Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Desiatky krajín spustili plán na podporu technológií v boji proti globálnemu otepľovaniu

.sita .svet

Takzvanú Prelomovú agendu, ktorú podporuje viac ako polovica globálnej ekonomiky, oznámili v piatok na okraji 27. konferencie OSN o zmene klímy (COP27) v egyptskom Šarm aš-Šajchu.

Desiatky krajín spustili plán na podporu technológií v boji proti globálnemu otepľovaniu SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty) Prezidentka Zuzana Čaputová na konferencii COP27, 7.11.2022

desiatky krajín, vrátane USA, Indie, Austrálie, Kene, a Európska komisia spustili 12-mesačný plán na podporu technológií, ktoré by pomohli riešiť globálne otepľovanie. Takzvanú Prelomovú agendu, ktorú podporuje viac ako polovica globálnej ekonomiky, oznámili v piatok na okraji 27. konferencie OSN o zmene klímy (COP27) v egyptskom Šarm aš-Šajchu. Agenda zahŕňa 25 oblastí, v ktorých krajiny plánujú urýchliť zavádzanie nízkouhlíkových technológií na výrobu energie, cestnú dopravu, poľnohospodárstvo a výrobu ocele a vodíka.

Na obmedzenie globálneho otepľovania na 1,5 stupňa Celzia podľa vedcov sa musí svetová ekonomika do roku 2050 dekarbonizovať, čo znamená, že by sa malo uvoľňovať len toľko skleníkových plynov, koľko ich prírodné alebo umelé prostriedky dokážu absorbovať.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite