Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európske mestá darujú Ukrajine generátory, aby jej pomohli prekonať zimu

.tasr .svet

Európsky parlament spustil kampaň, v rámci ktorej najväčšie európske mestá darujú Ukrajine generátory elektrického prúdu a transformátory. Cieľom je pomôcť tejto krajine prekonať blížiacu sa zimu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Európske mestá darujú Ukrajine generátory, aby jej pomohli prekonať zimu SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko

„spustili sme európsku kampaň generátory nádeje (#GeneratorsofHope) pre Ukrajinu,“ napísala na Twitteri predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová. EP požiadala všetky mestá v Európe, aby sa k tejto kampani pripojili s cieľom „poskytnúť Ukrajine energiu, zabezpečiť jej čistú vodu, zaručiť každodenné služby“. „Generovať nádej,“ napísala Metsolová.

Rusko od októbra útočí strelami dlhého doletu a raketami na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Moskva tvrdí, že to má za cieľ znížiť schopnosť Kyjeva bojovať a prinúť ho k rokovaniam.

„Desiatky miliónov Ukrajincov sú v súčasnosti bez elektriny po ruských útokoch na kľúčovú civilnú infraštruktúru,“ povedala Metsolová na tlačovej konferencii. EP a EÚ podľa jej slov preukazujú „nevšednú“ solidaritu s Ukrajinou v humanitárnej, vojenskej a finančnej oblasti. „Teraz potrebujú (Ukrajinci) praktickú podporu, aby prekonali zimu,“ dodala.

Europarlament iniciatívu #GeneratorsofHope spustil spolu s asociáciou európskych miest Eurocities, ktorá združuje viac ako 200 veľkých európskych miest v 38 krajinách. Pomocou generátorov sa zabezpečí prevádzka kľúčových zariadení vrátane nemocníc, škôl, vodojemov, prístreškov a sietí mobilného signálu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite