Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V USA sa začalo hlasovanie vo voľbách do Kongresu

.tasr .svet

Voliči v štátoch na východnom pobreží Spojených štátov začali v utorok od 06.00 h miestneho času (12.00 h SEČ) hlasovať vo voľbách do Snemovne reprezentantov a Senátu. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá spresnila, že viac ako 40 miliónov ľudí odovzdalo svoj hlas už v predstihu.

V USA sa začalo hlasovanie vo voľbách do Kongresu SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite

AFP pripomenula, že republikáni sa v týchto voľbách usilujú získať v Kongrese väčšinu, ktorá by paralyzovala agendu demokratického prezidenta Joea Bidena na nasledujúce dva roky a pripravila potenciálnemu kandidátovi republikánov Donaldovi Trumpovi návrat do Bieleho domu.

Americký Kongres pozostáva z dvoch komôr. V utorkových voľbách sa volí tretina (35) zo sto členov Senátu a všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov. Kým senátori sú volení na šesť rokov, členovia Snemovne reprezentantov na dva roky. V niektorých štátoch sa budú konať aj regionálne voľby či voľby guvernérov.

Tieto voľby sa v USA označujú za midterms election, pretože sa konajú v polovici štyri roky trvajúceho funkčného obdobia prezidenta.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite