývozu ukrajinského obilia, ktorý bol prerušený v dôsledku vojny. Nemecký Spolkový snem plánuje hladomor na Ukrajine rezolúciou uznať za genocídu, pripomína AFP.

Hladomor z rokov 1932 – 33 je dlhodobo zdrojom nepriateľstva medzi Ruskom a Ukrajinou. Moskva spochybňuje toto označenie a stavia udalosti do širšieho kontextu hladomorov, ktoré spustošili regióny Strednej Ázie a Ruska.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že jeho krajina bude naďalej odolávať ruským útokom, ktoré sa systematicky zameriavajú na energetickú infraštruktúru krajiny. Spôsobuje to  výpadky elektriny v čase nástupu nízkych teplôt a nadchádzajúcej zimy. „Ukrajinci prešli strašnými vecami... Raz nás chceli zničiť hladom, teraz – tmou a zimou,“ povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach. „Nemožno nás zlomiť,“ dodal.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite