Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na vyšetrovanie Trumpových káuz bude dohliadať nezávislý vyšetrovateľ

.tasr .svet

Ministerstvo spravodlivosti USA vymenovalo v piatok nezávislého vyšetrovateľa, ktorý bude dohliadať na vyšetrovanie káuz bývalého prezidenta Donalda Trump. Informovala o tom televízia CNN a ďalšie americké médiá.

Na vyšetrovanie Trumpových káuz bude dohliadať nezávislý vyšetrovateľ SITA/AP Photo/Rebecca Blackwell

minister spravodlivosti Merrick Garland si pre túto úlohu vybral Jacka Smitha, bývalého hlavného prokurátora osobitného súdu v Haagu vyšetrujúceho vojnové zločiny spáchané v Kosove. Garland zdôraznil, že Jack Smith si v priebehu svojej kariéry vybudoval povesť „nezávislého a odhodlaného prokurátora“.

Minister podľa vlastných slov dospel k záveru, že je vo verejnom záujme vymenovať nezávislého vyšetrovateľa po tom, ako Trump tento týždeň ohlásil svoj úmysel kandidovať prezidentských voľbách v roku 2024, v ktorých by mohol byť opäť jeho súperom súčasný šéf Bieleho domu Joe Biden. 

Po ukončení vyšetrovania bude nezávislý vyšetrovateľ informovať o svojich zisteniach Merricka Garlanda, v ktorého kompetencii bude rozhodnutie o prípadnom vznesení obvinení.

Donald Trump je aktuálne vyšetrovaný v súvislosti s vlaňajším útokom na Kapitol, pre snahy o zneplatnenie prezidentských volieb z roku 2020 a pre skladovanie utajovaných dokumentov vo svojom sídle na Floride. Samotný Trump odmieta vyšetrovania voči svojej osobe ako politicky motivované snahy o diskreditáciu.  

Ministerstvo spravodlivosti USA využíva inštitút takzvaného osobitného poradcu (special counsel) pri vyšetrovaní káuz často súvisiacich s politikou, v ktorých by mohol pri obvyklých postupoch hroziť konflikt záujmov. V rokoch 2017 až 2019 prebiehalo v USA v tomto formáte vyšetrovanie podozrení z ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb z roku 2016, ktoré viedol právnik a bývalý riaditeľ FBI Robert Mueller. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite