Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľsko požiada Maďarsko o urýchlenú ratifikáciu vstupu Švédska a Fínska do NATO

.tasr .svet

Poľsko spolu so Slovenskom a Českou republikou požiadajú Maďarsko, aby urýchlene ratifikovalo prístupové protokoly Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie.

Poľsko požiada Maďarsko o urýchlenú ratifikáciu vstupu Švédska a Fínska do NATO Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP

v nedeľu to uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki po stretnutí s fínskou premiérkou Sannou Marinovou v Helsinkách. TASR správu prevzala z agentúry PAP. 

„O pár dní sa v rámci formátu Vyšehradskej štvorky (V4) stretávam s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Som si istý, že spolu s našimi priateľmi zo Slovenska a Českej republiky Viktora Orbána požiadame o urýchlenú ratifikáciu vstupu Švédska a Fínska (do NATO), pretože je to rozhodujúce pre východné krídlo nášho regiónu,“ povedal Morawiecki.

Fínsko a Švédsko v polovici mája oficiálne požiadali o vstup do NATO pre obavy spojené s ruskou inváziou na Ukrajinu. Po desaťročiach sa odchýlili od politiky neutrality. Ich začlenenie do NATO doposiaľ ratifikovalo 28 z 30 členských štátov. Stále tak neurobilo Maďarsko a Turecko.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite