Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ukrajina ONLINE: 40.týždeň vojny (21.11 – 27.11.2022)

.redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 40.týždeň vojny (21.11 – 27.11.2022) RA BOE / WIKIPEDIA MIM-104 Patriot.

Správy z prechádzajúceho dňa (27.11.2022):

20:30 Ukrajinskí vojaci sú na zimu v zákopoch lepšie pripravení ako Rusi, tvrdí analytik

Ukrajinské jednotky sú „lepšie vybavené“ na zimu v zákopoch ako ruskí okupanti. V čase, keď sa v ukrajinskej metropole Kyjiv očakáva husté sneženie, to pre televíznu stanicu Sky News povedal vojenský analytik Michael Clarke.

„Teraz bude niekoľko dní teplota klesať o štyri alebo päť stupňov pod bod mrazu. Zem zamrzne a zostane zamrznutá. Keďže počasie sa teraz ochladzuje, zdôrazní to rozdiel v kvalite medzi ruskými a ukrajinskými jednotkami,“ povedal Clarke.

Vraví, že na to, aby sa vojaci na oboch stranách vyrovnali so zimou, musia byť dobre zásobení a vybavení, pričom v pravidelných intervaloch sa v zákopoch musia striedať.

„Verím, že Ukrajinci si poradia lepšie ako Rusi, pretože sú teraz lepšie vybavení a motivovaní vydržať. Veľa Rusov je už nešťastných a nechcú tam byť,“ dodal. Clarke zároveň zdôraznil, že správy o tom, že Rusi používajú rakety bez jadrových hlavíc, svedčí o „zúfalstve“ z ich strany.

16:00 Šéf Enerhoatomu tvrdí, že Rusi možno opustia Záporožskú jadrovú elektráreň

Šéf ukrajinskej národnej spoločnosti na výrobu jadrovej energie Enerhoatom Petro Kotin povedal, že existujú náznaky, že ruskí okupanti sa možno pripravujú na opustenie Záporožskej jadrovej elektrárne. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

„V ostatných týždňoch sme skutočne dostali informáciu, že sa objavili náznaky, že oni (okupanti) sa možno chystajú opustiť Záporožskú jadrovú elektráreň,“ povedal Kotin. Vraví, že v ruských médiách sa v ostatnom čase začalo objavovať množstvo článkov, že Rusi by mohli elektráreň nechať tak alebo odovzdať kontrolu nad ňou Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE). Dodal, že Rusi sa možno balia a kradnú, čo nájdu.

Kotin zároveň zdôraznil, že ešte je priskoro na tvrdenia, že „ruská armáda odchádza zo Záporožskej jadrovej elektrárne“, ale dá sa podľa neho povedať, že sa na to „pripravuje“.

Šéf Enerhoatomu pripomenul, že Rusi do areálu elektrárne „napchali všetko, čo sa dalo“, vrátane vojenskej techniky, personálu, nákladných áut, zbraní a výbušnín, pričom podľa neho pravdepodobne zamínovali oblasť elektrárne.

14:30 Okupanti pod zámienkou špeciálnej lekárskej starostlivosti deportujú ukrajinské deti do Ruska

Ruskí okupanti pokračujú v úsilí o deportáciu ukrajinských detí do Ruska pod zámienkou liečebných rehabilitačných a adopčných programov. V najnovšej správe o tom informuje americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) s odvolaním sa na Centrum ukrajinského národného odporu.

Podľa uvedených zdrojov ruská okupačná správa v Luhanskej oblasti vykonala lekárske prehliadky 15-tisíc detí vo veku od dvoch do 17 rokov a nariadila, že 70 % detí potrebuje „špeciálnu lekársku starostlivosť“, ktorá si vyžaduje, aby boli deti odvezené do Ruska na „liečbu“.

ISW podotýka, že táto správa je v súlade s jeho predchádzajúcim hodnotením, že ruskí predstavitelia vedú cielenú vyľudňovaciu kampaň na okupovaných ukrajinských územiach.

12:00 Ruské rakety zasiahli mesto Kryvyj Rih na juhu krajiny 

Mesto Kryvyj Rih na juhu Ukrajiny sa stalo terčom ruského raketového útoku, uviedli v nedeľu tamojšie úrady. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Šéf miestnej oblastnej vojenskej správy Valentyn Rezničenko na platforme Telegram spresnil, že dve ruské rakety zničili v meste objekt dopravnej infraštruktúry v nedeľu v ranných hodinách, podrobnosti však neuviedol.

Vojenská správa vyzvala miestnych obyvateľov, aby sa ukryli v bombových krytoch. Letecký poplach bol vyhlásený aj v niekoľkých ďalších oblastiach na východe a juhu Ukrajiny, píše DPA.

Nikopolský okres severne od rieky Dneper bol podľa ukrajinských zdrojov takisto zasiahnutý raketami a delostrelectvom. 

V noci na nedeľu zasiahli dve strely aj statok na okraji juhoukrajinského mesta Záporožie, uviedla ukrajinská armáda.

10:30 V Kyjeve pretrvávajú výpadky elektriny; čaká sa silné sneženie a mráz 

Silné sneženie s teplotami pod bodom mrazu sa očakáva v priebehu nedele v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, kým milióny ľudí v ukrajinskej metropole i jej okolí stále majú nedostatočné dodávky elektriny a tepla. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Štátna spoločnosť Ukrenerho, ktorá prevádzkuje elektrickú prenosovú sústavu, v sobotu uviedla, že výrobcovia elektriny dokázali pokryť len tri štvrtiny potrieb spotreby, čo si vyžiadalo obmedzenia a výpadky v celej krajine. Spoločnosť upozornila, že výpadky budú pokračovať a vyzvala na obmedzené využívanie elektriny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil, že v 14 z celkového počtu 27 ukrajinských oblastí i v Kyjeve sú obmedzenia vo využívaní elektriny "pre 100.000 obyvateľov" v každom z týchto regiónov. "Keď sa večer spotreba zvýši, môže sa zvýšiť aj počet výpadkov," povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom videoposolstve v noci na nedeľu. Ako zdôraznil, táto skutočnosť podčiarkuje, aké dôležité je "šetriť elektrinou a využívať ju racionálne", cituje Reuters.

Šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti YASNO Serhij Kovalenko uviedol, že situácia v Kyjeve sa zlepšila, stále však zostáva „zložitá“. Ako naznačil, obyvatelia by mali mať elektrinu najmenej na štyri hodiny denne.

8:00 Rusi od odsunu usmrtili v Chersone pri ostreľovaní už 32 civilistov

Šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko v sobotu povedal, že ruskí vojaci od svojho odsunu z Chersonu usmrtili v tomto meste pri ostreľovaní už 32 civilistov. O život podľa jeho slov prišli najmä pri ruských raketových útokoch, informuje denník The Guardian a stanica Sky News.

Ruskí vojaci okupovali Cherson osem mesiacov. Po svojom odsune z 9. novembra naň často útočia. Len 24. novembra pritom vypálili na toto mesto 17 rakiet, ktoré podľa údajov gubernátora Chersonskej oblasti Jaroslava Januševyča usmrtili sedem ľudí a zranili ďalších 21. 

Klymenko v sobotu tiež informoval, že na oslobodených územiach v Chersonskej oblasti obnovilo svoju činnosť sedem policajných oddelení, z toho štyri len v meste Cherson. 

Odmínovacie tímy dosiaľ podľa jeho slov prehľadali 450 hektárov pôdy a zneškodnili 3 500 výbušnín. „Zachránilo to stovky, či dokonca tisíce ľudských životov,“ dodal Klymenko. 

Informácie z predchádzajceho dňa (26.11.2022):

19:20 Ukrajina a Rusko si vymenili ďalších vojnových zajatcov 

Ukrajina a Rusko si v sobotu opäť vymenili vojnových zajatcov. V rámci výmeny bolo prepustených 12 Ukrajincov a deväť Rusov. TASR o tom informuje na základe správy stanice Sky News.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak oznámil, že medzi 12 prepustenými Ukrajincami sú aj traja civilisti. Domov sa podľa jeho slov vracajú aj vojaci, ktorí pred Rusmi bránili „Mariupol, Černobyľskú atómovú elektráreň či Hadí ostrov“. 

„Za posledný týždeň sa nám podarilo dostať nazad 98 Ukrajincov... Snažíme sa o prepustenie všetkých našich občanov. Nezastavíme sa,“ dodal Jermak.

O výmene zajatcov informovali ešte pred Kyjevom aj ruské tlačové agentúry citujúc ruské ministerstvo obrany. Rezort uviedol, že z územia ovládaného Kyjevom sa vracia „deväť ruských vojakov, ktorí boli v zajatí v smrteľnom nebezpečenstve“. 

16:40 Kličko po kritike zo strany Zelenského vyzval na súdržnosť

Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko varoval v sobotu po kritických vyjadreniach zo strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pred politickým sporom. "Kľúčom k úspechu Ukrajiny po útoku Ruska je súdržnosť, národná i politická," povedal Kličko pre noviny Bild am Sonntag. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Naďalej musíme spoločne dbať na to, aby sme chránili krajinu a infraštruktúru,“ podotkol ďalej starosta Kyjeva.

13:27 Voda, teplo a komunikácia budú v Kyjeve obnovené do jedného dňa

V ukrajinskej metropole Kyjiv obnovia komunikáciu a dodávky vody a tepla v priebehu najbližších 24 hodín. Na Telegrame to uviedla mestská vojenská správa v Kyjive.

Podľa úradov momentálne zostáva bez elektriny asi 130-tisíc obyvateľov Kyjiva. Dodávky vody boli obnovené vo všetkých častiach mesta, no v bytoch na horných poschodiach výškových budov, ktoré sú naďalej bez elektrického prúdu, môže byť v potrubiach nízky tlak.

„Do 24 hodín je plánované ukončenie všetkých rekonštrukčných prác. Voda, teplo a komunikácia sa vrátia do bežnej prevádzky. Elektrina bude dodávaná v súlade s harmonogramami stabilizačných odstávok,“ uviedli kyjivské úrady.

12:00 V Kyjeve je naďalej bez elektriny 130-tisíc ľudí

Po rozsiahlych útokoch zo strany Ruska boli v sobotu v ukrajinskej metropole Kyjev bez dodávok elektriny naďalej desaťtisíce ľudí, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Tamojšia vojenská správa spresnila, že v sobotňajších dopoludňajších hodinách postihoval výpadok prúdu približne 130-tisíc obyvateľov Kyjeva. Opravné práce by mali byť ukončené do 24 hodín.

Naopak, dodávky vody sa už v ukrajinskom hlavnom meste podarilo obnoviť, uviedli úrady. Problémy so zásobovaním vodou sa môžu podľa nich vyskytnúť ešte na najvrchnejších poschodiach výškových obytných budov.

Desiatkami rakiet a riadených striel sa Rusko tento týždeň v  stredu zameralo na ostreľovanie energetickej infraštruktúry Ukrajiny a spôsobilo na nej vážne škody, pripomína DPA. Aj v mnohých iných častiach krajiny zlyhali dodávky elektriny, vody a tepla. Vzhľadom na začiatkom zimy je situácia na mnohých miestach v krajine dramatická.

11:25 Rusko zrejme ostreľuje Ukrajinu starými raketami bez jadrových hlavíc

Rusko pravdepodobne ostreľuje Ukrajinu staršími strelami, z ktorých odstránilo jadrové hlavice, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky britských tajných služieb. TASR informuje na základe správ agentúry Reuters a denníka The Guardian.

Ministerstvo obrany v Londýne uviedlo, že na voľne dostupných snímkach vidieť trosky zostrelenej ruskej riadenej strely vypálenej na Ukrajinu, ktorá bola podľa všetkého navrhnutá ešte v 80. rokoch ako nosič jadrových hlavíc. Ako dodalo, hlavica bola v prípade zostrelenej rakety pravdepodobne nahradené balastom.

Takto upravená strela bude stále spôsobovať škody prostredníctvom svojej kinetickej energie a nevyhoreného paliva. Je však nepravdepodobné, že dosiahne spoľahlivú účinnosť proti zamýšľaným cieľom, dodalo ministerstvo v svojej pravidelnej správe o priebehu vojny na Ukrajine na sociálnej sieti Twitter.

Rusko takmer určite dúfa, že takéto rakety budú fungovať ako návnady na odklonenie ukrajinskej protivzdušnej obrany, píše The Guardian.

„Bez ohľadu na zámer Ruska, táto improvizácia poukazuje na úroveň vyčerpania ruských zásob rakiet dlhého doletu,“ dodal britský rezort obrany.

9:10 Zelenskyj prekvapivo kritizoval Klička pre núdzové centrá v Kyjeve

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prekvapivo skritizoval v piatok starostu Kyjeva Vitalija Klička za nedostatočnú prácu v súvislosti so zriaďovaním núdzových centier na pomoc obyvateľom, ktorí sú v dôsledku ruských útokov bez elektriny a tepla. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Po ničivom ruskom ostreľovaní ukrajinskej energetickej infraštruktúry Ukrajina zriadila tisícky takzvaných „centier neporaziteľnosti“, kde majú ľudia prístup k teplu, vode či internetovej a mobilnej sieti.

Primátor Kyjeva Vitalij KličkoSITA/AP Photo/Nariman El-Mofty, FilePrimátor Kyjeva Vitalij Kličko

Vo svojom pravidelnom videoposolstve v noci na sobotu však Zelenskyj poznamenal, že Kličko a predstavitelia jeho úradu nevynaložili dostatočné úsilie na pomoc obyvateľom. „Žiaľ, miestne úrady nepostupovali dobre vo všetkých mestách. Sťažnosti sú najmä v Kyjeve... Mierne povedané, je potrebné toho urobiť viac,“ povedal s tým, že úroveň dostupných služieb v Kyjeve nie postačujúca „Prosím, venujte tomu pozornosť – ľudia v Kyjeve potrebujú viac podpory... mnohí sú bez prúdu 20 alebo dokonca 30 hodín. Od úradu starostu očakávame kvalitnú prácu,“ uviedol.

Zelenskyj tiež kritizoval tých, ktorí podľa neho klamali vo svojich oficiálnych správach, podrobnosti však neuviedol. Doteraz bolo zriadených viac než 4000 takýchto centier.

Zo strany Zelenského išlo o nezvyčajné výroky, pretože sa počas vojny snažil pestovať obraz národnej jednoty a zvyčajne na adresu svojich predstaviteľov nešetrí chválou, všíma si agentúra Reuters.

8:00 Ukrajinská vláda začala evakuovať civilistov z Chersonu 

Ukrajinská vláda začala evakuovať civilistov z mesta Cherson na juhu krajiny, ktoré len nedávno oslobodila ukrajinská armáda po mesiacoch ruskej okupácie. TASR správu prebrala v sobotu od agentúry DPA.

Sto ľudí previezli vlakom do mesta Chmeľnyckyj na západe Ukrajiny, uviedlo ukrajinské ministerstvo infraštruktúry. Medzi evakuovanými civilistami bolo 26 detí a šesť chorých ľudí.

Informácie z predchádzajúceho dňa (25.11.2022)

19:00 Ruské ostreľovanie zabilo v piatok v Chersone 15 civilistov

Ruské ostreľovanie mesta Cherson na juhu Ukrajiny usmrtilo v piatok 15 civilistov, uviedla starostka nedávno oslobodeného mesta Halyna Luhovová. TASR informuje podľa správy tlačovej agentúry AFP.

„Dnes bolo zabitých 15 obyvateľov mesta Cherson a 35 ďalších utrpelo zranenia, vrátane jedného dieťaťa. Je to následok nepriateľského ostreľovania,“ napísala Luhovová na sociálnych sieťach.  „Pri útokoch bolo poškodených niekoľko súkromných domov a výškových budov,“ dodala.

Ukrajinské úrady museli začať pre neustále ruské ostreľovanie evakuáciu pacientov z nemocníc. V piatok to uviedol gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč. Dodal, že deti z miestnej nemocnice previezli do susednej Mykolajivskej oblasti.

Cherson bol prvým veľkým mestom, ktoré po februárovej invázii obsadili moskovské jednotky. Ukrajinská armáda pri úspešnej protiofenzíve opätovne obsadila Cherson 11. novembra, keď sa odtiaľ na rozkaz ruského ministerstva obrany stiahli okupačné vojská na druhý breh rieky Dneper.

SITA/AP Photo/Bernat Armangue

17:40 Ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru sú znakom Putinovho zúfalstva

Ruské útoky na kritickú ukrajinskú infraštruktúru sú znakom zúfalstva prezidenta Vladimira Putina. Povedal to v piatok britský minister obrany Ben Wallace. Putin útočí na ukrajinskú sieť distribúcie elektriny a ďalšiu civilnú infraštruktúru, aby zakryl svoje vojenské zlyhania, povedal Wallace novinárom počas návštevy lodeníc v Glasgowe. Informuje o tom web The Guardian.

Útoky na civilnú infraštruktúru sú podľa medzinárodného práva nelegálne, vyhlásil šéf britského rezortu obrany a dodal, že Spojené kráľovstvo „nedovolí, aby bol tento druh zastrašovania a brutality úspešný".

17:00 Ukrajinské úrady evakuujú pacientov z nemocníc v oslobodenom Chersone

Ukrajinské úrady začali pre neustále ruské ostreľovanie evakuáciu pacientov z nemocníc v nedávno oslobodenom meste Cherson na juhu Ukrajiny. V piatok to uviedol gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Cherson bol prvým veľkým mestom, ktoré po februárovej invázii obsadili moskovské jednotky. Ukrajinská armáda opätovne obsadila Cherson 11. novembra, keď sa odtiaľ na rozkaz ruského ministerstva obrany stiahli okupačné vojská na druhý breh rieky Dneper.         

Januševyč vo štvrtok uviedol, že pri ruskom ostreľovaní Chersonu zahynuli najmenej štyria ľudia a ďalších desať osôb utrpelo zranenia. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v sobotu povedala, že čoskoro sa začne dobrovoľná evakuácia ľudí z Chersonu a jeho okolia.

15:30 Britský minister zahraničia ohlásil novú pomoc Ukrajine

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly sa v Kyjive stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, aby ho ubezpečil o britskej podpore Ukrajine v čase príchodu zimy. Cleverly ohlásil pomoc v objeme tri milióny libier Fondu partnerstva pre odolnú Ukrajinu. Zároveň spolu s ministerkou životného prostredia Thérese Coffeyovou ohlásil pomoc päť miliónov libier pre ukrajinskú iniciatívu na dopravu obilia krajinám ohrozeným hladomorom. Informuje o tom portál CNN.

„V čase, keď prichádza zima, sa Rusko naďalej snaží zlomiť ukrajinské odhodlanie brutálnymi útokmi na civilistov, nemocnice a energetickú infraštruktúru. Rusko neuspeje,“ uviedol Cleverly podľa vyhlásenia britského ministerstva zahraničia. „Spojené kráľovstvo stojí bok po boku pri Ukrajine. Dnes som ohlásil balík podpory pre našich ukrajinských priateľov v ich boji, od sanitiek po nevyhnutnú podporu obetiam sexuálneho násilia zo strany ruskej armády,“ povedal Cleverly. Nová pomoc bude smerovať do oblastí, ktoré boli nedávno oslobodené na juhu Ukrajiny, vrátane Chersonskej oblasti, konštatuje tlačové vyhlásenie.

14:15 Vojna na Ukrajine doteraz Moskvu stála 82 miliárd dolárov

Deväť mesiacov vojny na Ukrajine znamenalo podľa magazínu Forbes pre Rusko náklady v sume 82 miliárd dolárov. Keďže vlaňajšie príjmy ruského rozpočtu boli v objeme 340 miliárd dolárov, znamená to, že Moskva na inváziu na Ukrajinu doteraz vynaložila štvrtinu štátneho rozpočtu. Tento odhad zahŕňa len priame náklady Ruska a neobsahuje výdavky na obranu a ekonomické straty spôsobené západnými sankciami. Informuje o tom portál news.sky.com.

Ruské náklady na inváziu zahŕňajú platy vojakom, odškodné za zabitých a zranených, nákupy a výrobu zbraní a munície a náhradu zničenej techniky. Príjmy ruského federálneho rozpočtu za export ropy a plynu pritom klesajú, keďže Moskva stratila väčšinu európskeho trhu s plynom.

13:45 MAAE preverí opatrenia vo všetkých jadrových elektrárňach na Ukrajine

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) preskúma bezpečnostné opatrenia vo všetkých jadrových elektrárňach na území Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa v piatok odvolala na diplomatické zdroje.

Návštevy Juhoukrajinskej, Chmeľnyckej a Rivnenskej jadrovej elektrárne, ako aj odstaveného reaktora v Černobyle sú v súčasnosti v štádiu prípravy a mali by sa uskutočniť v najbližšom čase. Túto inšpekciu, o ktorú požiadal Kyjev, naznačil vo štvrtok večer na sociálnej sieti Twitter aj generálny tajomník MAAE Rafael Grossi. Podľa správy MAAE zo začiatku novembra by mohli experti tejto organizácie okrem iného skontrolovať technické systémy a havarijné plány z pohľadu bezpečnosti a prípadne vydať aj príslušné odporúčania.

V Rusmi obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) sa misia MAAE nachádza už od septembra, ktorí neustále monitorujú situáciu. Že nebezpečenstvo nehrozí iba Záporožskej jadrovej elektrárni, sa stalo zrejmým najneskôr v stredu, keď aj  Juhoukrajinská, Chmeľnycká a Rivnenská elektráreň boli v stredu v dôsledku ruských útokov dočasne odpojené od energetickej siete. " Je to hlboko znepokojujúce," poznamenal Grossi s tým, že bez spoľahlivého chladenia sa zvyšuje riziko jadrovej havárie v dôsledku prehriatia štiepneho materiálu.

11:45 Mier nebude, kým sa Krym nevráti Ukrajine, vyhlásil Zelenskyj

Trvalý mier sa nedosiahne, kým nebude Krym vrátený Ukrajine. V piatok to v rozhovore pre britský ekonomický denník Financial Times povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala zo spravodajskej stanice Sky News.

Zelenskyj zdôraznil, že ruské jednotky by mali byť vytlačené zo všetkých častí ukrajinského územia – nielen z Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, ktoré boli anektované v októbri, ale aj z polostrova Krym. Ten Rusko anektovalo ešte v roku 2014.

"Ak sa nepodarí získať späť územie v plnom rozsahu, vojna sa dostáva na bod mrazu. A je len otázkou času, kedy sa opäť obnoví," upozornil najvyšší ukrajinský predstaviteľ.

Zelenskyj dodal, že zmätkom spôsobeným súčasnou situáciou a budúcim osudom Krymu on rozumie. Zároveň uviedol, že privíta všetky návrhy na to, ako sa nevojenským spôsobom pričiniť o stiahnutie vojenských jednotiek z tohto polostrova.

"Ak také riešenie nebude zahŕňať stiahnutie ruských jednotiek z Krymu, bude to len stratou času," vyhlásil Zelenskyj.

Sky News pripomína, že správy o stiahnutí ruských jednotiek z niektorých ukrajinských území vyvolali v krajine nádej, že by Ukrajina mohla získať späť anektovaný Krym. Volodymyr Zelenskyj v tejto súvislosti v auguste povedal: "Všetko sa začalo na Kryme a tam sa to aj skončí."

SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

10:30 Na Kryme zabili iránskych poradcov, ktorí pomáhali Rusom

Podľa Danilova sa uvedení Iránci nachádzali na Kryme, aby pomohli Rusku s pilotovaním ozbrojených dronov Šáhid-136, ktoré Moskve dodáva vláda v Teheráne. Počet Iráncov, ktorí prišli o život, však nespresnil. Izraelská tlač ešte v októbri uviedla, že Iráncov v dôsledku ukrajinských vojenských úderov na okupovanom Kryme prišlo o život desať. Danilov však zdôraznil, že cieľom útokov sa stanú všetci ďalší iránski vojenskí predstavitelia. 

"Nemali by ste byť tam, kde byť nemáte," povedal v rozhovore v Kyjeve. "Boli na našom území. My sme ich sem nepozvali – a ak kolaborujú s teroristami a podieľajú sa na ničení nášho štátu, musíme ich zabiť," dodal.

Vláda v Teheráne spočiatku popierala prítomnosť iránskych dronov na Ukrajine, následne však potvrdila, že dodala "malý počet" bezpilotných lietadiel Rusku niekoľko mesiacov predtým, než ruský prezident Vladimir Putin spustil vojenskú inváziu na Ukrajinu. Teherán však popiera, že vysiela Iráncov na výcvik Rusov, aby mohli drony vypúšťať z okupovaných území Ukrajiny, píše The Guardian.

Kyjev na iránsku verziu udalostí reagoval skepticky a experti oboch krajín sa na žiadosť Teheránu stretli na diskusiách o dôkazoch, ktoré zhromaždil Kyjev. "Je jasné, že tieto veci nelietajú bez ľudí, ktorí sa naučia, ako ich ovládať – ale Rusi nemajú mozog na to, aby prišli sami na to (ako s nimi zaobchádzať)... V modernom svete nemôžete nič skryť. Je to len otázkou času, kedy sa to dostane na verejnosť," podotkol Danilov.

Ako v rozhovore dodal, ukrajinskú protiofenzívu môže spomaliť zimné počasie, fyzická bariéra rieky Dneper či nervozita západných spojencov, že potenciálna strata Krymu privedie Putina k zúfalým, až katastrofálnym opatreniam. "Musíme brániť našu krajinu a oslobodiť ju od teroristov, nech je akékoľvek ročné obdobie. Ročné obdobie nie je podstatné," dodal s tým, že rieka Dneper je "iba ďalšia prekážka, ktorú prekonáme".

"Naša armáda sa nemôže zastaviť, kým nie je oslobodené celé naše územie vrátane Krymu a ďalších oblastí," citoval Danilova denník The Guardian.

9:45 Polovica Kyjiva je naďalej bez energií

V piatok ráno bolo v dôsledku ruských útokov na kritickú infraštruktúru bez energií asi 50 % ukrajinského hlavného mesta Kyjiv. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na ukrajinské úrady.

Kyjivská vojenská administratíva prostredníctvom komunikačnej platformy Telegram oznámila, že dodávky vody v meste už úplne obnovili a technici pracujú na čo najskoršom obnovení dodávok tepla v meste.

„Akonáhle sa stabilizuje energetický systém, komunikácia sa objaví vo všetkých častiach Kjiva,“ dodali po tom, ako výpadky energií ovplyvnili aj mobilné siete.

Ruské útoky na kritickú infraštruktúru v stredu spôsobili dočasné vypnutia väčšiny ukrajinských elektrární a väčšina ľudí zostala bez prúdu. Ukrajinské ozbrojené sily informovali, že Rusi v stredu popoludní vypálili 70 rakiet a 51 z nich sa podarilo zostreliť. Okupanti pritom zaútočili aj piatimi dronmi.

Kyjiv vo štvrtok 24. novembra 2022SITA/AP Photo/Evgeniy MaloletkaKyjiv vo štvrtok 24. novembra 2022

9:15 Ruskí záložníci na Ukrajine sú slabo vycvičení a zle vybavení

Ruskí záložníci vyslaní do bojov na Ukrajine sú slabo vycvičení a zle vybavení. Niektorí z nich musia slúžiť aj napriek svojmu "závažnému chronickému zdravotnému stavu". Vo svojej pravidelnej správe to v piatok na sociálnej sieti Twitter uviedlo britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky britských tajných služieb.

Dva mesiace, odkedy šéf Kremľa Vladimir Putin vyhlásil "čiastočnú mobilizáciu", nasadenie záložníkov podľa Londýna často charakterizuje "zmätok v súvislosti so spôsobilosťou na službu, s nedostatočným výcvikom a osobným vybavením a s chýbajúcim odhodlaním vykonávať veľmi náročné bojové misie.

Množstvo záložníkov bolo podľa Británie tiež zabitých v Doneckej oblasti v okolí mesta Bachmut počas frontálnych útokov na dobre vybudované ukrajinské obranné zóny.

"Väčšina – hoci nie všetci – mobilizovaní záložníci v minulosti už slúžili v armáde," konštatuje britský rezort obrany s tým, že s vysokou pravdepodobnosťou nie je ich zdravotný stav dostatočne preskúmaný a mnohí sú nútení slúžiť s vážnymi chronickými zdravotnými problémami.

Kremeľ bude zrejme znepokojovať, že narastajúci počet rodinných príslušníkov týchto záložníkov je pripravených riskovať i zatknutie a protestovať proti podmienkam, v akých ich príbuzní musia slúžiť, dodáva britské ministerstvo.

SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

8:30 Zelenskyj ocenil nezlomnú vôľu ľudu, ktorý odoláva ruskej invázii

V súvislosti s masívnymi výpadkami dodávok elektriny v ukrajinských mestách v dôsledku útokov ruských síl ocenil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nezlomnú vôľu ukrajinského ľudu, ktorý naďalej odoláva ruskej invázii. TASR správu prevzala z agentúry DPA. 

Ostreľovanie nedávno oslobodeného juhoukrajinského mesta Cherson si vo štvrtok vyžiadalo najmenej sedem obetí a 20 zranených. Útoky na civilné ciele sú podľa Zelenského "pomstou tých, ktorí prehrali". "Oni nevedia, ako sa bojuje. Jediné, čo vedia, je terorizovať. Energetický teror, delostrelecký teror alebo raketový teror — k tomu sa Rusko pod svojím súčasným vedením znížilo," povedal v príhovore Zelenskyj.

Správy z predchádzajúceho dňa 24.11.2022:

20:02 Ukrajinský prezident Zelenskyj spochybnil členstvo Ruska v OBSE

Zelenskyj povedal, že v súčasnosti hľadajú rôzne medzinárodné platformy riešenia, aby pomohli zastaviť ruský teror, čo najviac izolovať teroristický štát a nájsť cestu von z brutálnych svetových kríz, ktoré Rusko spôsobilo.

„Prečo však medzi týmito platformami stále nie je OBSE? Prečo je teroristický štát – aj po deviatich mesiacoch nepretržitých zločinov – stále členom vášho Parlamentného zhromaždenia?“ pýtal sa ukrajinský prezident. Dodal, že vojna Ruska proti Ukrajine je skúškou pre každú medzinárodnú organizáciu.

Prezident Zelenskyj počas 68.schôdze NATO v Barcelone. K plénu sa prihovára cez videokonferenciu, 21.11.2022.SITA/AP Photo/Andrea ComasPrezident Zelenskyj počas 68.schôdze NATO v Barcelone. K plénu sa prihovára cez videokonferenciu, 21.11.2022.

Poľsko v súčasnosti zastáva v OBSE rotujúce predsedníctvo. V poľskom meste Lodž sa 1. a 2. decembra uskutoční výročné zasadnutie Ministerskej rady tejto 57-člennej bezpečnostnej organizácie, pripomína AFP.

Varšava minulý týždeň oznámila, že na základe sankcií Európskej únie nepovolí ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi účasť na schôdzke v Lodži. Podľa Moskvy ide o bezprecedentné a provokatívne rozhodnutie. „Varšava diskreditovala nielen samu seba, ale nenapraviteľným spôsobom tiež poškodila dôveryhodnosť organizácie ako celku,“ uviedol minulý týždeň ruský rezort diplomacie.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí zároveň oznámilo, že ruskú delegáciu bude na zasadnutí Ministerskej rady OBSE v Poľsku viesť namiesto Lavrova stály predstaviteľ Ruska pri OBSE Alexandr Lukaševič.

19:07 Kyjev a Moskva si vymenili 100 vojnových zajatcov

Ukrajina a Rusko uskutočnili vo štvrtok výmenu dovedna 100 zajatcov, ktorí sa vrátili do svojich domovských krajín. Ako referuje spravodajský web CNN, každá zo strán po rokovaniach získala naspäť po 50 zajatcov.

„Dňa 24. novembra sa v dôsledku vyjednávacieho procesu vrátilo z územia kontrolovaného kyjivským režimom 50 ruských vojakov, ktorí boli v zajatí v smrteľnom nebezpečenstve,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany

Ukrajinská strana informovala, že medzi vrátenými vojakmi boli tí, ktorých zajali v bojoch o Mariupoľ, v černobyľskej elektrárni a na Haďom ostrove v Čiernom mori.

„Pokračujeme v práci na prepustení všetkých našich ľudí zo zajatia. Dostaneme naspäť všetkých,“ povedal šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Dodal, že počas ostatných dvoch dní sa zo zajatia vrátilo 86 Ukrajincov a v doterajšom priebehu vojny ich bolo celkovo 1269.

18:43 Nemecké protivzdušné systémy Patriot sú určené pre územie NATO

Berlín vo štvrtok objasnil, že systémy protivzdušnej obrany Patriot, ktoré ponúkol Poľsku, sú určené na obranu územia  Severoatlantickej aliancie. Odmietol tak požiadavky Varšavy, aby Nemecko tieto systémy poslalo Ukrajine.

„Tieto Patrioty sú súčasťou integrovanej protivzdušnej obrany NATO, čo znamená, že sú určené na nasadenie na území NATO,“ povedala nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Použitie týchto systémov mimo územia NATO by si podľa nej vyžadovalo najskôr konzultácie spojencov v rámci Aliancie.

Berlín ponúkol Varšave systémy Patriot na zabezpečenie poľského vzdušného priestoru po tom, ako minulý týždeň na poľskú obec Przewodów pri ukrajinskej hranici spadla raketa, ktorá zabila dvoch ľudí.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v stredu povedal, že požiadal Nemecko, aby systémy Patriot poslalo namiesto Poľska na Ukrajinu.

17:10 Boris Johnson sa stal čestným občanom Kyjeva

„Johnson urobil a som si istý, že bude ďalej robiť všetko, čo je v jeho silách, aby zaistil, že Británia a svetoví lídri budú Ukrajine poskytovať potrebnú pomoc. Vďaka za podporu! My v Kyjeve znova naňho čakáme, aby sme mu odovzdali toto čestné ocenenie!“ vyhlásil Kličko.

Johnson ako britský premiér bol jedným z prvých svetových lídrov, ktorí navštívili Kyjev po spustení ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára. Do ukrajinskej metropoly prišiel koncom apríla.

Viac sa dočítate na tomto mieste.

16:40 Šéfovia diplomacií G7 budú diskutovať o ďalšej pomoci pre Ukrajinu

Ministri zahraničných vecí krajín skupiny G7 budú počas zasadnutia v Bukurešti diskutovať o ďalšej pomoci pre Ukrajinu pri zabezpečovaní dodávok energií. Vo štvrtok to uviedla šéfka nemeckého rezortu diplomacie Annalena Baerbocková, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

„Ruské útoky na civilnú infraštruktúru sú neznesiteľným, neľudským zločinom. (Ruský prezident Vladimir) Putin môže svojimi raketami uvrhnúť obyvateľov Ukrajiny do chladu a temnoty. Nikdy však nezlomí ich vôľu po slobode a našu podporu,“ napísala Baerbocková na Twitteri.

Zasadnutie šéfov diplomacií krajín skupiny G7 sa v rumunskej metropole uskutoční 29. a 30. novembra.

Ministri zahraničných vecí siedmich najvyspelejších krajín sveta sa  začiatkom novembra na schôdzke v nemeckom meste Münster dohodli na vytvorení mechanizmu na koordináciu pomoci Ukrajine pri oprave, obnove a obrane jej kritickej energetickej a vodnej infraštruktúry.

15:59 Brusel pripravuje deviaty balík sankcií voči Rusku

urópska únia (EÚ) pripravuje deviaty balík sankcií voči Rusku v reakcii na útoky Moskvy na Ukrajine. Uviedla to predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy Fínska. „Tvrdo pracujeme na tom, aby sme zasiahli Rusko tam, kde to bolí, aby sme ešte viac otupili jeho kapacitu viesť vojnu na Ukrajine.

Môžem dnes oznámiť, že pracujeme plnou rýchlosťou na deviatom balíku sankcií,“ povedala šéfa EK. „A verím, že veľmi skoro schválime globálny cenový strop na ruskú ropu spolu s G7 a ďalšími veľkými partnermi. Nebudeme oddychovať, kým Ukrajina nezvíťazí nad Putinom a jeho nezákonnou a barbarskou vojnou,“ uviedla Ursula von der Leyenová. Informuje o tom web The Guardian.

14:54 Lukašenko vyzýva Ukrajinu na mierové rokovania skôr, ako ju Rusko zničí

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko povedal, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by sa mal zastaviť a začať rokovať s Ruskom, ak sa chce vyhnúť obrovským stratám a úplnému zničeniu Ukrajiny. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na telegramový kanál Pul Perego, ktorý uverejnil videorozhovor Lukašenka pre ruské médiá.

„Všetko je v rukách Ukrajiny. Nie preto, že by som chcel tlačiť na Zelenského a Ukrajinu. Ak nechcú smrť, treba to zastaviť, lebo bude nasledovať úplné zničenie Ukrajiny,“ povedal Lukašenko.

SITA/GAVRIIL GRIGOROV, SPUTNIK, KREMLIN POOL PHOTO VIA AP

Ten dodal, že počas druhej svetovej vojny zomrelo v ZSSR 30 miliónov ľudí, no teraz to „nikto ani nespomína“ a s Nemeckom „sú pripravení nielen rozprávať, ale aj spolupracovať“. Lukašenko si je istý, že to isté sa stane aj v prípade vojny medzi Ukrajinou a Ruskom.

13:39 Viac ako 80 000 obyvateľov anektovaných oblastí dostalo ruské pasy, tvrdí Kremeľ

„Od pripojenia štyroch (ukrajinských) regiónov k Ruskej federácii a v súlade s platnou legislatívou získalo viac ako 80.000 ľudí ruské pasy,“ uviedla Valentina Kazakovová, ktorá má na ruskom ministerstve vnútra na starosti problematiku migrácie. Rusko v septembri uskutočnilo v Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti pseudoreferendá o pripojení týchto regiónov k Rusku, čo tamojší obyvatelia podľa oficiálnych výsledkov schválili.

11:08 Rusko presunulo časť výsadkových jednotiek na východ Ukrajiny

V septembri a októbri boli ruskí výsadkári nasadení na obranu pozícií na západnom brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti. Niektoré zo značne oslabených výsadkových jednotiek sa doplnili mobilizovanými záložníkmi, uvádza britské ministerstvo.

Ruské výsadkové jednotky sú považované za elitné a tvoria samostatnú zložku ozbrojených síl, píše DPA. Na začiatku ofenzívy proti Ukrajine pred deviatimi mesiacmi mali spolu s pozemnými jednotkami podľa plánu dobyť ukrajinskú metropolu Kyjev, čo sa však nepodarilo a ich útok bol odrazený.

9:48 USA majú údajne obavy, že Rusko by na Ukrajine mohlo použiť chemické zbrane

Predstavitelia americkej administratívy sa obávajú, že ak ruská armáda bude na frontoch Ukrajiny prehrávať aj naďalej, Rusko by proti Ukrajine mohlo použiť chemické zbrane. Podľa rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) o tom vo svojom spravodajstve napísal časopis Politico.

Vo svojom článku sa Politico odvoláva na šiestich nemenovaných predstaviteľov administratívy prezidenta USA Joea Bidena a ministerstva obrany USA. Washington sa podľa týchto zdrojov domnieva, že ruský prezident Vladimir Putin sa môže uchýliť k zbraniam chemickým – a nie k jadrovým, pred ktorých nasadením do vojny na Ukrajine ho už predtým americkí predstavitelia varovali.

Spojené štáty údajne diskutujú so spojencami o potrebe pripraviť sa na takýto vývoj a mobilizovať zdroje a investície do výroby systémov na detegovanie použitia nebezpečných chemických látok.

Politico však zároveň zdôrazňuje, že americká rozviedka nateraz nemá poznatky o príprave chemického útoku zo strany Ruska. Americká Národná bezpečnostná rada (NSC) odmietla tvrdenia magazínu Politico komentovať.

V prípade, že by sa Rusko predsa len rozhodlo použiť chemické zbrane, podľa predstaviteľov USA s najväčšou pravdepodobnosťou nepôjde o ich otvorené a demonštratívne použitie – môžu byť použité látky, ktoré sa v následnej analýze ťažko dokazujú.

8:22 Aj na väčšine územia Moldavska sa podarilo obnoviť dodávky elektriny

Moldavský vicepremiér Andrei Spinu, ktorý zastáva aj post ministra infraštruktúry, v stredu večer informoval, že na severe Moldavska boli dodávky elektriny obnovené v plnom rozsahu. Moldavská energetická spoločnosť Premier Energy, ktorá zásobuje strednú a južnú časť krajiny, oznámila, že v týchto častiach krajiny sa elektrický prúd obnovil na 90 percent.

Obnovenie dodávok elektriny oznámil aj moldavský odštiepenecký región Podnestersko podporovaný Ruskom.

Vicepremiér Spinu tiež povedal, že v stredu sa v podstate zopakovala situácia z 15. novembra, keď Moldavsko taktiež utrpelo výpadky prúdu v dôsledku ruských raketových útokov na Ukrajine.

Postsovietske Moldavsko patrí medzi najchudobnejšie európske krajiny a má spoločnú hranicu s Ukrajinou a tiež s Rumunskom, ktoré je členským štátom EÚ. Moldavská prozápadná vláda ruskú inváziu na Ukrajinu odsudzuje.

7:30 Dodávky energie boli obnovené v Ľvove aj viacerých ďalších oblastiach

V meste Ľvov a viacerých ďalších ukrajinských oblastiach sa už podarilo obnoviť dodávky elektriny a vody. V noci na štvrtok o tom informovala spravodajská stanica CNN. Výpadky dodávok spôsobili stredajšie ruské útoky cielené na energetickú infraštruktúru v celej Ukrajine.

Spravodajkyňa CNN v Kyjeve citujúc predstaviteľov miestnych úradov krátko pred polnocou informovala, že dodávky energie sa na takmer 90 percent podarilo obnoviť v Ľvove.

SITA/AP Photo/Andrew KravchenkoVšetky tri ukrajinské jadrové elektrárne, ktoré sú stále pod kontrolou Kyjeva, boli v stredu (23.11.) odpojené od energetickej siete.

Obdobná situácia je aj v Odeskej oblasti, kde sa taktiež podarilo obnoviť dodávky energie, vody aj kúrenie, ako uviedol zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. „Dodávky energie - táto oblasť je zásobovaná, spotrebitelia sú pripojení,“ uviedol.

Dodávky energie boli obnovené aj v Záporožskej oblasti.     

Správy z prechádzajúceho dňa (23.11.2022):

19:45 Cez všetko sa dostaneme, pretože sme nezlomný národ, vyhlásil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyhlásil, že Ukrajina obnoví energetickú infraštruktúru, ktorú poškodili ruské raketové útoky a vyzdvihol nezlomnosť ukrajinského ľudu. Zároveň uviedol, že Kyjev v súvislosti so stredajšími ruskými údermi požiada o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady (BR) OSN. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

"Všetko obnovíme a cez toto všetko sa dostaneme, pretože sme nezlomný národ," povedal Zelenskyj v krátkom videoodkaze zverejnenom na sociálnej sieti Telegram.

Rusko v stredu vypálilo na Ukrajinu približne 70 riadených striel, z nich 51 zneškodnila protivzdušná obrana, uviedla ukrajinská armáda. Šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko oznámil, že pri útoku zahynulo šesť ľudí a 36 osôb utrpelo zranenia, napísal britský denník The Guardian.

Ukrajinský prezident na sociálnej sieti Twitter napísal, že Ukrajina v súvislosti so stredajším raketovým útokom požiada o zvolanie mimoriadneho zasadnutia BR OSN. "Vraždy civilistov a ničenie civilnej infraštruktúry sú teroristické činy. Ukrajina neustále požaduje ráznu reakciu medzinárodného spoločenstva na tieto zločiny," uviedol.

Rusko podniká rozsiahle útoky na Ukrajinu od októbra. Najnovší ruský úder na ukrajinskú energetickú infraštruktúru spôsobil po celej krajine výpadky dodávok elektriny a vody. Dôsledky hlásili aj v susednom Moldavsku.

18:10 Rusko dnes vystrelilo na Ukrajinu 70 rakiet

Rusko v stredu vypálilo na Ukrajinu približne 70 riadených striel, oznámila ukrajinská armáda. Väčšinu z rakiet zostrelila protivzdušná obrana, najnovší ruský úder na ukrajinskú energetickú infraštruktúru však spôsobil po celej krajine výpadky dodávok elektriny a vody. Dôsledky hlásili aj v susednom Moldavsku. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a AP.

"Odpálených bolo celkovo okolo 70 striel s plochou dráhou letu," uviedla ukrajinská armáda s tým, že zostrelila 51 rakiet a päť výbušných dronov.        Ukrajinské ministerstvo energetiky neskôr oznámilo, že "prevažná väčšina odberateľov elektriny bola odpojená".

Rusko podniká rozsiahle raketové a dronové útoky na Ukrajinu od októbra. Cieľom je pred prichádzajúcou zimou najmä energetická infraštruktúra. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred stredajšími údermi uviedol, že ruské útoky už poškodili asi polovicu z nej.

Prvé vlny útokov sa odohrávali skoro ráno a dodávky elektriny sa na mnohých miestach podarilo do večera obnoviť. Stredajší útok, rovnako ako dosiaľ zrejme najväčší úder z minulého týždňa, prišiel popoludní počas krátkych zimných dní, opravy tak musia prebiehať v ťažších podmienkach po zotmení, všíma si AP.

18:00 USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 400 miliónov dolárov

USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 400 miliónov dolárov. Oznámil to v stredu Biely dom. Podľa vyhlásenia amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena pomoc „zahŕňa ďalšie zbrane, muníciu a vybavenie pre protivzdušnú obranu zo zásob ministerstva obrany". Informuje o tom portál cnn.com.

Podľa predstaviteľa Bieleho domu ide o ďalšiu muníciu pre systémy protivzdušnej obrany NASAMS, 150 guľometov s termografickým zameriavačom proti bezpilotným lietadlám, dodatočnú muníciu pre raketomety HIMARS, 200 presne navádzaných 155-milimetrových delostreleckých projektilov a ďalšiu výzbroj.

16:45 Tri jadrové elektrárne odpojili od siete po ruských útokoch

Všetky tri ukrajinské jadrové elektrárne, ktoré sú stále pod kontrolou Kyjeva, boli v stredu odpojené od energetickej siete. Oznámil to prevádzkujúci štátny podnik Enerhoatom po tom, ako Ukrajinu zasiahli ďalšie vzdušné útoky Ruska. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a Reuters.

Enerhoatom v oznámení uviedol, že v Rivnenskej, Juhoukrajinskej a Chmeľnyckej jadrovej elektrárni sa aktivovala havarijná ochrana. V dôsledku toho boli automaticky odstavené všetky energetické bloky, ktoré aktuálne pracujú v režime bez výroby elektriny.

V okolí týchto elektrární nezaznamenali zvýšenú radiáciu, všetky ukazovatele sú v norme, doplnil Enerhoatom s tým, že prevádzku závodov obnovia po normalizácii prevádzky energetickej sústavy.

Juhoukrajinská jadrová elektráreň sa nachádza v Mykolajivskej oblasti asi 350 kilometrov južne od Kyjeva. Chmeľnycká a Rivnenská jadrová elektráreň ležia v rovnomenných oblastiach na západe Ukrajiny.

Štvrtú ukrajinskú jadrovú elektráreň, Záporožskú, obsadilo Rusko krátko po začiatku invázie na Ukrajinu. Počas uplynulého víkendu sa opäť stala terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňovali Rusko a Ukrajina.

15:30 Zelenskyj privítal uznesenie EP označujúce Rusko za štát podporujúci terorizmus

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal stredajšie uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci označili Rusko za štát podporujúci terorizmus. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Rusko musí byť izolované na všetkých úrovniach a musí niesť zodpovednosť, aby ukončilo svoju dlhoročnú politiku terorizmu na Ukrajine a na celom svete," napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

V uznesení EP sa uvádza, že "úmyselné útoky a zverstvá páchané ruskými silami a ich zástupcami na civilnom obyvateľstve na Ukrajine, ničenie civilnej infraštruktúry a iné vážne porušenia medzinárodného a humanitárneho práva predstavujú teroristické činy a vojnové zločiny". Europoslanci na základe toho Rusko označili ako štát podporujúci terorizmus a za štát, ktorý používa prostriedky terorizmu. Uznesenie v stredu podporilo 494 europoslancov, 58 bolo proti a 44 sa zdržalo hlasovania.

Keďže EÚ v súčasnosti nemôže oficiálne označiť štáty za podporovateľov terorizmu, EP vyzval Úniu a jej členské štáty, aby zaviedli vhodný právny rámec a zvážili pridanie Ruska na takýto zoznam.

SITA/AP Photo/Andrea Comas

14:20 Po celej Ukrajine opäť hlásia ruské útoky, v Kyjeve zomreli najmenej traja ľudia

V stredu bolo počuť v Kyjeve viacero výbuchov po tom, čo sa tam rovnako ako v ďalších oblastiach takmer po celej Ukrajine rozozvučali sirény varujúce pred vzdušnými útokmi.  Starosta Kyjeva Vitalij Kličko na platforme Telegram napísal, že "bolo zasiahnuté jedno zo zariadení infraštruktúry" hlavného mesta. Obyvateľov vyzval, aby zostali v krytoch.

Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba povedal, že ruské sily "zasiahli rezidenčné budovy a kritické zariadenia infraštruktúry". Výbuchy bolo počuť aj v západoukrajinskom meste Ľvov, kde došlo k prerušeniam dodávok elektriny, v Kremenčuku v centrálnej časti Ukrajiny, ako aj v Poltavskej, Mykolajivskej či Dnepropetrovskej oblasti.

Naprieč Ukrajinou i v susednom Moldavsku - vrátane hlavného mesta Kišiňov - hlásia v dôsledku novej vlny ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru rozsiahle výpadku prúdu. Novinári agentúry AFP uviedli, že výpadky elektriny evidujú v severnej a strednej časti Kyjeva.

SITA/Zaporizhzhia region military administration via AP

12:20 Šéf MAAE hovoril s ruskou delegáciou o Záporožskej elektrárni

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi sa v stredu v Istanbule stretol s ruskou delegáciou s na rokovaniach o bezpečnosti ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES), ktorú v súčasnosti ovládajú ruské sily. MAAE to uviedla vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri, informuje TASR na základe správy denníka The Guardian.

"Generálny riaditeľ MAAE Rafael M. Grossi sa dnes v Istanbule stretol s ruskou delegáciou vedenou generálnym riaditeľom (ruskej štátnej agentúry) Rosatom Alexejom Lichačevom na konzultáciách o prevádzkových aspektoch súvisiacich s bezpečnosťou Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine a o urgentnom vytvorení bezpečnosti zóny," napísala MAAE.

Záporožskú jadrovú elektráreň Rusko obsadilo krátko po začiatku invázie na Ukrajinu. Počas uplynulého víkendu sa  opäť stala terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňujú Rusko a Ukrajina. 

V dôsledku najnovšieho ostreľovania došlo k poškodeniu budov a elektrického vedenia, ktoré je nevyhnutné pre chladenie paliva šiestich reaktorov. Reaktory sú v súčasnosti odstavené, avšak existuje riziko, že jadrové palivo sa prehreje, ak budú prerušené dodávky energie. Elektráreň bola v posledných mesiacoch už viackrát nútená použiť záložné generátory.

SITA/AP Photo/Markus Schreiber

10:00 Británia dodá ukrajinským silám po prvý raz od začiatku vojny aj vrtuľníky

Británia dodá ukrajinskej armáde po prvý raz od začiatku ruskej invázie vrtuľníky, konkrétne tri stroje typu Sea King, oznámilo v stredu ministerstvo obrany v Londýne. TASR o tom informuje na základe správy stanice BBC. 

Prvý vrtuľník, ktoré v minulosti využívala britská armáda, už dorazil na Ukrajinu. Príslušníci ukrajinských síl absolvovali uplynulých šesť týždňov výcvik v Británii zameraný na ovládanie a údržbu týchto strojov, ktorú budú využívané na pátracie a záchranné práce. Britský minister obrany Ben Wallace avizoval, že Londýn pošle Kyjevu ďalších 10.000 kusov delostreleckej munície.

Britský premiér Rishi Sunak v sobotu počas návštevy Kyjeva prisľúbil Ukrajine novú dodávku vybavenia za 50 miliónov libier. Zásielka zahŕňa 125 kusov protilietadlových zbraní, radar a systém na boj proti bezpilotným lietadlám dodaným Rusku Iránom.

wikipedia/US Navy

9:15 Pri útoku na pôrodnicu v Záporožskej oblasti zahynul novorodenec

Život novorodenca si vyžiadal nočný útok ruských síl na pôrodnicu v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny, informovali v stredu ukrajinskí záchranári. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.

8:40 Ukrajina chce obyvateľom pomôcť prežiť zimu aj verejnými vyhrievanými priestormi

Pomocou tisícok verejne prístupných vyhrievaných miestností chce ukrajinská vláda pomôcť obyvateľstvu prekonať nadchádzajúcu zimu. Vo svojom pravidelnom videopríhovore zverejnenom v utorok večer to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Po celej Ukrajine sa už pripravuje viac než 4000 takýchto priestorov, ktoré budú zriadené v školách a administratívnych budovách."Budú tam poskytované všetky základné služby," spresnil Zelenskyj. "Patria sem elektrina, mobilná komunikácia a internet, teplo, voda, prvá pomoc. Úplne zadarmo a nepretržite," zdôraznil.

Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko v tejto súvislosti opäť upozornil na závažnosť situácie v metropole s troma miliónmi obyvateľov. 

"Toto je najhoršia zima od druhej svetovej vojny," povedal pre stredajšie vydanie nemeckých novín Bild. Kličko vyčítal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že útokmi na civilnú infraštruktúru chce prinútiť k úteku ešte viac Ukrajincov. "To sa však nestane. Mám dojem, že ľudia budú ešte väčšmi nahnevaní, ešte väčšmi odhodlaní. Nezomrieme ani neutečieme, ako by to chcel Putin," povedal.

V dôsledku ruských raketových útokov na energetickú sieť zápasí Ukrajina s výpadkami elektriny. Veľké problémy sú aj v zabezpečovaní diaľkového vykurovania a dodávok vody a plynu, píše DPA.

Pozemné boje v priebehu utorka pokračovali predovšetkým vo východoukrajinskom regióne Donbas. Objavili sa nepotvrdené správy o útoku ukrajinských dronov v meste Sevastopol na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym, ktoré je pre Rusko vzhľadom na námornú základňu Čiernomorskej flotily strategicky významné.

Zelenskyj v utorok vo svojom príhovore k starostom francúzskych miest povedal, že na území Ukrajiny je ešte potrebné oslobodiť približne 2000 Ruskom obsadených miest a dedín. Niekoľko desiatok miest vrátane prístavu Mariupol na pobreží Azovského mora alebo mesta Volnovacha v Doneckej oblasti bolo v dôsledku ruských útokov úplne zničených.

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

8:00 Rusko používa chlad ako zbraň hromadného ničenia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok povedal, že Rusko sa útokmi na energetickú infraštruktúru pokúša použiť počas tejto zimy chlad ako "zbraň hromadného ničenia". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Kremeľ chce chlad tejto zimy pretvoriť na zbraň hromadného ničenia," povedal Zelenskyj prostredníctvom telemostu v príhovore na stretnutí starostov francúzskych miest.

Ukrajinci podľa jeho slov potrebujú "veľa vecí" na to, aby prežili túto zimu a zabránili Rusku pretvoriť chlad na nástroj teroru a podriadenia sa. Zelenskyj pripomenul, že ruské sily zámerne útočia na energetickú infraštruktúru Ukrajiny, zdravotnícke zariadenia i vzdelávacie inštitúcie.

Ukrajinský prezident požiadal zväz starostov francúzskych miest o pomoc pri odmínovacích operáciách na Ukrajine a o vybavenie pre ukrajinské záchranné služby a zdravotníkov.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok upozornila, že mráz bude počas prichádzajúcej zimy ohrozovať životy miliónov Ukrajincov po tom, ako energetickú infraštruktúru krajiny poškodila séria ruských útokov.

7:45 Ukrajinskej armáde sa podarilo dobyť späť už takmer celú Mykolajivskú oblasť

Ukrajine sa podarilo dobyť späť už takmer celú Mykolajivskú oblasť na juhu Ukrajiny až na posledné tri obce ležiace na Kinburskom polostrove. Oznámil to v utorok tamojší gubernátor Vitalij Kim.  TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Nastoľujeme plnú kontrolu nad oblasťou. Ostávajú nám tri obce na Kinburskej kose, aby sa sme oficiálne stali regiónom, ktorý nie je vo vojne," uviedol Kim.

Spravil tak po tom, ako hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalia Humeniuková tento týždeň potvrdila, že ukrajinská armáda podniká vojenskú operáciu na Kinburskej kose - piesčitom výbežku na juhozápade Kinburského polostrova, ktorý leží medzi ústím rieky Dneper-Bug a Čiernym morom.

Územie tohto polostrova je rozdelené medzi dve ukrajinské administratívne oblasti - jeho západná časť spadá pod Mykolajivskú oblasť a východná je súčasťou Chersonskej oblasti. Ukrajinská armáda pritom postupne práve z týchto dvoch oblastí ležiacich na juhu krajiny vytláča ruské sily. 

Len nedávno sa Ukrajine podarilo získať späť pod svoju kontrolu mesto Cherson, ktoré bolo jediným hlavným ukrajinským oblastným mestom, ktoré sa ruskej armáde podarilo od začiatku invázie dobyť. Cherson leží na západnom brehu rieky Dneper a ruská armáda sa stiahla na jej východný breh, uvádza AFP.  

7:30 Ruské útoky spôsobili "kolosálne" škody na energetickej sieti Ukrajiny

Útok ruských síl na energetickú sieť Ukrajiny z minulého týždňa spôsobil "kolosálne" škody a neporušená nezostala ani jedna tepelná či vodná elektráreň. V utorok to vyhlásil Volodymyr Kudryckyj, šéf štátnej spoločnosti Ukrenergo, ktorá prevádzkuje elektrickú prenosovú sústavu. TASR informuje podľa webu americkej televízie CNN.

"Toto bol najväčší útok, najväčší v dejinách. Odpálených bolo vyše 100 ťažkých balistických striel. Ich cieľmi boli prevažne zariadenia ukrajinského energetického systému, trafostanice Ukrenerga a ukrajinské tepelné elektrárne vyrábajúce energiu pre ukrajinských spotrebiteľov," povedal Kudryckyj.

"Pre pochopenie rozsahu týchto útokov, s ktorými sa musíme vyrovnať, môžem uviesť, že pri raketových úderoch utrpela škody takmer všetka výroba energie veľkých elektrární. Takmer nie je rozvodňa spoločnosti Ukrenergo, ktorá by zostala neporušená. Prakticky každá trafostanica bola zasiahnutá aspoň raz a niektoré tri-, päť- alebo osemkrát," dodal Kudryckyj.

Ukrajinská energetická sieť je v súčasnosti "stabilizovaná" pre plánované odstávky. Masívne škody na elektrárňach po ruskom ostreľovaní spôsobili, že nie sú schopné naraz poskytovať dostatok elektriny pre celú krajinu. "Najproblematickejšou" oblasťou ostáva Cherson na juhu Ukrajiny, kde sa vojaci po stiahnutí Ruska sústreďujú na odmínovanie energetickej siete.

Ak masívne útoky nebudú pokračovať, situácia by sa mala stabilizovať pri štvorhodinových odstávkach denne, informoval šéf Ukrenerga.

"Vnímame to tak, že úlohou energetického sektoru je udržiavať funkčnosť systému tak, aby umožnil Ukrajincom zostať vo svojej vlasti a stráviť zimu tu. Je to náš každodenný boj - zaisťovať, aby energetický systém plnil potreby Ukrajincov," dodal Kudryckyj.

Chersonské úrady vyzvali obyvateľov, aby sa evakuovali do oblasti, kde je stabilnejšia dodávka elektriny, pretože Chersonská oblasť je stále bez elektriny, píše CNN.

Informácie z predchádzajúceho dňa (22.11.2022):

17:30 Von der Leyenová oznámila makrofinančnú pomoc pre Ukrajinu vo výške 2,5 miliardy eur

Európska únia (EÚ) uvoľňuje ďalšiu finančnú pomoc pre Ukrajinu v objeme 2,5 miliardy eur. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter to oznámila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Ako tiež uviedla, Komisia plánuje v roku 2023 podporiť Ukrajinu balíkom pomoci v hodnote 18 miliárd eur, pričom finančné prostriedky budú uvoľňovať pravidelne na naliehavé opravy a obnovu krajiny. „Budeme naďalej podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné,“ cituje Von der Leyenovú spravodajský portál CNN.

Na pomoc z EÚ už zareagoval ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, ktorý sa za ňu poďakoval a označil ju za „ďalší solidárny krok“.

17:00 Iránski a ukrajinskí odborníci sa stretli, aby prediskutovali ruské používanie dronov

Odborníci z Iránu a Ukrajiny sa stretli, aby prediskutovali tvrdenia, že Rusko používa vo svojej vojne iránske útočné drony. Televízii CNN to potvrdil hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleh Nikolenko s tým, že nemôže poskytnúť viac podrobností. „Môžem vás ale uistiť, že ukrajinská strana naďalej prijíma tie najdrastickejšie opatrenia, aby zabránila použitiu iránskych zbraní Ruskom vo vojne proti Ukrajine,“ povedal hovorca. Ukrajina podľa neho informovala Irán, že „dôsledky spoluúčasti na ruskej agresii budú neporovnateľné s potenciálnymi výhodami spolupráce s Ruskom“.

Americkí predstavitelia tvrdia, že Rusko dostalo z Iránu stovky dronov, ktorých použitie malo smrteľné dôsledky.

Hovorca iránskej misie pri OSN už skôr CNN povedal, že požiadali o „spoločné odborné stretnutie“ o zvážení daných tvrdení. „V nadväznosti na údajné tvrdenia o použití iránskych bezpilotných lietadiel v ukrajinskom konflikte Irán požiadal o spoločné stretnutie expertov s ukrajinskými úradmi, aby zvážili takéto obvinenia. V rámci kolaboratívneho dialógu medzi iránskymi a ukrajinskými odborníkmi na obranu boli doteraz podniknuté významné kroky a bude pokračovať v objasňovaní akýchkoľvek nedorozumení v tejto veci,“ uviedol hovorca.

16:50 Heraščenko: Rusko plánuje druhú mobilizáciu, chce získať 700-tisíc vojakov 

Kremeľ pripravuje druhé kolo mobilizácie a plánuje odviesť do 700-tisíc mužov, vyhlásil poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Správu priniesol v utorok portál britskej televízie Sky News.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v septembri čiastočnú mobilizáciu záložníkov, aby sa „zaistilo bezpečie našich ľudí a ľudí na oslobodených územiach (Ukrajiny)“.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu neskôr spresnil, že Rusko odvedie 300-tisíc záložníkov so skúsenosťami z armády. Ako vyšlo najavo, ruské úrady povolávali aj mužov bez domova, aby doplnili stavy v armáde. Podľa Heraščenka sa teraz blíži zrejme ďalšie kolo mobilizácie v Rusku, a to v januári.

Ak sa špekulácie o druhom kole mobilizácie potvrdia, bude to znamenať, že Rusko sa pripravuje na dlhý konflikt a vojna na Ukrajine neprebieha podľa pôvodných Putinových predstáv.

14:30 Pri ruskom ostreľovaní zahynul dobrovoľník humanitárneho centra

Jeden dobrovoľník prišiel o život a dve ďalšie ženy utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní, ktoré v utorok zasiahlo centrum na distribúciu humanitárnej pomoci v meste Orichiv na juhovýchode Ukrajiny. Uviedol to bez ďalších podrobností gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch, informuje denník The Guardian a spravodajská stanica Sky News. 

Orichiv leží vyše 100 kilometrov východne od Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá sa v posledných dňoch stala terčom ostreľovania. Z toho sa navzájom obviňujú Moskva aj Kyjev.

„Ruskí teroristi ostreľujú miesta, kam sa doručuje humanitárna pomoc, pokračujú vo vydieraní - aká úbohá taktika porazených,“ uviedol Andrij Jermak, šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Nuž, na každú takúto akciu existuje ukrajinská protiakcia,“ dodal na platforme Telegram.

14:00 Od začiatku ruskej invázie bolo zabitých najmenej 6 595 civilistov

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) bolo zabitých najmenej 6 595 ukrajinských civilistov a 10 189 utrpelo zranenia. Medzi zabitými je najmenej 415 detí, 2 575 mužov, 1 767 žien a 1 838 ďalších dospelých, ktorých pohlavie ešte nie je identifikované. Informuje o tom portál cnn.com.

Veľký počet civilných obetí je v Doneckej a Luhanskej oblasti, čiže na východe Ukrajiny, kde boli v posledných mesiacoch najintenzívnejšie boje. Podľa OHCHR bolo v týchto oblastiach 3 939 civilistov zabitých a 5 338 zranených.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva uviedol, že skutočný počet obetí je podstatne vyšší. Informácie sú totiž neúplné z oblasti intenzívnych bojov, vrátane takých miest, ako je Mariupoľ, Izium, Lysyčansk, Popasna a Sjevjerodoneck.

13:25 Kremeľ odsúdil raziu v kyjevskom kláštornom komplexe, ktorý podlieha Moskve 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil v utorok policajnú prehliadku v kláštornom komplexe Kyjevsko-pečerská lavra za ďalší článok v „reťazci vojenských akcií “Ukrajiny proti ruskému pravosláviu. Tvrdil tiež, že Ukrajina je už dlho vo vojne s ruskou pravoslávnou cirkvou.

Správu o tom TASR prevzala z tlačovej agentúry AFP, ktorá pripomenula, že Kyjevsko-pečerská lavra bola pred rokmi prevedená štátom do vlastníctva ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC) patriacej pod moskovský patriarchát. Ten teraz podporuje vojenskú agresiu rozpútanú na území Ukrajiny ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

13:00 V známom kláštornom komplexe v Kyjeve zasahujú ukrajinské bezpečnostné zložky 

Ukrajinské bezpečnostné zložky vykonávajú počas utorka raziu na území pravoslávneho kláštora Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve. Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) vo svojom vyhlásení uviedla, že ide o zásah proti nebezpečným aktivitám ruských tajných služieb na Ukrajine.

Ako s odvolaním sa na SBU informovala britská stanica BBC, cieľom operácie je zabrániť využitiu kláštora ako bunky „ruského sveta“.

Podľa BBC razie v areáli a objektoch kláštora vykonávajú príslušníci SBU, Národnej polície a Národnej gardy. Preverujú oznámenia, že priestory patriace ukrajinskej pravoslávnej cirkvi sa využívajú ako skrýše sabotážnych a prieskumných skupín a cudzích občanov či na skladovanie zbraní, objasnila SBU vo svojom vyhlásení. 

„Počas bohoslužby zazneli v chráme tézy propagandistického charakteru, ktoré vychvaľovali ,ruský svet',“ uviedla vtedy SBU vo svojom vyhlásení. Pre podozrenie, že tým došlo k schvaľovaniu agresie Ruska voči Ukrajine, bolo v kauze začaté trestné konanie. Vedenie kláštora v súvislosti s tým informovalo, že kňaz, ktorý danú bohoslužbu slúžil, dostal od predstavených zákaz viesť liturgiu a modlitby.

11:15 Británia dodáva Ukrajine vylepšený model laserom navádzanej strely Brimstone 

Británia poskytne ukrajinskej armáde vylepšený model laserom navádzanej strely Brimstone, ktorá má v porovnaní s predchádzajúcou verziou dvojnásobný dolet. Na svojom webe o tom informoval denník Daily Telegraph, na ktorý sa odvolala britská stanica BBC.

Rakety Brimstone 2 sú zvyčajne odpaľované zo stíhačiek, ale ukrajinské jednotky používajú ako odpaľovaciu platformu upravené nákladné autá. Spojené kráľovstvo prvýkrát odovzdalo Ukrajine rakety Brimstone prvej generácie asi pred šiestimi mesiacmi. Videozáznam, ktorý teraz zverejnilo britské letectvo, však ukazuje pokročilejší model, ktorý sa pripravuje na prepravu na základni v anglickom grófstve Oxfordshire.

Rakety, z ktorých každá stojí okolo 175-tisíc libier (201 987 eur), sú určené predovšetkým na zasiahnutie pozemných cieľov, vrátane vozidiel pohybujúcich sa veľkou rýchlosťou.

Zbrane tohto typu sa v posledných mesiacoch hlavnou mierou zaslúžili o spomalenie alebo aj zastavenie postupu ruskej armády na Ukrajine. 

Britský premiér Rishi Sunak počas víkendovej návštevy Kyjeva oznámil pridelenie ďalšieho balíka vojenskej pomoci Ukrajine vo výške 50 miliónov libier, pripomenul Daily Telegraph. Dodávky rakiet Brimstone zrejme nie sú súčasťou tohto balíka, ktorý zahŕňa skôr zásielky zbraní a munície pre jednotky ukrajinskej protivzdušnej obrany na boj proti dronom Šáhid-136 dodávaných ruskej armáde z Iránu.

8:10 Úrady vyzvali ľudí z Chersonu, aby išli na zimu na bezpečnejšie miesto

Ukrajinské úrady vyzývajú obyvateľov oslobodeného mesta Cherson, aby sa na zimu evakuovali do bezpečnejších oblastí Ukrajiny. Týka sa to predovšetkým žien s deťmi, starých ľudí, chorých a osôb so zníženou pohyblivosťou. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Berúc do úvahy zložitú bezpečnostnú situáciu v meste a problémy s infraštruktúrou, môžete sa na zimné obdobie evakuovať do bezpečnejších oblastí krajiny,“ uviedla ukrajinská vicepremiérka a ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková, ktorá apelovala na zraniteľné skupiny obyvateľov Chersonu.

Vláda ponúka ľuďom bezplatnú evakuáciu do Kryvého Rihu, Mykolajiva a Odesy s možným ďalším presunom do Kirovohradskej oblasti, Chmeľnyckej oblasti alebo do západných regiónov Ukrajiny.

Poskytnuté bude bezplatné ubytovanie v pripravených zariadeniach, humanitárna pomoc, jedlo a zdravotná podpora. Ukrajinské úrady poskytnú i primeranú finančnú pomoc.

8:00 Zelenskyj: Elektrická sieť Ukrajiny poškodená útokmi je naďalej nestabilná

Elektrická sieť Ukrajiny, ktorá je poškodená v dôsledku útokov ruských síl, je naďalej nestabilná. Povedal to v pondelok večer vo videoprejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tým, že v krajine počas dňa nedochádzalo len k plánovaným vypnutiam prúdu, ale aj k nečakaným výpadkom. TASR správu prevzala z agentúry DPA. „Dnes večer je situácia mimoriadne ťažká v Kyjeve a jeho okolí, ako aj v (mestách) Vinnycia, Sumy, Ternopiľ, Čerkasy, Odesa a niekoľkých ďalších mestách a okresoch,“ povedal. Apeloval na regionálne a komunálne úrady, aby občanov i naďalej motivovali k šetreniu energií.

„Systémové škody spôsobované nášmu energetickému sektoru útokmi ruských teroristov sú tak veľké, že všetci naši občania a spoločnosti by mali byť veľmi šetrné a spotrebu (elektriny) by si mali rozdeliť na hodiny počas dňa,“ uviedol Zelenskyj.

7:00 Okupanti v Chersone spálili telá mŕtvych ruských vojakov na smetisku

Ruské sily počas okupácie Chersonu odvážali telá vlastných vojakov na smetisko na okraji mesta, kde ich pravdepodobne spálili. Referuje o tom britský The Guardian s odvolaním sa na svedectvá miestnych obyvateľov.

Ruskí okupanti zakázali ľuďom približovať sa ku skládke odpadu v Chersone a oplotili ju „pred zvedavými očami“. Dôvodom takého konania Rusov bol úmysel „vysypať tam telá svojich mŕtvych bratov a potom ich spáliť“.

Miestni obyvatelia uviedli, že videli na smetisko prichádzať ruské nákladné autá s čiernymi vrecami, ktoré potom zapálili. Vzduch sa následne podľa nich naplnil veľkým oblakom dymu a zápachom horiaceho mäsa.

Podľa Chersončanov sa Rusi v lete takto zbavovali tiel svojich vojakov, ktorí zahynuli počas ťažkých bojov. Niektorí obyvatelia však podotkli, že priamo nevideli mŕtve telá. Ukrajinské úrady vyšetrovanie v tejto súvislosti nekomentovali. The Guardian však píše, že na skládke je stále možné vidieť zvyšky ruských vlajok, uniforiem a prilieb.

Informácie z predchádzajúceho dňa (21.11.2022):

20:01 Pri ruskom raketovom útoku zahynula prokurátorka Charkovskej oblasti

Ruský raketový útok pripravil o život prokurátorku ukrajinskej Charkovskej oblasti Olenu Maslyčovú, informovala v pondelok vo vyhlásení tamojšia prokuratúra. Správu priniesol portál britskej televízie Sky News.

„Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine a priateľom prokurátorky Oleny Maslyčovej, ktorá zomrela v dôsledku ruskej raketovej paľby. Vedenie a zamestnanci prokuratúry Charkovskej oblasti sú hlboko zarmútení touto stratou – smrťou prokurátorky Oleny Maslyčovej v obci Ševčenkive v okrese Kupiansk,“ uviedli kolegovia.

Podľa nich prokurátorka zahynula v nedeľu 20. novembra neskoro večer vo svojom dome v dôsledku ruského raketového útoku na obytnú časť obce Ševčenkive. „Olena od prvého dňa oslobodenia Charkovskej oblasti (ukrajinskými vojakmi) dokumentovala fakty o ruských vojnových zločinoch,“ uviedli predstavitelia na Twitteri.

18:48 Ukrajina je oveľa lepšie pripravená na boj v zime než Rusko

Americký minister obrany Lloyd Austin v pondelok vyhlásil, že Ukrajina je lepšie pripravená na boj počas zimy než Rusko. Je podľa neho v oveľa lepšej forme. TASR správu prevzala z webového portálu britského denníka The Guardian.

Austin na tlačovej konferencii počas návštevy Indonézie v metropole Jakarta povedal: „Snažili sme sa Ukrajincov pripraviť na boj v zime a urobili sme pre to veľa. Chceli sme dosiahnuť, aby mohli vytvárať tlak na našich nepriateľov aj cez zimné mesiace.“

Americký minister obrany dodal, že je ťažké predpovedať, ako a v akom časovom rozpätí sa budú veci vyvíjať. Spojené štáty budú podľa jeho slov Ukrajinu podporovať tak dlho, ako to bude potrebné. USA patria medzi najväčších podporovateľov Ukrajiny, predovšetkým v dodávkach zbraní.

17:19 Rusi opäť ostreľujú oslobodený Cherson

Úrady v oslobodenom meste Cherson na juhu Ukrajiny hlásia opätovné ostreľovanie zo strany ruských síl. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na tamojšieho predstaviteľa, evidujú viacero zásahov i zranených civilistov.

„Musíme znova letieť do Chersonu, opäť pre civilnú infraštruktúru. Sú tam zranení civilisti, poskytujú im lekársku pomoc,“ uviedol na Telegrame prvý zástupca šéfa Chersonskej regionálnej rady Jurij Sobolevskyj. Na sociálnych sieťach sa objavili informácie o obetiach, ale dosiaľ tieto správy neboli potvrdené.

17:11 Varšava uvítala rozmiestnenie protiraketových systémov na ukrajinskej hranici

Poľsko plánuje umiestniť protiraketové systémy na ukrajinskej hranici. Tamojší minister obrany Mariusz Błaszczak v pondelok na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že prijal ponuku Nemecka.

V nadväznosti na minulotýždňový výbuch rakety v poľskej dedine Przewodów nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová pre noviny Rheinische Post a General-Anzeiger povedala, že Varšave ponúkli zabezpečenie poľského vzdušného priestoru stíhačkami Eurofighter a systémami Patriot. „S uspokojením som prijal návrh nemeckej ministerky obrany týkajúci sa rozmiestnenia ďalších systémov Patriot u nás. Počas dnešného telefonického rozhovoru navrhnem, aby bol systém umiestnený na hranici s Ukrajinou,“ uviedol Błaszczak.

Lambrechtová zároveň povedala, že sa Berlín tiež bude snažiť predĺžiť rozmiestnenie nemeckých protiraketových systémov na Slovensku do konca roku 2023. Poľsko a Slovensko sú súčasťou Severoatlantickej aliancie (NATO).

16:33 Stoltenberg varoval pred oslabovaním podpory pre Ukrajinu

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v pondelok varoval pred oslabovaním podpory pre Ukrajinu, ktorá od konca februára čelí ruskej vojenskej invázii, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry DPA.

Ako Stoltenberg povedal poslancom z krajín NATO, ktorí sa zišli v španielskej metropole Madrid, on vie, že podpora Ukrajiny bude niečo stáť a že veľa ľudí už trpí rastúcimi nákladmi na energie a potraviny.

SITA/AP Photo/Andrea Coma

„A to bude mať priame dôsledky pre našu bezpečnosť. Svet sa stane nebezpečnejším a my zraniteľnejšími," dodal s tým, že "musíme byť pripravení podporovať Ukrajinu aj na dlhé trate“.

14:07 Ukrajinská prokuratúra tvrdí, že objavila v Chersone štyri ruské mučiarne

Úrad generálnej prokuratúry vo vyhlásení uviedol, že jeho predstavitelia našli a prešetrili štyri priestory, kde ruské jednotky nelegálne zadržiavali ľudí a brutálne ich mučili.

Tieto mučiarne prevádzkovali „pseudo-policejné orgány“, ktoré v Chersone zriadili ruské okupačné sily. V štyroch skúmaných lokalitách sa našli zvyšky gumených obuškov, drevená pálka či zariadenie, ktoré okupanti využívali na mučenie civilistov elektrickým prúdom, uviedla ukrajinská prokuratúra.

Ukrajinské orgány činné v trestnom konaní pokračujú v zhromažďovaní dôkazov o zločinoch, ktorých sa v Chersone dopúšťala ruská armáda, uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry. Rusi podľa nej v meste zanechali aj spisy dokumentujúce fungovanie miestnych zadržiavacích centier.  

Cherson bol prvým veľkým mestom, ktoré po februárovej invázii obsadili moskovské jednotky. Ukrajinská armáda opätovne ovládla Cherson 11. novembra po tom, ako sa odtiaľ na rozkaz ruského ministerstva obrany stiahli okupačné vojská na druhý breh rieky Dneper.

11:50 Rusko a Ukrajina sa navzájom obviňujú z ostreľovania záporožskej elektrárne

Rusko v pondelok vyjadrilo znepokojenie v súvislosti s údajným opakovaným ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne, z ktorého obvinilo Ukrajinu. Zároveň vyzvalo svetové mocnosti na zaistenie toho, aby Kyjev prestal s útokmi na túto najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, ktorú okupujú ruské sily.

Ukrajinská vláda naopak viní z nového ostreľovania elektrárne Rusko, informuje TASR s odvolaním sa na britský denník The Guardian. Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) sa v nedeľu opäť stala terčom ostreľovania, čo vyvolalo odsúdenie zo strany Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Tá upozornila, že s takýmito útokmi je spojené riziko vzniku veľkej jadrovej katastrofy.

„Toto nemôže nebyť príčinou našich obáv,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Vyzývame všetky krajiny sveta, aby využili svoj vplyv na to, aby to ukrajinské ozbrojené sily prestali robiť," dodal.

Ukrajina naopak tvrdí, že elektráreň ostreľovalo Rusko, podotýka The Guardian s tým, že skutočnosť, kto bol za ostreľovanie ZAES zodpovedný, nebolo možné nezávisle overiť. „Ktokoľvek je za tým, musí s tým okamžite prestať. Ako som už povedal predtým, hráte sa s ohňom!“ uviedol generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi. V záporožskej elektrárni sa v súčasnosti nachádza tím z MAAE, ktorého členovia videli niektoré z výbuchov z okna.

9:41 Kremeľ stojí za provojnovými blogermi a novinármi i napriek ich kritickosti

Odborníci z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) vo svojej pravidelnej správe uvádzajú, že Kremeľ podporuje komunitu vojenských blogerov a novinárov v Rusku aj napriek tomu, že ich komentáre o operáciách ruskej armády na Ukrajine sú čoraz kritickejšie.

Na svojom spravodajskom webe o tom v pondelok napísala britská stanica BBC, monitorovaná agentúrou TASR.

Komunitu blogerov a vojnových spravodajcov tvorí viac než 500 nezávislých autorov a v Rusku sa stala smerodajným zdrojom informácií o vojne na Ukrajine, píšu odborníci podľa BBC. Predstavitelia tejto komunity sú podporovateľmi vojny a sú známi svojimi nacionalistickými názormi.

Úzka spojitosť vojenských spravodajcov s ozbrojenými silami a polovojenskými formáciami dali tejto komunite silný hlas, ktorý má v ruskom informačnom priestore často väčšiu odozvu než vyhlásenia predstaviteľov ruského ministerstva obrany, konštatuje BBC s odvolaním sa na ISW.

8:30 Ruská armáda na východe krajiny podnikla takmer 400 delostreleckých úderov

Ruské sily útočia na ukrajinské pozície delostrelectvom a len na východe krajiny v nedeľu podnikli takmer 400 úderov. Vo večernom videopríhovore to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Najprudšie boje, tak ako predtým, sú v Doneckej oblasti," uviedol Zelenskyj. Informuje o tom portál news.sky.com.

Kyjivský vojenský analytik Oleh Ždanov konštatoval, že podľa jeho informácií ofenzívne boje sa odohrávajú okrem iného na fronte pri mestách Bachmut a Avdijivka. „Nepriateľ sa pokúša prelomiť našu obranu, ale neúspešne," uviedol Ždanov. „Odrážame útoky, majú veľké straty," dodal.

7:27 Nemecko ponúklo Poľsku na zabezpečenie vzdušného priestoru systém Patriot

V dôsledku dopadu rakety na územie v Poľska naďaleko hraníc s Ukrajinou, ktorá čelí agresii Ruska, ponúkla nemecká vláda Varšave na zabezpečenie vzdušného priestoru systém protiraketovej obrany Patriot.

„Ponúkli sme Poľsku podporu pri zabezpečení jeho vzdušného priestoru - našimi stíhačkami Eurofighter a systémami protivzdušnej obrany Patriot,“ povedala ministerka obrany Christine Lambrechtová pre pondelňajšie vydania denníkov Rheinische Post a General-Anzeiger, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

MIM-104 Patriot.

Ministerka pripomenula, že Nemecko už systém Patriot rozmiestnilo na Slovensku. „Našu prítomnosť (na Slovensku) chceme tam predĺžiť do konca roka 2023, eventuálne aj za tento horizont,“ povedala.

Po minulotýždňovom incidente v Poľsku, keď šesť kilometrov od hraníc dopadla zrejme raketa vypálená ukrajinskou protivzdušnou obranou, sa podľa Lambrechtovej musí zlepšiť protivzdušná obrana aliancie. „To platí najmä s ohľadom na partnerov NATO, ako sú Poľsko, Slovensko a pobaltské štáty, ktoré priamo hraničia s Ruskom a Ukrajinou,“ konštatovala.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite