Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na leteckej šou v Dallase sa zrazil bombardér so stíhačkou

.tasr .svet

Dve historické lietadlá z obdobia druhej svetovej vojny sa v sobotu zrazili na leteckej šou v Dallase, potvrdili americké letecké úrady.

Na leteckej šou v Dallase sa zrazil bombardér so stíhačkou SITA/Nathaniel Ross Photography via AP

ako vo svojej správe ďalej uviedla agentúra AFP, zatiaľ nie je jasné, koľko ľudí sa nachádzalo v lietadlách - Boeingu B-17 Flying Fortress a menšom Bell P-63 Kingcobra, uviedol Federálny úrad pre letectvo (FAA). Rovnako nebolo zrejmé, či niekto prežil haváriu, ku ktorej došlo počas leteckou šou Wings Over Dallas na letisku Dallas Executive Airport.

Viaceré videá zverejnené na sociálnych sieťach zachytili ako menšie lietadlo zasiahlo bombardér B-17 len pár desiatkom metrov nad zemou. Po zrážke sa lietadlá rozpadli na niekoľko veľkých kusov a následne spadli na zem, kde prišlo k výbuchu.

FAA uviedol, že jeho agenti a Národná rada pre bezpečnosť dopravy budú incident vyšetrovať.

Štvormotorový bombardér B-17 zohral dôležitú úlohu pri víťazstve v leteckej vojne proti Nemecku v druhej svetovej vojne. S povesťou ťažného koňa sa stal jedným z najvyrábanejších bombardérov vôbec. P-63 Kingcobra bolo stíhacie lietadlo, ktoré vyvinula počas 2. svetovej vojny spoločnosť Bell Aircraft, ale v boji ho používalo iba sovietske letectvo.

K jednej z posledných veľkých havárií bombardéra typu B-17 došlo v októbri 2019, keď na letisku Windsor Locks v americkom štáte Connecticut zahynulo sedem ľudí.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite