Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Delegácia europoslancov na Taiwane vyzvala na tvrdšiu politiku voči Číne

.tasr .svet

V stredu delegácia europoslancov rokovala s taiwanskými partnermi. Vo štvrtok ich prijala prezidentka Cchaj Jing-wen, ktorá označila historicky prvú návštevu členov IPAC-u za „mimoriadne významnú“.

Delegácia europoslancov na Taiwane vyzvala na tvrdšiu politiku voči Číne SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying

na tvrdší prístup voči Číne vyzval vo štvrtok nemecký europoslanec Reinhard Bütikofer na návšteve Taiwanu. Je vedúcim prvej delegácie ôsmich poslancov Európskeho parlamentu (EP) z Medziparlamentnej aliancie pre Čínu (IPAC). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

IPAC je medzinárodná medzistranícka skupina zákonodarcov z 29 krajín, ktorej cieľom je prehĺbiť spoluprácu v otázkach Číny. Jej členkou je aj slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann. 

„IPAC pomáha koordinovať demokratické krajiny, aby reagovali na rastúce výzvy autoritárskej Číny,“ povedal taiwanský minister zahraničných vecí Joseph Wu Čao-sie.

Peking považuje demokratický Taiwan za súčasť územia Čínskej ľudovej republiky a snaží sa ho diplomaticky izolovať. Pevninská Čína tvrdí, že návštevy zahraničných delegácii na tomto ostrove podkopávajú jej suverenitu a územnú celistvosť.

V posledných mesiacoch sa vzájomné napätie vystupňovalo a táto situácia bude hrať úlohu aj na rokovaniach nemeckého spolkového kancelára Olafa Scholza v Pekingu, pripomenula DPA. 

Bütikofer Scholzovu návštevu Číny považuje za kontroverznú, pretože podľa neho sa „veľa ľudí obáva, že kancelár v Pekingu neurobí a nepovie, čo by sa malo urobiť a povedať“.

Scholz v stredu prisľúbil, že počas svojej štvrtkovej návštevy Číny nebude ignorovať ani „sporné“ témy. Kancelár má do Číny odcestovať spolu s predstaviteľmi nemeckých spoločností. Jeho plánovaná cesta do tejto krajiny pritom vyvolala vlnu kritiky.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite